Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μιά 'αντίκα' με ιστορία, Καλό Μήνα και μία κλήρωση

A very brief resume for my english speaking friends:
 The story of the Egyptian bracelet I am showing is that it was given to my mother during the German occupation in Athens, when she was 16-17 years old, by a senior German officer . He had bought it in Egypt for his daughter before coming to Greece but as he was about to be moved to the eastern front he was afraid he would die there and would never return home. So, instead of taking it with him he thought of giving it to a young girl of his daughter's age.
My mother never wore the bracelet, but many years later, 
my granny’s sister (in the photo)gave it to me and told me its story.
A very moving story, isn’t it ? 
 
Η Αγαπημένη μου θεία Πόπη ! 
'Πηνελόπη' την φώναζε η αδελφή της, η γιαγιά Βασιλεία
η 'Θεία Πόπη' ήταν για την μαμά μου και αργότερα για μένα.  
'Πηνέλα' την έλεγαν οι φίλες της γύρω από το τραπέζι του πινάκλ.
Ήταν, βλέπετε, αριστοκράτισσα η θεία, Κηφισσιώτισσα, μ΄έναν πολύ όμορφο 'κύκλο', αλλά δεν είχε την τύχη ν'αποκτήσει παιδιά με τον θείο 'Αλκο.  

Στην διάρκεια ης Κατοχής, η γιαγιά Βασιλεία είχε έξι παιδιά να ταϊσει, και τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.  Τότε, η θεία Πόπη, για να βοηθήσει την κατάσταση, της ζήτησε να πάρει ένα από τα κορίτσια κοντά τους.  Δεν χρειάστηκε πολύ να πάρει την απόφασή της η γιαγιά. Κράτησε την μεγάλη κόρη για να την βοηθάει με τα τέσσερα μικρότερα αγόρια  και έστειλε την δεύτερη - την μαμά μου- στην Κηφισσιά για να ζήσει ένα διάστημα μαζί τους. Χάρηκε η μαμά μου -την αγαπούσε πολύ την θεία και της άρεσε και το πέτρινο σπίτι με τον ωραίο κήπο. Ήταν 16-17 ετών και πήγαινε στο τότε 8τάξιο γυμνάσιο.

Κάποια στιγμή το διπλανό σπίτι επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. 'Ενας αξιωματικός, είδε μια μέρα την θεία Πόπη με την μητέρα μου στον κήπο και τις ρώτησε, πίσω από την μάντρα, σε άψογα ελληνικά, εάν του επέτρεπαν να κόβει πότε-πότε κανένα νεράτζι (θα έχετε ακούσει για τους Γερμανούς που έτρωγαν τα νεράτζια σαν πορτοκάλια!).  Λίγο καιρό αργότερα, ένα απόβραδο, έτυχε πάλι να είναι στον κήπο η μητέρα μου όταν είδε τον αξιωματικό να μπαίνει από την αυλόπορτα. Αφού έκοψε ένα νεράτζι, την πλησίασε την ώρα που εκείνη πήγαινε να ανέβει τα σκαλιά και της είπε: 
'Δεσποινίς, φεύγω από την Ελλάδα και θέλω να σας ευχαριστήσω για τα νεράτζια. 'Εχω μια κόρη, στην ηλικία σας περίπου, που με περιμένει και της έχω αγοράσει ένα δωράκι από την Αίγυπτο όπου υπηρετούσα πριν έρθω εδώ. Με μεταθέτουν όμως στο ανατολικό μέτωπο. Είναι δύσκολα τα πράγματα εκεί και πολύ φοβάμαι μήπως και δεν γυρίσω ποτέ στο σπίτι μου.   Γι αυτό θέλω να μου επιτρέψετε να το χαρίσω σε σας, είναι σαν να το δίνω στην κόρη μου'.
Έβγαλε από την τσέπη του ένα πακετάκι, το έδωσε στην μητέρα μου και με βουρκωμένα μάτια, της ευχήθηκε 'καλή τύχη' και έφυγε βιαστικά.  
Η μαμά μου δεν είχε προλάβει να αρθρώσει λέξη! Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια και τα είπε όλα στην θεία της. 'Ανοιξαν μαζί το πακετάκι και είδαν ένα όμορφο βραχιόλι! 
'Δεν έπρεπε να δεχθείς τίποτα από τον Γερμανό', της είπε αυστηρά η θεία. 'Πρέπει να του το επιστρέψουμε'. 
Την επομένη το πρωί όμως, όταν η θεία κτύπησε την πόρτα του διπλανού σπιτιού, έμαθε ότι ο αξιωματικός είχε ήδη φύγει...
Ποιός ξέρει τί να απέγινε εκείνος ο άνθρωπος? Σκέφτομαι ότι εάν υπήρχε το internet πριν από χρόνια, και αν τελικά επέζησε εκείνος ο Γερμανός, ίσως, βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες, εκείνος ή η κόρη του, θα μπορούσαν να είχαν έρθει σε επαφή μαζί μου! Το φαντάζεστε ?

Το βραχιόλι έμεινε στην Κηφισσιά, η μητέρα μου δεν το φόρεσε ποτέ ούτε το πήρε μαζί της όταν επέστρεψε στο σπίτι της. 
Μετά από πολλαααά χρόνια, όταν πήγαινα εγώ στο γυμνάσιο, και μου άρεσαν πολύ τα βιβλία για την Αίγυπτο, τα μυστήρια των Πυραμίδων, την μούμια του Ιμχοτέπ (την έχετε διαβάσει ?)η θεία Πόπη έβγαλε μια μέρα το βραχιόλι από ένα κουτί, μου το έδωσε και μου διηγήθηκε την ιστορία του.  
 Εγώ πάλι, το φόρεσα τόσο πολύ που κάποια στιγμή έσπασε. Ο μπαμπάς μου το κόλλησε όσο καλλίτερα μπορούσε (φαίνεται η κόλληση στις φωτογραφίες) αλλά πλέον φοβόμουν μην ξανασπάσει κι έτσι σιγά-σιγά το 'ξέχασα' κι εγώ σε ένα κουτάκι. Φυσικά, το πήρα μαζί μου όταν παντρεύτηκα, αλλά πάντα έμενε σε κάποιο συρτάρι.   
   'Καθημερινά' πετσετάκια της θείας που μου μάθαινε κι εμένα να κεντώ.
Και νά που ήρθε η Ρένα μας και μας ζήτησε να ξεθάψουμε τα παλιά αγαπημένα μας αντικείμενα για να παίξουμε όλες μαζί!!!!
Μου αρέσουν τα αντικείμενα που κουβαλάνε κάποια ιστορία, γι αυτό ξεκίνησα με το βραχιόλι.  Από την θεία Πόπη 'κληρονόμησα' και κάποια άλλα που θα σας δείξω λίαν προσεχώς...   

Με αυτήν την συγκινητική ιστορία, σας εύχομαι 
Καλό μήνα, φίλες μου!
 Φορέσατε τον Μάρτη σας για να μην σας κάψει ο ήλιος ???
 Χθές έληξε η προθεσμία που είχα ορίσει για την κλήρωση δύο δώρων επ'ευκαιρία των γενεθλίων  μου.  Με τις αναποδιές που μου έτυχαν δεν μπόρεσα ακόμα να τα φτιάξω, αυτό όμως δεν με εμποδίζει να κάνω την κλήρωση και θα τα στείλω στις τυχερές μόλις τα ετοιμάσω. 

Κλήρωση δώρων 
Οι συμμετοχές ήταν 57
  
  ___________________________________________________________________
  Και οι τυχερές είναι :
No. 52 :          H Μαρία Βιλλιώτη 
και
No. 38:  H Mani di Fata 

Μαρία και Ιωάννα, να είστε πάντα τυχερές!!!!
Περιμένω τις διευθύνσεις σας με email για να σας στείλω τα δωράκια σας
Με την ευκαιρία, και μιάς και την ημέρα των γενεθλίων μου η νέα φίλη Λίνα (Νο.12 linaaaap) ανέβασε τον αριθμό των αναγνωστών μου στους 350, θα της στείλω και ένα συμβολικό δωράκι όπως το ανέφερα στην απάντησή μου στο σχόλιό της. Η Λίνα, αν και πολύ νέα, έχει πολλά ενδιαφέροντα και τρία blogs μεταξύ των οποίων και το Χωρίς Ειρμό
Ας την καλωσορίσουμε στην όμορφη γειτονιά μας.   

Πριν κλείσω αυτή την ανάρτηση, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και την αγαπημένη  μας Tante Kiki για το υπέροχο βιβλίο που  μου έστειλε μετά από την κλήρωση για τα 2α γενέθλια του blog της, ένα βιβλίο γεμάτο από συνταγές για barbecue που θα το τιμήσουμε δεόντως τους  καλοκαιρινούς μήνες.
 Σας ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές σας και τα καλά σας λόγια τόσο για τα γενέθλιά μου και το παρ'ολίγον ατύχημά μου στην αποθήκη όσο και για την πεθερούλα μου. Δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά με την επέμβασή της και από προχθές αναρρώνει στο σπίτι.  

Με πολλή αγάπη !
 




59 σχόλια:

  1. Τί όμορφη η ανάρτησή σου!!!
    Γεμάτη εικόνες, χρώματα, αναμνήσεις!!!
    Εξαιρετική!!!
    Μπράβο κ' πάλι μπράβο!!!
    Καλό μήνα!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά τρυφερή και ανθρώπινη η ανάρτησή σου.
    Με συγκίνησες και μου έδωσες ιδέα..σ'ευχαριστώ γλυκειά μου.
    Τι ωραιότερες ιστορίες τις γράφει η ζωή !!!
    Ελα μια βόλτα στο blogοσπιτάκι μου να γνωριστούμε
    Φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Γερμανό μάλλον τον έφαγε η μαρμάγκα στο Ανατολικό Μέτωπο. Φαίνεται ότι το διαισθάνθηκε και ήξερε από πριν ότι μάλλον δεν θα προλάβαινε να παραδώσει το δωράκι στην κόρη του. Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, πρέπει να ήταν άνθρωπος με αισθήματα. Κάτι το προαίσθημα κάτι η υποχρέωση που ένιωσε για τα νεράτζια, το βραχιολάκια παρέμεινε στην Ελλάδα. Πολύ μου άρεσε η ιστορία του. Μπράβο στη γιαγιά που τα κατάφερε....καλή ανάρρωση εύχομαι. Πολλά φιλιά Μαριάννα.... και Καλό μήνα Μάρτιο να έχουμε.....άντε να μπει η Άνοιξη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα.Καλή άνοιξη. Πολύ συγκινητική η ιστορία του Γερμανού και του βραχιολιού..από γενιά σε γενιά .. ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την ιστορία..μου αρέσει να ακούω τετοιες ιστορίες που κρύβονται πίσω από το καθετι (τώρα βραχιόλι) Αραγε τι να απέγινε αυτός ο άνθρωπος; Φαίνεται ωραίο βραχιόλι. Ωραιες οι φωτος σας ολες (λουλούδια,γάτα). Συγχαρητήρια στις νικητριες.Μπράβο για την σκέψη να δώσετε και στην Νικόλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα,Μαριάννα!
    Υπέροχη η ανάρτησή σου, γεμάτη από ανάμνηση άλλης εποχής μα τόσο συγκινητική!Το βραχιολάκι είναι πολύ όμορφο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Η ιστορία σου με συγκίνησε ...

    Kαλό μήνα με χρώματα κι αρώματα όπως έχουν τα λουλούδια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Marie Anne η ιστορία του βραχιολιού είναι συγκινητική και συνάμα τρυφερή . Να έχεις κειμήλιο από το χέρι ενός Γερμανού πατέρα , από τα πέτρινα φρικαλέα χρόνια δημιουργεί πλήθος αντοκρουόμενων συναισθημάτων πλην όμως είναι το δικό σου μοναδικό και πανέμορφο Αιγυπτιακό βραχιόλι.
    Καλό μήνα σου εύχομαι , με τα χρώματα των ανοιξιάτικων λουλουδιών να φέρουν άνοιξη και στις καρδιές μας, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΙΓΥΠΤΟ.ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ! ΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ! ΠΩΣ ΚΛΑΙΕΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ!ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ.ΤΡΙΓΥΡΝΑΩ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΡΥ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΡΕΘΩ,ΑΚΟΥΩ ΦΩΝΕΣ...ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ...ΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΠΕΡΝΩ.ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ!ΚΕΡΔΙΣΑΑΑΑΑ!!!YESSSSSSSSS!!!ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΟΛΑ.ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με μάγεψες!!!
    Ένιωθα σαν να διάβαζα κάποιο μυθιστόρημα!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω πω!!απίστευτη ιστορία!!!το βραχιόλι είναι υπέροχο!!!!!
    καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικα η ζωή Μαριαννα μου γραφει τις πιο όμορφες ιστορίες......και καμια φαντασία δεν μπορεί να παραβγει μαζί της....πολύ ωραια......η ιστορία που μας διηγήθηκες....τα παλια αντικείμενα παντα θα ασκουν μια γοητεία επανω μας....χαιρομαι που αρχισαν όλα τα δύσκολα να παιρνούν και να ειναι καλήτερα τα πράγματα... φιλακια πολλα και καλο σου μηνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  12. Καλό μήνα Μαριάννα μου.Το βραχιόλι σωστό κομψοτέχνημα και η ιστορία που το συνοδεύει πολύ όμορφη και ρομαντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαριάννα μου υπέροχη η ιστορία του βραχιολιού.
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλη Ανοιξη τι όμορφη ιστορια Μαριαννα μου , εχω και γω καποιες παρομοιες ακουσει απο την οικογενεια οι γλαστρουλες σου ζαχαρη συγχαρητηρια στις τυχερες και πολλα πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα Μαριάννα μου, πολύ όμορφο το βραχιόλι και η ιστορία που μας διηγήθηκες.
    Τα πετσετάκια επίσης πολύ γλυκά δείγματα απο το ξεκίνημά σου στο κέντημα.
    φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥ!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
    ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΥΠΕΡΟΧΟ!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία ανάρτηση με ιστορία....
    Και το βραχιόλι πανέμορφο...
    Καλότυχες να είναι πάντα οι φίλες που κέρδισαν στην κλήρωση
    κι εσύ να είσαι καλά να μοιράζεις δωράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλό μήνα!!Καταπληκτική η ανάρτησή σου, η ιστορία με συγκίνησε πολύ.. Μπράβο σου που την δημοσίευσες.. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν γι'αυτό να μην είμαστε προκατειλημμένοι!
    Ελπίζω να είναι όλα καλά τώρα..Απείχα για ένα διάστημα από το ίντερνετ, έμπαινα ελάχιστα και δεν διάβασα τι συνέβη.. Να έχεις ένα όμορφο σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Tι εξαίσια ιστορία !!! Σ ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας, μας ταξίδεψες σ΄άλλες εποχές, το βραχιόλι πολύ ιδιαίτερο... Με τις πανέμορφες φωτογραφίες σου, ολάνθιστα λουλούδια και χαδιάρικες γατούλες, μας έφερες το μήνυμα της άνοιξης !!! Καλό μήνα !!!Μας εντυπωσίασε και η φωτογραφία της θείας Πηνελόπης με το φίνο παρουσιαστικό και το υπέροχο σκυλί αγκαλιά!!!
    Συγχαρητήρια στους νικητές του διαγωνισμού !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολυ συγκινητικη η ιστορια Μαριαννα μου!!!!Και το βραχιολι πολυ ομορφο!!!!!Καλο μηνα να εχεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχα συγκινητική η ιστορία του όμορφου βραχιολιού...
    Νιώθω πως θέλω να ευχαριστήσω πάλι τη Ρένα που μας έδωσε την ευκαιρία να διαβάσουμε και να δούμε θησαυρούς..
    Οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές και σούπερ ανοιξιάτικες...
    Καλό μήνα και συγχαρητήρια στις νικήτριες..πάντα τυχερές να είναι..φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Tι ωραία ιστορία και πόσο όμορφο αυτο το αιγυπτιακό κόσμημα,με τρελλαινουν τα παλιά πράγματα έχουν ψυχή γιατί κουβαλάνε ιστοριες ζωής ,καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τι τέλεια ιστορία!ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Una historia preciosa y una pulsera divina.
    Besos desde España

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Hi Marie Anne.

    I can't find the translate button so not sure what the post is about
    apart from the giveaway???

    Lovely photos anyway.

    Have a great week and a lovely month of March

    x Fiona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. The story is rich of feelings. The flowers are fantastic.
    Kisses
    Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εδω ..κυριολεκτουμε..κοσμημα με ιστορια!!Αμφοτερα εντυπωσιακα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Dear Marie-Anne, what a wonderful and touching story behind this amazing bracelet!!! Thank you for sharing it with us, it would make a beautiful book or film! I loved your flowers and kitties a lot too! Kalo mina, my friend! Polla filia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλό μήνα, Μαριάννα μου!

    Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά με την πεθερά σου, περαστικά της και σιδερένια!

    Το βραχιόλι σου είναι πραγματικά πανέμορφο και η ιστορία του απίστευτη... Δεν έχω λόγια. Να είσαι καλά και συγχαρητήρια στις νικήτριες του διαγωνισμού σου! Πολλά φιλιά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εξαιρετικά συγκινητική και ρομαντική η ιστορία του βραχιολιού! Συγχαρητήρια και στις τυχερές! Περαστικά στην πεθερά σου, καλή ανάρρωση να'χει!
    Καλό μήνα, Marie-Anne, με καλόγουστες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ανμθρωποι και...ανθρωποι υπήρχαν τότε και τωρα!!! όμορφη ιστορια! χαιρετισματα πολλα, συγχαρητηρια στις τυχερες της κληρωσης! Καλο μηνα..με ακομα πιο πολλα λουλουδια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θαυμάσια,ρομαντική γλυκιά και αγαπησιάρικη η ιστορία του βραχιολιού.. τουλάχιστον αυτή η αντίκα έχει ταυτότητα και παρελθόν όμορφο νοσταλγικό (ενώ πάρα πολλές είναι μόνες και ανώνυμες χωρίς πατρίδα και οικογένεια!!) Είναι όμορφο το βραχιόλι όχι συνηθισμένο!!! ¨ομορφο απόκτημα με όμορφη ιστορία!!!Καλό σου μήνα Μαριάν με ευχάριστες και δημιουργικές μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο το βραχιόλι σου, όπως και η ιστορία που το συνοδεύει! Καλό μήνα Μαριάννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Kαλό μήνα!
    Τι όμορφο το βραχιόλι!
    Μου αρέσουν πολύ τα παλιά αντικείμενα, έχουν την δική τους μοναδική ιστορία,
    έχω κρατήσει αντικείμενα από την προγιαγιά μου, που είχα την χαρά να την γνωρίσω, πήγαινα τετάρτη δημοτικού όταν πέθανε, ήμουν αρκετά μεγάλη και την θυμάμαι...
    Πολύ μου άρεσε η ανάρτηση σου, να είσαι καλά , καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βλέποντας αυτό το βραχιόλι , ποιός θα μπορούσε να φανταστεί την ιστορία που έκρυβε;
    Συγχαρητήρια στις τυχερές της κλήρωσης Μαρία και Ιωάννα.
    Και οι φωτογραφίες του κήπου σου, όπως πάντα υπέροχες και ζηλευτές.
    Καλό μήνα να έχεις Μαριάννα και να είσαι πάντα τυχερή στην ζωή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητη κ. Μαριαννα. Πολυ ωραια η ιστορια σας και η θεια Πηνελοπη πρεπει να ηταν αρχοντισσα με ολη την σημασια της λεξεως..Ειναι υπεροχο το δωρο που εκανε ο Γερμανος στην μητερα σας και οντως ποσο ωραια καταληξη θα ειχε η ιστορια αν βρισκατε την κορη του κ της το προσφερατε!

    Καλο μηνα,
    Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι γλυκιά & τρυφερή ιστορία!!!! Ένα δώρο από έναν πατέρα σε ένα παιδί.... πίσω από την στολή κρυβόταν ένας άνθρωπος με αγάπη και αισθήματα!!!! Σε ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας... όπως σε ευχαριστούμε και για τις μυρωδιές που μας έστειλες με τα όμορφα λουλούδια σου!!!!!Καλό μήνα... καλό Σαββατοκύριακο... πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ συγκινητική ιστορία!Ένα αντικείμενο με τόσο μεγάλη συναισθηματική αξία! Καλό μήνα και καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μαριάννα μου καλημέρα και καλό μήνα!!!
    Με τα τρεχάματά μου βλέπω πως έχασα πολλά κι επειδή δεν θυμάμαι αν πέρασα στα γενέθλιά σου,σου εύχομαι εστω κι αργά να είσαι πολύχρονη ,γερή και οτι επιθυμείς!!!Είδα τι πάθατε με το ντουλάπι και τα έχασα ,πραγματικά άγιο είχες!!!
    Η ιστορία του βραχιολιού υπέροχη και πολύ τρυφερή .Να ε'ίσαι καλά Μαριάννα και συγχαρητήρια στα τυχερά κορίτσια.Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα και καλό μήνα Μαριάννα μου!!
    Από τις αληθινές ιστορίες εκείνης της περιόδου που πάντα ακους με σφιγμένα τα χείλη. Πολύ συγκινητική όλη η ιστορία, αλλά και η συγκεκριμένη κίνηση του Γερμανού αξιωματικού.
    Συγχαρητήρια στις νικήτριες του giveaway! Πάντα τυχερές! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλό μήνα να χεις Μαριάννα μου!!Πολύ ιδιαίτερη η ιστορία της θείας σου!!Πόσα διαφορετικά συναισθήματα συναντώνται σε αυτό το βραχιολάκι!!
    Να σαι καλά Μαριάννα μου και συγχαρητήρια στις νικήτριες!!!
    Σε γλυκοφιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δόξα τω Θεώ, πήγαν όλα καλά Μαριάννα μου!
    Η ιστορία του βραχιολιού πολύ συγκινητική, υπήρχαν και ΑΝΘΡΩΠΟΙ με αισθήματα κι' ευαισθησίες μέσα στο Ναζιστικό στρατό!!!! Και είναι υπέροχο...... Πρόσεχε το, να σου θυμίζει πάντα τη θεία Πόπη και τη μανούλα σου!!!!!!!
    Τυχερές οι κοπελιές που κέρδισαν κάποιο απ' τα μοναδικά έργα σου!!!!!! Α, και καλά μπάρμπεκιου!!!!!!!!
    Φιλιά πολλά και καλό κι' ευωδιαστό μήνα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πολύ όμορφο το βραχιόλι και πολύ ξεχωριστή η ιστορία του Μαριάννα μου! Αλλά και τα καθημερινά πετσετάκια πόσο όμορφα! Τα θυμάμαι κι εγώ αυτά στα τραπεζάκια της γιαγιάς μου και κάπου έχω φυλαγμένα κάποια αλλά μάλλον δύσκολο να τα βρώ τώρα... Τελευταία που έψαχνα κάτι βρήκα ένα τέτοιο μισοτελειωμένο από τότε που μάθαινα κι εγώ να κεντάω...
    Να χαρείς και το δωράκι που έλαβες και πάντα τυχερές να είναι κι οι φίλες που κέρδισαν τα δικά σου δωράκια!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλό μήνα! Υπέροχο βραχιόλι και η ιστορία του συγκινητική και τρυφερή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ευχαριστώ πολύ για το δώρο!Καλό μήνα με λιγότερες αναποδιές Μαριάν μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα Μαριάν μου!Καλό μήνα νά έχης!!Πολύ ρομαντική καί γλυκειά η ιστορία πού κουβαλάη τό πανέμορφο βραχιόλι σου!Πολύ όμορφα καί τά κεντητά πετσετάκια!!Συγχαρητήρια στίς νικήτριες!Μέ γειά καί τό δωράκι σου!!Καλή ανάρρωση στήν πεθερά σου!Σιδερένια!!Καλό Σ/Κ νά έχης!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πολύ συγκινητική η ιστορία του βραχιολιού σου, Μαριάννα!! Το κειμήλιο είναι αυτό!!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό της Ρένας!!
    Συγχαρητήρια και στις νικήτριες του διαγωνισμού, αλλά και σε εσένα που κέρδισες δωράκι!! Πάντα τυχερή να είσαι!! Έμεινα τελευταία και καταϊδρωμένη να δείξω και το δικό μου βιβλιαράκι!! χαχα!
    Καλό μήνα και καλό σ/κο να έχεις!! Τον Μάρτη μου τον φόρεσα!!!
    Σου είπα πόσο όμορφες είναι οι Ανοιξιάτικες φωτογραφίες σου;;;
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μαριάννα μου το βραχιολάκι είναι υπέροχο και η ιστορία του συγκινητική. Είναι ένα πραγματικό κειμήλιο. Οι ανοιξιάτικες φωτογραφίες σου μας φτειάξαν τη διάθεση.Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γλυκιά μου, Marie-Anne, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για μένα και την υπέροχη χειρονομία σου να μου στείλεις δωράκι! Όσο για την ιστορία σου, τι να πω, πραγματικά με συγκίνησε. Να' σαι καλά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Συγκινητική η ιστορία και το βραχιόλι υπέροχο ! Αυτό και αν είναι κειμήλιο αξίας !
    Να το φυλάξεις σαν τα μάτια σου ! Συγχαρητήρια στις τυχερές !Καλό Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πολύ όμορφο το βραχιόλι σου Μαριάννα!...και η ιστορία του συγκινητική...πόσες αναμνήσεις σου φέρνει...πρόσεξα όμως και τα όμορφα κεντητά πετσετάκια...Καλή επιτυχία να έχουνε στον διαγωνισμό!
    Συγχαρητήρια και στις τυχερές του διαγωνισμού σου!...να τα χαρούνε τα δωράκια τους!
    Καλή εβδομάδα Μαριάννα!..και γρήγορη ανάρρωση για την πεθερά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πανέμορφο βραχιόλι Μαρι-Άνν μου!! Και πόσο συγκινητική ιστορία!! Συγχαρητήρια και στις τυχερές!!!Πάντα τέτοια!! Μαρι-Άνν μου, δεν έβγαλαν ούτε φύλλα τα οία;; Τα δικά μου αγρια, δηλ. τα μπλε σκούρα, είναι ανθισμένα. Τα σιέλ ακόμα δεν έβγαλαν ούτε φύλλα, αργούν ακόμα. Κρίμα!Περίμενε κι αν δεν έπιασαν, θα σου ξαναστείλω. Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Υπέροχο το παλιό βραχιόλι, φύλα το σαν κόρη οφθαλμού και για την αξία του αλλά και για την όμορφη ιστορία που κουβαλάει!
    Την καλημέρα μου σου στέλνω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Η ιστορία σου μας συγκινησε ! Τα παιδια μου μαζευτηκαν γύρω μου να δουν το βραχιολι μολις τους διάβασα την ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. πραγματικά συγκινητική η ιστορία του θεσπέσιου αυτού βραχιολιού,και η φωτογραφία(τρελαίνομαι για παλιές φωτογραφίες)
    συγχαρητήρια και στις νικήτριες!!!!
    πολλά φιλιά και...
    ☾☆★¸¸.•*¨*••.¸¸☾☆★¸¸.•*¨*••.¸¸☾☆¸.•*¨*★☆☾
    (¯`´♥(¯`´♥.¸________ღ☆ღ_________ ¸.♥´´¯)♥´´¯)
    ☆ ▓▒░ ☆ ♥ ΚΑΛΟ ♥ ~ ♥ΜΗΝΑ♥ ☆ ░▒▓ ☆
    (_¸.♥(_¸.♥´´ ¯¯¯¯¯¯¯¯ღ☆ღ¯¯¯¯¯¯¯¯¯ `´♥.¸_)♥.¸_)
    ☾☆★¸¸.•*¨*••.¸¸☾☆★¸¸.•*¨*••.¸¸☾☆¸.•*¨*★☆☾

    ________________.O.___________.*.*
    ________________.OO.___________.*.*
    ________________.OOO.____________.O. * . * .
    ________________.OOOO.______-.OOO. * . *
    ________________.OOOOO._-.OOOO. * . *
    _______________.OOOOOOOOOOO. * . * .
    __________-.OOOOOOOOOOOOO. * . * .
    _____.OOOOOOOO0000000OOOO. * . * .
    __________-.OOOOOOOOOOOOO. * . * .
    _______________.OOOOOOOOOOO. * . * .
    ________________.OOOOO._-.OOOO. * . * .
    ________________.OOOO.______-.OOO. * . * .
    ________________.OOO.____________.O. * . * .
    ________________.OO.__________
    ________________.O.______
    _______________+880
    _______________++88
    _______________++88
    ________________+880
    ________________+888
    ________________++880
    ________________++888_____+++88
    ________________++8888__+++8880++88
    ________________+++8888+++8880++8888
    _________________++888++8888+++888888++8888
    _________________++88++8888++8888888++888888
    _________________++++++888888888888888888_+88
    __________________++++++88888888888888888_+8
    __________________++++++++000888888888888+88
    ___________________+++++++000088888888888_88
    ____________________+++++++00088888888888
    _____________________+++++++088888888888
    _____________________+++++++088888888888
    ______________________+++++++8888888888
    ______________________+++++++0088888888
    ______________________++++++0088888888

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Very touching story .... nice bracelet. Wish you a good day / good March :) Hugs Hanne Bente

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. καλο μηνα με πολλες αναρτησεις και αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Η ιστορία σου είναι συγκινητική και συναρπαστική, είναι τόσο όμορφο να φοράς ενα κόσμημα που κουβαλά τόση ενέργεια απο τις ιστορίες άλλων ανθρώπων. Είσαι πολυ τυχερή!
    Και πάντα έτσι να είσαι, περιμένω να δω και τους άλλους θησαυρούς!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μαριάν μου
    ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ η ιστορία του βραχιολιού!!! Πόσες τέτοιες ιστορίες γράφτηκαν τότε...
    Χάρηκα την ανάρτησή σου και την κατάληή της.
    Φιλάκια πολλά και καλή ανάρρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...