Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πού βρήκες χρώματα κι ανθείς? Cyclamen graecum

Προχθές, περνώντας με το αυτοκίνητο δίπλα από το δασάκι που είναι απέναντι από το σπίτι μας, αντίκρυσα τα πρώτα κυκλάμινα του φθινοπώρου.   Μόλις παρκάραμε, έτρεξα να πάρω την φωτογραφική μου μηχανή.  

Greek cyclamens: First signs of life in the wood that burned down last year, just accross our house


Η Wikipedia μας λέει: 
Το Κυκλάμινο το Γραικό (cyclamen graecum) είναι το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα. Την ονομασία του άλλωστε την οφείλει στο γεγονός ότι συναντάται κυρίως στην Ελλάδα καθώς και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Είναι πολυετές φυτό με μεγάλο κόνδυλο στην ρίζα από την οποία εκφύονται τα φύλλα και τα άνθη. Τα άνθη του είναι συνήθως ρόδινα και εντονότερα κόκκινα στην κάτω πλευρά τους. Τα φύλλα του είναι καρδιοειδή σκούρα πράσινα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις σε συμμετρικούς σχηματισμούς. Το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο.
Cyclamen graecum (Greek cyclamen) is a perennial growing from a tuber, native to southern Greece, southern Turkey, and neighboring islands and prized for its variable leaf forms, which include some of the most striking of any cyclamen.  Cyclamen graecum native to a wide variety of areas up to 1,200 m (3,900 ft) elevation in southern mainland Greece, the PeloponneseAegean IslandsCrete, the southern coast of Turkey, and northern Cyprus (source:Wikipedia)
Είχα πολύ καιρό να μπώ στο δασάκι. Μετά την περυσινή φωτιά, δεν μου έκανε καρδιά να πατήσω στα καμμένα.  Από τον κήπο μας αλλά και από το μπαλκόνι είχα τραβήξει πολλές φωτογραφίες του λόφου 

τα πρώτα πεύκα, στα όρια του δάσους με τον δρόμο είχαν γλυτώσει, στην δική μας μόνο πλευρά, και το πράσινο κάπως μας ξεγελούσε.  


Πιο μέσα όμως, και πιό ψηλά, τα δέντρα είχαν καεί ολοκληρωτικά. 
Μπαίνοντας στο δάσος, είδα τα μεγάλα πεύκα να στέκονται σαν φαντάσματα με τα καμμένα κουκουνάρια τους να κρέμονται από τα κατάμαυρα κλαδιά τους. 



 Κάποιοι είχαν κόψει κορμούς και κλαδιά, προφανώς για το τζάκι τους τώρα που θα αρχίσουν τα κρύα. 

Κι εκεί, ανάμεσα στις καμμένες ρίζες και τους μαυρισμένους θάμνους, τα λιλά κυκλάμινα είχαν ανθίσει σε πείσμα της καταστροφής, ορθώνοντας τους μίσχους τους και τα όμορφα κεφαλάκια τους μέσα από τις ξερές πευκοβελόνες, πριν ακόμα φυτρώσουν τα όμορφα καταπράσινα φύλλα τους.


Οι χαμηλοί θάμνοι είχαν ξαναβλαστήσει όπως και κάποια άλλα φυτά. 


Κάθε χρόνο, μάζευα κλαδιά και έπλεκα ένα στεφάνι για τα Χριστούγεννα, φέτος όμως δεν θα μπορέσω να κόψω τα κλαδιά που προσπαθούν να ξαναζήσουν   

Αυτό όμως που με έκανε και χάρηκα πολύ ήταν που είδα πολλά πευκάκια που έχουν φυτρώσει από κάποιους σπόρους των πεσμένων κουκουναριών. 
 Πόσα χρόνια όμως θα κάνουν να μεγαλώσουν? Και θα προλάβουν να γίνουν κανονικά δεντράκια πριν έρθει η επόμενη πυρκαγιά?
Για αναδάσωση βέβαια, κουβέντα δεν έχει ακουστεί!


Επιστρέφοντας, μάζεψα μερικά κουκουνάρια και τα έβαλα σ΄ένα καλαθάκι κοντά στα ξύλα για το τζάκι, που φέτος  φροντίσαμε να αγοράσουμε νωρίς...όχι όπως πέρυσι που ήταν υγρά και δεν μπορούσαν να καούν! 
********************


Φθινοπωρινό κασπώ με decoupage και ρελιέφ περίγραμμα

κι ένα σαπουνάκι στις ίδιες αποχρώσεις

'Εβλεπα από παλιά τα όμορφα σαπουνάκια που φτιάχνουν διάφορες μπλογκοφίλες και είχα ξεσηκωθεί να δοκιμάσω κι εγώ. 
Απ' ότι είχα καταλάβει, αυτά προορίζονται για να αρωματίζουν τα συρτάρια. Θυμάμαι όμως, πριν από πολλά χρόνια, μια φίλη της μητέρας μου που έφερνε κάτι ωραία αρωματικά σαπούνια από το εξωτερικό που είχαν πάνω τους κολλημένη μια όμορφη ετικέττα με την φίρμα τους. Τα χρησιμοποιούσε στον νιπτήρα της χωρίς να αφαιρεί την ετικέττα, και σ'εκείνο το σημείο το μοσχοσάπουνο δεν έλιωνε, αλλά σχημάτιζε ένα 'βουναλάκι'.   Λέτε και τα ντεκουπαρισμένα να συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο???  (εννοείται, χωρίς τις κορδελίτσες, χαχαχα!!!!). 

Έκανα μια πρώτη δοκιμή σε μικρά αρωματικά σαπουνάκια ξενοδοχείου και μετά σ'ένα κανονικό σαπούνι.
  Σ'αυτό το τελευταίο θέλησα να δοκιμάσω ένα νέο κρακελέ δύο συστατικών που αγόρασα. Σας έχω πεί αρκετές φορές πως δεν έχω καταφέρει μέχρι τώρα να το πετύχω!   

 'Εκανε λοιπόν τα σκασίματα του, τα οποία γέμισα με χρυσή πατίνα αλλά...ήταν σχεδόν διάφανα !!!!
 Δοκίμασα και πάλι το κρακελέ πάνω σ΄ένα σουβέρ. ΄Εσκασε κατά τον ίδιο τρόπο αλλά και πάλι με την πατίνα δεν φαίνονταν καλά οι ρωγμές (μάλλον φταίει η νέα αυτή πατίνα που είναι προφανώς πολύ ανοιχτόχρωμη).  

Σκέφτηκα να  βάλω από πάνω την αγαπημένη μου σκούρα δαχτυλοπατίνα. Και τότε...φάνηκε πόσο μεγάλα ήταν τα σκασίματα !!!! Τόσο, που μπορώ να πώ ότι δεν μου αρέσουν πολύ αφού 'κρύβουν' σχεδόν το μοτίβο. 

Πριν λίγες μέρες, είχα την χαρά να δεχθώ από την Δήμητρα ένα από τα όμορφα 'δαντελωτά' σαπουνάκια της - σ'ευχαριστώ πολύ Dimi μου! 


κι έτσι αποφάσισα κι εγώ να σας δείξω εκείνα τα πρώτα δικά μου, αλλά και ένα που έφτιαξα την εβδομάδα που μας πέρασε.


Λέω να δοκιμάσω ένα στον νιπτήρα για να δώ εάν, όντως, όταν πλένεις τα χέρια σου, το πάνω μέρος δεν λιώνει, όπως σ'εκείνα τα παλιά!!!


************* 
Μ'αυτές τις δύο καρδούλες, σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις και τα όμορφα σχόλιά σας και σας εύχομαι ένα καλό Σαββατοκύριακο!  

With these two decoupaged hearts I would like to thank you for your visits and lovely comments! I wish you a wonderful weekend!

Κρακελέ ενός συστατικού με decoupage χαρτοπετσέτας



73 σχόλια:

  1. Πόσο όμορφα έφτιαξες τα σαπουνάκια σου!!! Ακόμα κι εκείνα που λες πως δεν σ΄αρέσουν, εγώ τα λάτρεψα!!!
    Τα κυκλάμινα είναι συνυφασμένα με τα παιδικά μου χρόνια οπότε, όπως καταλαβαίνεις τα αγαπώ ιδιαίτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν οι πρώτες προσπάθειες, Μαίρη μου. Θα δοκιμάσω να φτιάξω κι άλλα. Τα κυκλάμινα είναι νομίζω από τα πιό αγαπημένα αγριολούλουδα για όλους!!!! Καλή Κυριακή σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  2. Πόσο τα αγαπώ τα μικρά κυκλαμινάκια, τα περίμενα από παιδί κάθε χρόνο!
    Το καμένο δάσος είναι πληγή και καταστροφή μεγάλη. Το καλό είναι ότι τα πεύκα αναγεννιούνται γρήγορα από τους σπόρους τους και σε σχετικά λίγα χρόνια, το κακό είναι ότι αν ερθει κι άλλη πυρκαγιά ως τότε δε θα μείνει πλέον ούτε σπόρος.
    Στα καμένα του δικού μας δάσους εδώ (έλατα) από το 2000 δεν έχει φυτρώσει τίποτα. Το δασαρχείο αναδασώνει με μικρά ελατάκια, που θα χρειαστούν 50- 80 χρόνια να μεγαλώσουν...
    Τι να πω; Φέτος τα Χριστούγεννα στολίστε ένα πευκάκι σε γλαστρα και μετά φυτέψτε το στο πληγωμένο δάσος.
    Φιλιά πολλά!!

    Για το ντεκουπαζ δεν είπα τίποτα, αλλά είναι όπως πάντα άψογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς, στο βουνό, πρέπει να έχετε πολλά κυκλάμινα ! Τόσο πολλά χρόνια χρειάζονται τα μικρά έλατα???!!!!! Δεν το ήξερα - δηλαδή αυτά που καλλιεργούνται για τα Χριστούγεννα πόσων ετών να είναι???? Δεν έχω αγοράσει ποτέ αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μόνο μιά μικρή picea είχα πάρει πέρυσι σε γλαστράκι και μετά την φύτεψα στον κήπο. Αλλά είναι ακόμα μικρούλα!!! Καλή η ιδέα σου για το μικρό πευκάκι !!!!
      Πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. Μαριάννα μου , με τη βόλτα σου στο δάσος ,μας δείχνεις την καταστροφή που έγινε αλλά και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αναγεννηθεί το δάσος ! Θα χρειαστούν πολλά χρόνια αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε
    πως να μη γίνει άλλη καταστροφή .Τα σαπουνάκια υπέροχα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, Ολυμπία μου, στους γύρω λόφους που είχαν καεί πριν από χρόνια,δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν τα νέα πευκάκια και ξανακάηκαν. Το δικό μας λοφάκι είχε γλυτώσει παλαιώτερα αλλά κάηκε πέρυσι. Μακάρι να ξαναπρασινίσει !!!!
      Πολλά φιλάκια!!!!!

      Διαγραφή
  4. Μαριάννα μου καλημέρα
    Τα σαπουνάκια σου έγιναν πολύ όμορφα, αλλά και οι δυο καρδούλες πανέμορφες είναι.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα κυκλάμινα δείχνουν τη δύναμη της φύσης και ότι σιγά σιγά θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της(αν βέβαια την αφήσουμε κι εμείς)!!!!!!!!!!!!!Πανέμορφα τα σαπουνάκια σου αλλά και οι καρδούλες σου!!!!!!!!!!!!!!Φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς...άν την αφήσουμε κι εμείς!!! Νά'στε καλά !!!! Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  6. Από τις φωτογραφίες σου, θέλω να δω μόνον το μήνυμα ελπίδας για ζωή !!!!!
    Τα σαπούνια σου είναι καταπληκτικά και επειδή εγώ είμαι πολύ αρχάρια στο
    decoupage δεν βλέπω καν τα σημεία που έχεις αμφιβολίες..... τα βρίσκω όλα
    εξαιρετικά !!! Μ αρέσει η γωνιά με τα κουκουνάρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το μήνυμα πήρα κι εγώ από τα κυκλαμινάκια, Ράνια μου, γι αυτό και τους αφιέρωσα αυτή την ανάρτηση. Στα σαπουνάκια είμαι κι εγώ αρχάρια, χαχα!!! Η Dimi έχει γίνει experte σ'αυτά!! Όσο για την γωνιά με τα κουκουνάρια, είναι στολισμένη από τον άντρα μου, με τα μελωδικά πουλάκια πάνω στην γλάστρα που κελαϊδούν όταν περνάς από μπροστά τους!!!!!!!!!
      Πολλα΄φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μαριάν μου!!!Τί πανέμορφα τά κυκλάμινα!!!
    Καί τό δάσος ανθίζει σιγά,σιγά!!
    Τά σαπουνάκια σου υπέροχα!!!Μού άρεσαν πολύ οι καρδούλες αλλά καί τό γλαστράκι σου!!!
    Μάζεψα καί εγώ κουκουνάρια από τήν αυλή τής κόρης μου!!!
    Καταπληκτικές καί οι φωτογραφίες σου!!!Γιά μπάνιο,πήγα!!Ευτυχώς έφτιαξε πάλι ο καιρός!!!
    Καλό Σ/Κ φιλενάδα!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου γειτόνισσα!!!! Τα μπάνια τα ξαναρχίσαμε κι εμείς !! Και χθές και σήμερα, η θάλασσα ήταν υπέροχη!!!
      Καλή Κυριακή, Dimi μου!!!!!! Φιλάκια!!!!!

      Διαγραφή
  8. Kalimera Marie-Anne! What a beautiful post! It's amazing how Nature finds the strength to recover and to create new life!!! I love cyclamen, and it blooms so beautifully in Rodos too! I really hope that the forest recovers quicky from the fire... it is so very sad to see woods burning, it always breaks my heart, especially thinking of the poor animals and birds who loose their habitat :(
    Your decoupage work is once again amazing, fili mou!!! Great work, and so romantic!
    Have a wonderful weekend! Polla filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you my dear Annuk! I guess your cyclamens in the Alps must be a little different from the greek ones you have seen in Rhodes. In my post about the fire, last year, I was indeed telling about the birds and little animals that must have burned in the wood. What a pity !!
      I also wish you a very nice Sunday !!!! Filakia!!!!

      Διαγραφή
  9. Bonjour Marie-Anne!
    Quelle émotion de voir la vie qui reprend dans cette forêt détruite par l'incendie. Mail faudra longtemps pour qu'elle redevienne ce qu'elle était! Les petits cyclamens sauvages, je les ai découverts lors de nos balades à Kéa. Nous irons là-bas le mois prochain et j'espère qu'ils y seront encore/
    J'aime beaucoup tes "essais" pour décorer les savons. Je trouve le savon aux petites fleurs bleues très réussi et "craquelé" juste comme il faut! Tu nous diras comment il évolue.
    Bon après-midi.
    Bisous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Merci de ta visite, Marie-Paule!!! C'est vraiment dommage pour notre petite foret ! Je suis sure que tu retrouveras les petis cyclamens a Kea, ils commencent juste de pousser! Pour les savons je tous tiendrai toutes au courant du resultat !!!!
      Bises et bon Dimanche !!!!

      Διαγραφή
  10. Μαριαννάκι μου τι ωραία βολτίτσα που μας έκανες στο δάσος!!! Μακάρι να βγουν ομορφιές από τα αποκαϊδια και να σκεφτεί και κάποιος για αναδάσωση!! Υπέροχα τα σαπουνάκια σου και φυσικά και το δωράκι της Δήμητρας!! Είναι σαν μπιμπελάκια!! :) Ρομαντικές καρδούλες και κασπώ, καταπληκτική δουλειά!! Αυτό το τουρλοουρί γατουλάκι είναι για φίλημα στη φωτό με τα κουκουνάρια!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μου άρεσε που τα είπες μπιμπελάκια !! Γι αυτό τα έχουν για στόλισμα! Όσο για το τουρλοουρί..χαχαχα...είναι ο αγαπημένος μου Μάγκας (είναι 15 μηνών και παίζει με τα φετεινά γατάκια που γέννησε η 'θεία' του!!!!!!
      Φιλάκια πολλά!!!!
      Προσπάθησα πάλι να σου αφήσω σχόλιο, αλλά δεν τα κατάφερα. Θα ξαναπεράσω !!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Μαριαννίτσα μου..με πάνω-κάτω το βελάκι είμαι συνέχεια απο την ώρα που μπήκα στο χώρο σου..το κυκλάμινο είναι απο τα αγαπημένα μου λουλουδάκια-πόση ομορφιά κρύβεται μέσα απο την απλότητά του..-και για τον δεύτερο λόγο που το αγαπάω είναι γιατί λατρεύω και το λιανοτράγουδο αυτό της πικρής πατρίδας του Μίκη..τα έργα σου τι να πω-εδω πήγαιναν τα βελάκια συνέχεια πάνω κάτω για να τα ξαναδώ πριν φύγω απο σένα!!το κασπό αυτό με το φθινοπωρινό μοτίβο απλά συναρπαστικό..τα σαπουνάκια όμως αχχχ ....δεν έχω ξαναδεί πιό όμορφα...πιό παραμυθένια...σαπουνάκια και με δαντελίτσες και με ρομαντικά σχέδια..απλά magic!!!συγχαρητήρια μέσα απο την καρδιά μου!άπειρα φιλάκια και καλό απογευματάκι να έχεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιτούλα μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου αρέσουν αυτά που φτιάχνω!!!! Σου εύχομαι μια καλή Κυριακή !!! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, Μαριάννα μου!
    Το κυκλάμινο είναι ένα από τα αγαπημένα μου λουλούδια...
    Κρίμα για το δάσος σας. Θα ανακάμψει, αλλά θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και φυσικά φροντίδα, όχι άλλες πυρκαγιές. Σε χάρηκα που σκέφτηκες να μην το πληγώσεις περισσότερο κι έτσι δεν θα κόψεις κλαδάκια από εκεί για στα στεφανάκια σου.
    Τα σαπουνάκια σου έγιναν πολύ όμορφα! Θα λυπόμουν να τα χρησιμοποιήσω...
    Να χαρείς και το δωράκι σου από τη Δήμητρα! Φιλάκια πολλά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, 'Ελλη μου, έτσι το σκέφθηκα αυθόρμητα μόλις είδα τους καμμένους θάμνους να έχουν πετάξει νέα κλαδιά - και κατάφεραν κι έδεσαν και τους κόκκινους καρπούς τους!!!! Θα βρώ άλλα για το στεφάνι, από τον κήπο μου!!!!
      Πολλά φιλιά και καλη Κυριακή!!!!

      Διαγραφή
  13. γεια σου Μαριάννα μου!όλα ομορφα! βλεπω όμως δίπλα στα κυκλαμινα, εκει που γράφεις θαμνους, οτι ειναι ανθη,και συγκεκριμενα μολόχες, σκυλακια, κ.α..,Οπως επισης διαβαζοντας τη λεξη cyclamen, σκεφτηκα να αυτο το χρωμα που ακουγαμε παλια, απο εμπειρες μοδιστρες, σικλαμεν, εννοούσαν το χρώμα του κυκλαμινου?δεν ξερω, γιαυτο ρωτω.Τα σαπουνακια σου πολύ ομορφα!φιλιά!καλο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό είναι ! Το σικλαμέν είναι το χρώμα του κυκλάμινου!!!! Έχει κάτι αγριομολόχες στο δάσος αλλά τα άλλα δεν είναι σκυλάκια (τα κίτρινα) είναι αγριολούλουδα κι αυτά!
      Καλή Κυριακή !!!!!

      Διαγραφή
  14. Μαριάννα μου,τα κυκλάμινα των αγρών είναι φανταστικά!Είχα φυτέψει παλιά,αλλά με τα χρόνια δεν πολλαπλασιάστηκαν,αντίθετα χάθηκαν-το ίδιο έπαθε και μια φίλη.
    Αν δεν καεί και πάλι,θα αναδασωθεί μόνο του,αλλά θα πάρει χρόνια.
    Πανέμορφα έργα,όμορφα μοτίβα,πολύ περιποιημένα!Με γεια το δωράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, κι εγώ έχω φυτέψει πριν από χρόνια και κάθε φθινόπωρο ανθίζουν αλλά όχι όπως στο φυσικό τους περιβάλλον. Θα τα φωτογραφίσω για να δείς πως είναι !! Φιλιά!!!!!

      Διαγραφή
  15. Δεν είναι υπέροχα τα κυκλάμινα?..κι εγώ φωτογράφισα τα πρώτα μου!
    Τα σαπουνάκια και οι καρδούλες είναι φανταστικά!
    Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, είναι να μην τα φωτογραφίσεις ? είναι σκέτη γλύκα!!!!!
      Φιλάκια πολλά Μαρία μου! Καλή Κυριακή!!!!

      Διαγραφή
  16. Your vintage soaps are very beautiful but the two hearts...i love them!!! They are such romantic.
    Kisses
    Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you, my dear and romantic Alessandra!!! I also loved the two hearts and I will try to make some more for little gifts to my friends!!!
      Many kisses !!

      Διαγραφή
  17. H αναγέννηση της φύσης σ όλο της το μεγαλείο!!! Τα αγαπημένα κυκλάμινα πανέμορφα όπως τα σαπουνάκια σου, κρίμα να χρησιμοποιθούν.....χαίρεται να τα κοιτάζει κανείς, στο νιπήρα κρεμοσάπουνο!!! Οι καρδούλες σου ονειρεμένες και το cache pot με το κεράκι (φυτό) απίθανο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ μελισσούλες !!
      Για τα σαπουνάκια θα κάνω μόνο μια δοκιμή και μετά θα το ξανασκεφτώ, χαχαχα!!
      Σας φιλώ!!!!!!

      Διαγραφή
  18. Είδες Μαριάννα μου και σε καμμένη γη υπάρχει ζωή ! Αυτα τα μικρά κυκλάμινα προάγγελοι του φθινοπώρου πάντα!! Τα σαπουνάκια πολύ όμορφα , φινετσάτα , μετά τη χρήση τι θα γίνει άραγε? Δοκίμασε και πες μας
    Τα πολλά ζεστά φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σας πώ για τα σαπουνάκια, Νικόλ μου, οπωσδήποτε!!!!
      Φιλάκια πολλά κι από μένα!!!!!!

      Διαγραφή
  19. πολύ όμορφα όλα όσα έφτιαξες...να χαρείς το δώρο της Δήμητας..όσο για το δάσος δυστυχώς και δω έτσι βάζουν πυρκαγιές επιτήδες ή μη παντως ειναι κρίμα αυτό που συμβαίνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Δελφινακι μου, είναι πολύ κρίμα να καίγονται τα δάση μας ! Και πέρυσι, δεν ήταν εμπρησμός αλλά η φωτιά ξεκίνησε από 2-3 ανόητους και ανεύθυνους που έκαναν ηλεκτροκόλληση ενώ φυσούσε πολύ δυνατός άνεμος ...
      Καλή Κυριακή σου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  20. ααααααααχ τα κυκλαμινα......συμβολιζουν οτι η ελπιδα δεν χαθηκε.......εκει μας ανεχεται ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί Σοφία μου, ελπίζουμε πάντα, αλλά το καμμένο δάσος δύσκολα θα ξαναπρασινίσει!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  21. Οταν η Φύση αντιστέκεται παρά την καταστροφή, τι μένει σε μας παρά να επιμένουμε;;; ...και δημιουργώντας να ομορφαίνουμε τις μέρες μας!
    Πανέμορφα τα κυκλάμινα αλλά και τα σαπουνάάάάάκια...δεν έχω λόγια!!!
    Οσο για το κρακελέ που δεν φαίνονται οι ρωγμές,κάτι σχετικό μου λεγε η Πέπη στο σεμινάριο,για ρώτα την να το διευκρινίσουμε (έχω το ίδο θέμα με το DAJARA)
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το ψάξω, Χαρά μου, γιατί πραγματικά δεν τα καταφέρνω μ'αυτά των δύο συστατικών. Θα ξαναδοκιμάσω και θα σου πώ.
      Φιλιά και καλή Κυριακή!!!

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστώ πολύ Μαριαλένα μου!!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κάποια στιγμή θα ξαναγεννηθεί το δάσος!
    Πανέμορφες οι φωτογραφίες σου Μαριάννα μου!
    Φιλιά πολλά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μαριαννάκι-νεραϊδάκι,όλα θα γίνουν με υπομονή κι αγάπη!
    Και τα δεντράκια θα ψηλώσουν κι αυτά!
    Τα σαπουνάκια σου είναι ΟΝΕΙΡΟ!Ούτε που είχε πάει ποτέ το μυαλό μου σε τόσο προχωρημένη ιδέα!
    Φιλιά πολλά κι ελαφρώς λιλά-ροζ ,σαν τα υπέροχα κυκλάμινά σου!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σαπουνάκια τα έβλεπα από καιρό και είπα να προσπαθήσω κι εγώ αλλά τα έκανα πολύ πιό απλά (χωρίς δαντέλες) με σκοπό να δοκιμάσω εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον νιπτήρα.
      Καλή εβδομάδα και σε σένα, Κορινάκι!!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  25. Μας πλημμύρισες ομορφιά!!!
    Γέμισαν οι οθόνες μας χρώματα, αρώματα!!!
    ;-)
    Καλή εβδομάδα, κούκλα μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Είδες που η φύση κάνει τη δουλειά της καλύτερα από εμάς!! Τα κυκλαμινάκια είναι πανέμορφα!!
    Τα δε σαπουνάκια είναι γλύκα! Μια ανάρτηση γεμάτη όμορφα χρωματα, γλυκές μυρωδιές, τον απαλό ήχο της θάλασσας (αχ, πόσο σας ζηλεύω!!)!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να πρασινίσει λίγο το δασάκι, Πέπη μου, γιατί βλέπω τα καμμένα και στεναχωριέμαι.
      Φιλάκια !!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  27. Η φύση παλεύει αλλά οι άνθρωποι δεν παλευόμαστε με τίποτα! Πίκρα και πάλι πίκρα... Τα λουλουδάκια σημάδι ελπίδας... ας μείνω σ'αυτό. Πολύ όμορφα τα σαπουνάκια σου Μαριάννα μου.Μπράβο! Φιλιά πολλά και συνέχισε να κάνεις αυτό που αγαπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίκρα...δεν λες τίποτα!!! Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  28. Πού είναι αυτό το λοφάκι Μαριάννα ? Αχ, υπέροχα τα κυκλάμινα.....
    Οι δημιουργίες σου πάλι με ξετρέλλαναν, λίγο περισσότερο οι καρδιές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Παλαιά Φωκαία, Σοφία μου. Οι καρδούλες μου άρεσαν κι εμένα και σήμερα κάθησα και έφτιαξα κι άλλες, πιό μεγάλες. Θα τις στείλω στα ξαδέλφια μου στην Αμερική!!!

      Διαγραφή
  29. Beautiful autumn pictures you show.
    As always also beautiful decoupage. Ønslker you a good Monday / good new week :) Hugs Hanne Bente ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you Hanne Bente! The cyclamen are so beautiful and they give us hope the the burned wood will be green again !!! Have a nice week!!!!! Hugs!!!!!

      Διαγραφή
  30. Οταν έρχομαι εδώ Μαριαννα μου παντα την παταω με τα σχόλια σου... τα ψάχνω στο κατω μερος τις αναρτησης σου... χι.χι. και μετα το θυμαμαι και γυρίζω πίσω.. χι.χιχ. επειδή αυτόν τον καιρό...εχω καθυστερήσει να απαντησω στα σχολια σου στο μπλοκ μου λογο υπόχρεώσεων...είπα να επισκευτώ .. καλήτερα..το δικό σου... και να δώ μαζι σου.. την ελπίδα μετα την κατασροφή....η φύση ξερεις αγαπη μου τι κανει.. εμεις δεν ξερουμε... οσο για τα σαπουνακια σου τρελαθηκα με αυτά με την ταντελίτσα.. υπεροχα..!!!!!!!!!!!!! φανταζομαι δουλεια που θα την έχουν..!!! φιλακια πολλα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρούλα μου και καλή εβδομάδα! Πώς τα περνάτε με την Ρένα μας??
      Το σαπουνάκι με την δαντέλα είναι της Ντίμης, στα δικά μου έβαλα μόνο κορδελίτσες, χαχα!!!!!
      Πολλά φιλάκια!!!!

      Διαγραφή
  31. η φύση μπορεί να κλήσει τις πληγές της αρκεί να την αφήσουμε. Τα έργα σου τέλεια. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα κυκλάμινα τα αγαπημένα μου φυσικά

      Διαγραφή
    2. Μα, ήταν ανάγκη να το διευκρινίσεις???? χαχαχα, αφού έχεις το όνομά τους!!!! Αλλά, νομίζω ότι όλοι μας τα αγαπάμε πολύ αυτά τα τόσο χαριτωμένα αγριολούλουδα!!!
      Καλή εβδομάδα!!!! Φιλάκια, κυκλαμινάκι μου!!!!!

      Διαγραφή
  32. Ομορφα τα κυκλαμινα και ελπιδοφορο το μηνυμα που φερνουν!
    Πανεμορφες οι καρδουλες σου (σαν την δικη σου καρδουλα), καθως και τα σαπουνακια σου! θα ηθελα να μαθω και εγω τι θα γινει το σαπουνακι οταν χρησιμοποιηθει.Το δωρακι σου πολυ γλυκουλικο με τις δαντελιτσες. Δεν ειχα ξαναδει κατι τετοιο!Να το χαιρεσαι!
    Καλο σου βραδυ Μarie-Anne μου!!φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Και βέβαια θα σας ενημερώσω για την 'συμπεριφορά' του σαπουνιού. Το έχω ήδη στον νιπτήρα....!!!!
      Φιλιά και Καλό ξημέρωμα!!!

      Διαγραφή
  33. και τα δικά μας δάση είναι γεμάτα από αυτό το κυκλάμινο-)
    Απίθανες φωτογραφίες της φύσης,του δάσους και πολύ όμορφες και πάλι οι δημιουργίες σου!Με γειά και το δώρο(πάντα τέτοια)
    Πολλά φιλιά...καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Christa μου! Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κυκλάμινου, αυτή εδώ σ'εμάς έχει πολύ πάλ χρωματάκια!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  34. Προχθές κατεβήκαμε στον Ψαθόπυργο για μπάνιο και ουζάκι!!! Σε ένα φραγμένο οικόπεδο υπήρχαν χιλιάδες κυκλάμινα και δεν μπορούσα να βγάλω φωτογραφία!! Έσκασα από το κακό μου που λένε!! :))
    Αποφεύγω κι εγώ να πηγαίνω σε μέρη που απολάμβανα και έχουν καεί!!! Να όμως που η φύση αναγεννιέται!! Οι δημιουργίες σου πολύ όμορφες!! Καλή εβδομάδα Μαριάννα μου!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί κρίμα, Βιβή μου, θα ήταν καταπληκτική φωτογραφία με πολλά πολλά μαζί!! Εδώ όπως είδες είναι πολύ αραιά !!!
      Φιλάκια πολλά!!!!!

      Διαγραφή
  35. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!!!!
    ΑΛΛΑ ΔΕ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ!!!!!!
    ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ!!!!!
    ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΣΑΠΟΥΝΑΚΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΑ ΜΟΥ!!
    ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΔΩΡΑΚΙΑ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ρένα μου!!! Πάντα τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να ξανασυμβεί αλλά προς το παρόν χαιρόμαστε την ομορφιά των κυκλάμινων.
      Πρώτη φορά έκανα σαπουνάκια. Θα σας πώ και εάν κρατάει το ντεκουπάζ όταν βρέχονται.
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  36. Τα όμορφα κυκλάμινα του Φθινοπώρου ήταν η αιτία να μιλήσουμε λίγο για τα καμένα δάση. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Η φωτιά, ο μεγαλύτερος εχθρός του δάσους είναι αυτή που καταστρέφει, ότι πολυτιμότερο μας χαρίζει η φύση. Είναι πολύ άγριο να αντικρίζεις καμένα δέντρα. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις καινούρια δέντρα να μεγαλώνουν. Και ανάμεσά τους ένα σωρό άλλα φυτά να ξεπετιούνται. Τα σαπουνάκια σου Μαριάννα μου απλά υπέροχα. Καλήνύχτα και φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ετσι είναι Γιούλα μου, περάσαμε την αγριάδα της περυσινής φωτιάς αλλά χαιρόμαστε και την φετεινή αργή μεν αλλά αναγέννηση του δάσους. Μακάρι να συνεχίσει!!!!
      Φιλάκια !!!!!

      Διαγραφή
  37. Μαριάννα μου όλες ,μα όλες οι δημιουργίες σου είναι εξαιρετικές!!Σε θαυμάζω να το ξέρεις και σε χαίρομαι που ασχολείσαι και δοκιμάζεις καινούρια πράγματα πάντα και τεχνικές!
    Όσο για τα δάση που λες έχεις δίκιο...είναι απογοητευτικό,είναι θλιβερό...αλλά όταν βλέπεις κι αυτά τα μωβ λουλουδάκια και τα μικρά πευκάκια να κάνουν την εμφάνισή τους..ε τότε θαρρείς πως υπάρχει ελπίδα!!|Μακάρι να συνεχίσει όπως λες κι εσύ,μακάρι.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...