Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΦΠΗΚ ( First Day Covers), Βινιέτα (Vignette), Κάρτα Maximum,

Φεγιέ (feuillet), Αναμνηστικές Σφραγίδες, Διάτρηση, block de quatre, Ποσέτα (Pochette), Τιράζ (Tirage), Υδατόσημο...


Σίγουρα, αυτές οι λέξεις ηχούν παράξενα στ’αυτιά κάποιων από εσάς.  Ίσως στις μεγαλύτερες ηλικίες να είναι πιο γνώριμες αφού αφορούν σ’ένα χόμπι που δεν είναι πια και τόσο ‘της μόδας’.
Από μικρή μυήθηκα στον φιλοτελισμό από την αδελφή της γιαγιάς μου, την αγαπημένη μου θεία Πηνελόπη, που με λάτρευε γιατί η ίδια δεν είχε κάνει παιδιά και δεν είχε εγγόνια.
Μου άρεσαν τα πολύχρωμα φανταχτερά οδοντωτά χαρτάκια που μου έδινε, με έμαθε να τα ξεκολλώ, να τα στεγνώνω, να τα πιάνω με το τσιμπιδάκι  και μου χάρισε και το πρώτο μου album γραμματοσήμων μαζί με μία λούπα -έναν μεγεθυντικό φακό- για να ελέγχω τα δοντάκια τους.

Τα αγάπησα πολύ τα γραμματόσημα, και όταν μεγάλωσα λίγο θέλησα κάποια στιγμή να τα πολλαπλασιάσω.  Ήταν θυμάμαι αρχές του 1971 όταν αποφάσισα να βάλω μια αγγελία στο ΦΑΝΤΑΖΙΟ – σίγουρα κάποιοι από εσάς θα το διαβάζατε τότε!
Μετά από λίγες μόνο ημέρες ο ταχυδρόμος της περιοχής άρχισε να μου κτυπάει το κουδούνι σε καθημερινή βάση. Ολόκληρα πακέτα από γράμματα μου έφερνε, όχι μόνο από την Αθήνα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όποια γωνιά του πλανήτη μπορείτε να φανταστείτε.
Μου έγραψαν νέοι και νέες από διάφορες χώρες (ακόμα απορώ πώς με βρήκαν μέσω μιας αγγελίας σε ελληνικό περιοδικό(!), μου έγραψαν ναυτικοί που μου έστειλαν γραμματόσημα από εξωτικές και μακρινές χώρες, μου έγραψαν ακόμα και δύο φυλακισμένοι οι οποίοι προφανώς περνούσαν τον χρόνο τους στο κελί με αυτήν την απασχόληση, μου έγραψαν βέβαια και κάποιοι χωρίς να αναφέρουν καν την λέξη 'γραμματόσημο'. Έλαβα σχεδόν χίλιες επιστολές!!! Ναι, καλά διαβάσατε!  Πελάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω !! Δεν το είχα φανταστεί ποτέ ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι, κάθε εθνικότητας και ηλικίας, θα ανταποκρίνονταν στην αγγελία μου, ο καθένας για τον λόγο του.

Διάλεξα καμιά δεκαριά νέους και νέες από την Ρόδο, την Κρήτη, το Μόντρεαλ, την Βαρσοβία, την Νέα Ζηλανδία και κάποια άλλα μέρη, με τους οποίους πράγματι ξεκίνησα μια τακτική αλληλογραφία και ανταλλαγή γραμματοσήμων για αρκετά χρόνια.

Στους υπόλοιπους έστειλα ευχαριστήρια γράμματα και ελληνικά γραμματόσημα εξηγώντας τους ευγενικά ότι αδυνατούσα να συνεχίσω την αλληλογραφία με τόσα πολλά άτομα.
 

Κάποια ημέρα χτύπησε το τηλέφωνο. Ένας πολυλογάς νεαρός (συγγνώμη φίλε Σταύρο!) άρχισε να μου λέει ότι, έψαξε και βρήκε τον αριθμό του τηλεφώνου μου παρόλο που συλλέκτης δεν ήταν ο ίδιος (!) αλλά ο καλύτερός του φίλος, στον οποίο είχε ήδη δώσει το νούμερο για να μου τηλεφωνήσει κι εκείνος την επόμενη ημέρα. «Να μου κάνεις την χάρη», του είπα ενοχλημένη, «αλίμονο εάν όποιος διάβασε την αγγελία μου αρχίσει και με παίρνει στο τηλέφωνο για κουβεντούλα! Να πεις στον φίλο σου, εάν ενδιαφέρεται για γραμματόσημα, να μου γράψει!».  Εκείνος όμως, ο φίλος του,  δεν μου έγραψε, αλλά πράγματι μου τηλεφώνησε την άλλη ημέρα και σ’αυτό το πρώτο τηλεφώνημα μιλήσαμε για μια ολόκληρη ώρα! όπως και στο επόμενο, και στο μεθεπόμενο...
Περιττό να σας πω ότι από τότε είμαστε μαζί για μια ολόκληρη ζωή!!! Έτσι γνωριστήκαμε με τον άνδρα μου!!! Ως δύο νέοι φιλοτελιστές!!!  Και από τότε, πέρασαν από τα χέρια μας, γραμματόσημα και γραμματόσημα, σφραγισμένα και ασφράγιστα,  φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας,βινιέτες και φεγιέ,αναμνηστικές σφραγίδες και κάρτες μάξιμουμ

Πώς θα μπορούσα να μην συγκεντρώσω όλες αυτές τις αναμνήσεις σ’ένα αφιέρωμα σ’αυτήν την αγάπη μας, τον ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟ ? 

Και να το στείλω,  πώς αλλιώς παρά ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ, ΣΥΣΤΗΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ για να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό του, στην αγαπημένη μας Ρένα Χριστοδούλου και στην ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ στην Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης. 


 Το 'φιλοτελικό' συρτάρι μου...
 
γιά την ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ στην Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης. 
Ρένα μου, καλώς να το δεχθείς και αυτό το συρτάρι και καλή επιτυχία στην έκθεση !!!!!

Σας εύχομαι μια καλή εβδομάδα και μιά πολύ καλή Πρωτομαγιά!
 


21 σχόλια:

  1. Kαλή σου μέρα.Υπέροχη η ιστορία σου.Είδες πως τα φέρνει η ζωή;Είναι πολύ ωραίο το ζευγάρι να έχει τα ίδια χόμπυ.Πριν πολλά χρόνια είχα κι εγώ την τρέλα με τα γραμματόσημα.Μετά γάμου με τόσες υποχρεώσεις τα παράτησα.Κλή επιτυχία στο συρταράκι σου.Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!!!!!!!!
    ΘΑΠΡΕΠΕ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΤΗΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΣΟΥ!!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!!!!!!!!
    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti όμορφη ιστορία!!! σκέψου να μη απαντούσες τότε στο τηλέφωνο....!! :) άλλο ενα ιδιαίτερο συρτάρι, φανταστικό!! πολλά χαιρετίσματα, Αννε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Φοβερή ιστορία!Ακου να δώσει το τηλέφωνό σου ...Ααααα...κι εσύ όμως καλά έκανες και τον κράτησες κοντά σου.Είχες το ΤΕΛΕΙΟ ΑΓΟΡΙ και απο την άλλη ημέρα,ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ,γιατι φαντάζομαι δεν σου έφερνε λουλούδια...Το σπάνιο γραμματοσημο απο το Τρινιντάν,σου έφερνε,αυτό με τη λάθος εκτύπωση,αυτό που κυνηγούσαν οι συλλέκτες φιλοτελιστές σ'όλο τον κόσμο!Φιλια,καλημέρες και καινούργια ανάρτηση με σαγιονάρες σας περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα φιλενάδα μου.... χα!χα!χα! δεν το πιστεύω... την ίδια δουλειά με το ΦΑΝΤΑΖΙΟ και τα γραμματόσημα έκανα τοοοοοοοοότε και εγώ.... μόνο που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν γνώρισα από ένα λάθος τηλέφωνο τον άντρα μου!!!!!!! Πολύ ωραίο το συρτάρι!!!!! Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά το συρτάρι θα ταξιδέψει ΑΤΕΛΩΣ! Τι βάλαμε τόσα γραμματόσημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τί όμορφη ανάρτηση;;!!! Πανέμορφη η ιστορία σας!!! Τέλειο το συρτάρι! Να είσαι πάντα καλά, γλυκιά μου και να χαίρεσαι την οικογένειά σου! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρομαντική και γλυκιά η ιστορία της ζωής σου!
    Μέσα απ΄αυτή ξεπήδησαν αναμνήσεις της εφηβείας -κάπου στο πατρικό μου βρίσκονται και τα δικάμου,μα δυστυχώς όσο κι αν έψαξα,δεν μπόρεσα να τα βρω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανέμορφο συρτάρι, πρωτότυπο...και με ιστορία! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΙ εγώ έπαιρνα το ΦΑΝΤΑΖΙΟ και μάλιστα είχα γράψει στην στήλη της ΕΡΜΙΝΑΣ (ξέρεις εσυ, μην εκτιθέμεθα περισσότερο!)γραμματόσημα μάζευα (και κάπου υπάρχουν ακόμη) αλλά όχι με τέτοιο πάθος και σύστημα.
    Το καλλίτερο όμως Μαριαννάκι είναι αυτό το γραμματόσημο, το σπάνιο, που απέκτησες εφ όρου ζωής!!!
    Να είστε πάντα ευτυχισμένοι και το συρτάρι σου ευρηματικό (πως θα μπορούσε νάναι άλλωστε με τέτοια ιστορία που κουβαλά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑΝΝ ΜΟΥ!!!!!
    ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ Ε; ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΥΣΕΙΣ ΚΑΝΑ ΤΟΙΧΟ ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ ΟΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΤΕ!!!!!!ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ!!!!!!
    ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΕΛΛΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΑ....ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ....
    ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΤΟΣΙΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ....ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ...ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΜΕΣΑ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ....
    ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ....
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχο!!!
    Συγχαρητήρια!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλημερα Μαριαννα μου!Πολυ συγκινηθηκα με την τοσο ομορφη ιστορια αγαπης!!!!!!!Ειδες,τελικα τα γραμματοσημα φερνουν καλες η κακες ειδησεις,αλλα φερνουν και γαμους!!!!!Ευχομαι νασαι παντα ευτυχισμενη!!!!Οσο για το συρταρακι,το πιο πρωτοτυπο που εχω δει!!!!!!Καποιος μερακλης θα τ'αγαπησει!!!!Μπραβο σου που χαλαλισες αγαπημενα σου πραγματα γι'αυτο το σκοπο!!!!!!!!
    Θαυμασιο και ποιοτικο!!!!!
    Καλη Πρωτομαγια,στον υπεροχο κηπο σου!!!!!!!
    Πολλα φιλια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κοιτα πως τα φερνει η ζωη...
    Τι όμορφη ιστορία, και το συρτάρι την κλείνει στην αγκαλιά του και την κουβαλα.Για φαντάσου, αυτός που θα το διαλέξει στην έκθεση θα είναι κάποιος που αγαπάει τα γραμματόσημα κι ίσως να'χει μια ανάλλογη ιστορία να αφηγηθει...
    Φιλιά, καλή Πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. .º°❤
    °º✿ Olá, amiga!
    Que bonita história!
    BOA SEMANA!

    ¸.•°`
    °º✿ Beijinhos.
    º° ✿ ✿ Brasil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι να πρωτοπω! Τι όμορφη η ιστορία της γνωριμίας σας με τον άντρα σου! Απίστευτα γλυκειά! Οσο για το συρτάρι, ευρηματικό και ιδιαίτερο! Να'χεις μιαν χαρούμενη Πρωτομαγιά μες στον λουλουδάτο κήπο σου ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Wonderful collection of stamps. Well here the post office is losing money because so many folks are not using stamps anymore, it's so much easier to email our friends and family. Beautiful story. Hugs...Lu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!!
    ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ...ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΟΥ!!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥ ,ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΣΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι όμορφη ιστορία!!!! Τι τέλειο συρτάρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απίθανη ιστορία και απίθανο συρτάρι φιλενάδα!!! Τι να πω ... να είσαστε πάντα μαζί και αγαπημένοι!!!!Πολλά φιλιά και καλό μήνα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...