Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ziziphus anyone ??? Τζίτζιφα κανείς ???


Ziziphus jujuba (from Greek ζίζυφον, zizyfon), commonly called jujube (sometimes jujuba), red date, Chinese date,Korean date, or Indian date is a species of Ziziphus in the buckthorn family (Rhamnaceae), used primarily as a shade tree that also bears fruit.


Η Τζιτζιφιά είναι φυτό του είδους Ziziphus Ziziphus της οικογενείας των ραμνιδών. Πρόκειται για φυλλοβόλο αγκαθωτό θάμνο ή μικρό δέντρο ύψους 3,5μ. ιθαγενές των θερμών περιοχών της Ασίας, καλλιεργείται ευρέως στην Κίνα και στη νότια Ευρώπη για τους εδώδιμους καρπούς του, αλλά και ως καλλωπιστικό.
Ευδοκιμούν σε εδάφη νοτερά, καλά στραγγιζόμενα. Πολλαπλασιάζονται εύκολα με σπέρματα, μοσχεύματα από ημιώριμο ξύλο και παραφυάδες.
Ο κορμός τους φέρει ανώμαλα και στρεβλά κλαδιά με σκούρο κοκκινωπό χρώμα και τα φύλλα του είναι κατ΄εναλλαγή, ακέραια με τρία εμφανή παράλληλα νεύρα. Τα μικρά, κιτρινοπράσινα, διγενή άνθη του είναι τοποθετημένα συνήθως κατά πυκνές μασχαλιαίες δέσμες. Οι εδώδιμοι καρποί του, τα τζίτζιφα, είναι ωοειδείς, σαρκώδεις δρύπες 1-5 εκ. με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρο και καστανοκόκκινο χρώμα όταν ωριμάζουν. Ο καρπός ωριμάζει το φθινόπωρο και ζαρώνει (σταφιδιάζει). Τα τζίτζιφα καταναλώνονται συνήθως αποξηραμένα.

Ziziphus /ˈzɪzɨfəs/ is a genus of about 40 species of spiny shrubs and small trees in the buckthorn family, Rhamnaceae, distributed in the warm-temperate and subtropical regions throughout the world. The leaves are alternate, entire, with three prominent basal veins, and 2–7 cm (0.79–2.8 in) long; some species are deciduous, others evergreen. The flowers are small, inconspicuous yellow-green. The fruit is an edible drupe, yellow-brown, red, or black, globose or oblong, 1–5 cm (0.39–2.0 in) long, often very sweet and sugary, reminiscent of a date in texture and flavour.
(source: Wikipedia)


Μιά μικρή τζιτζιφιά μου έφερε πριν χρόνια ο θείος μου από ένα ταξίδι του στην Κέρκυρα (ελπίζω να θυμάμαι σωστά!).  Κι εμείς, την φυτέψαμε στον κήπο μας, κάνοντας δυστυχώς το λάθος να την βάλουμε αρκετά κοντά σε μία βερυκκοκιά, η οποία, μεγαλώνοντας, σκέπασε το μικρό δεντράκι.  Εκείνο όμως δεν μαράζωσε, αλλά βρήκε τον δρόμο του, πέρασε λοξά ανάμεσα από τα κλαδιά του μεγαλύτερου δένδρου και η κορυφή του βγήκε πάνω από τα χαμηλά κλαδιά της βερυκκοκιάς.  Κάθε χρόνο έκανε 3-4 καρπούς,  ίσα-ίσα για να τους δοκιμάσουμε!  
Προχθές όμως, βλέποντας στο χώμα ένα πεσμένο τζίτζιφο, καταλάβαμε ότι είχαν ωριμάσει οι καρποί του και σπεύσαμε να τους μαζέψουμε...μην περιμένετε να δείτε καμμιά μεγάλη συγκομιδή...χαχαχα! αλλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές... δύο χούφτες τζίτζιφα μας φάνηκαν πολλά! 
Τα γνωρίζετε τα τζίτζιφα? Σας αρέσουν? 

Περάστε λοιπόν να κεραστείτε !!!!


Συνεχίζουμε τα μπάνια μας, όποτε μας το επιτρέπει ο καιρός! 

Η όμορφη παραλία μας είναι πολύ πιό ήσυχη πιά και η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, ήταν τουλάχιστον πριν χαλάσει ο καιρός ! 



Από τότε που τα παιδιά ήταν μικρά είχα να φορέσω μάσκα, αλλά φέτος δεν άντεξα και αγόρασα μία δική μου. 

Την Δευτέρα που μας πέρασε, βρήκα μερικές όμορφες αχιβάδες αλλά και ένα κομμάτι μίας αμμόπετρας που προφανέστατα είχε σπάσει στα δύο. Θα αναρωτηθείτε πού είναι το περίεργο.  
Για κοιτάξτε την καλύτερα από κοντά....
βλέπετε τα μικρά σκούρα σημαδάκια? 
Είμαι σίγουρη ότι αυτά είναι  απολιθωμένα  φυτά!!! 
Και είναι πανέμορφα!!! Εσείς τί λέτε???  

Την Τετάρτη(χθές δηλαδή), βρήκαμε την παραλία γεμάτη φύκια που είχε βγάλει η νυχτερινή καταιγίδα και θαλασσοταραχή. Μέσα όμως, η θάλασσα ήταν υπέροχη και ευχαριστηθήκαμε το μπάνιο μας για πάνω από μία ώρα.  

 Σήμερα, κατεβήκαμε στην παραλία φορώντας τα φουτεράκια μας και την βρήκαμε εντελώς έρημη! Κανένας τολμηρός δεν κολυμπούσε!  Πιστεύω όμως να ξαναφτιάξει ο καιρός και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τα μπάνια μας...
'Οσο για την πλαστική σακούλα που φαίνεται στην φωτογραφία, γέμισε σχεδόν από ωραίες αχιβάδες και διάφορα άλλα που έβγαλε η θάλασσα, απ'αυτά που δεν παραλείπουμε να μαζεύουμε κάθε φορά (you know...!)

Τί, θα σας άφηνα χωρίς decoupage????? Έ, δεν γίνεται!!!! 'Εστω ένα βότσαλο μόνο, έτσι για να τελειώνουμε σιγά-σιγά με τα καλοκαιρινά... 

 Και, αφού καθιερώθηκε πιά να σας την δείχνω κάθε εποχή, να σας καληνυχτίσω με την φθινοπωρινή 'φορεσιά' της 'κόρης' μου!!!!



  

109 σχόλια:

  1. Αχ αυτή την τζιτζιφιά αν την ξέρω λέει: την μελετούσα πριν πολλά χρόνια στη σχολή, στο μάθημα Βοτανικής!! Αλλιώς λέγεται Ελαίαγνος ή Μοσχοιτιά.
    Η πετρούλα σου για απολήθωμα μου κάνει και εμένα.
    Η παραλία φανταστική. Τυχεροί όσοι μένετε κοντά σε θάλασσα. Τα μπάνια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι υπέροχα. Οι υπόλοιποι απλώς οφθαμόλουτρο.
    καληνύχτα - φιλιά
    Πολύ μου άρεσε η φθινοπωρινή ενδυμασία της κόρης


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, Χριστίνα μου, πολύ με ξάφνιασε η άλλη ονομασία της τζιτζιφιάς!!! Γιατί έχω έλαίαγνο στον κήπο και είναι εντελώς διαφορετικό φυτό. Το έψαξα λοιπόν στο web και όντως είναι όπως τα λές, αλλά μάλλον θα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες γιατί τα φύλλα της τζιτζιφιάς μου δεν μοιάζουν καθόλου με του ελαίαγνου, ούτε τα ανθάκια της μυρίζουν (ενώ του ελαίαγνου μοσχοβολούν). Τί μαθαίνει κανείς κάθε μέρα!!!! Καληνύχτα και ευχαριστώ!!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. 'Εχεις δίκαιο. Ο Ελαίαγνος έχει γκριζωπά χνουδωτά φυλλαράκια. Και οι καρποί διαφέρουν λίγο. Του Ελαίαγνου είναι πιο μακρόστενοι. Αλλά εμείς στη σχολή σαν τζιτζιφιά (κοινό όνομα) μαθαίναμε τον Ελαίαγνο. Μπορεί να είναι κάποια ποικιλλία το φυτό σου. Θα με κάνεις να ξεσκονίσω τα βιβλία της Βοτανικής...
      φιλάκια

      Διαγραφή
  2. τα τζιτζιφα τι τα κοίταξα τα ξανακοίταξα, ούτε ακουστά δεν τα είχα. Θα κεραστώ όμως για να το δείχνεις εσύ θα είναι κάτι καλό. Όμορφες οι φωτογραφίες σου και το decoupage. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυκλαμινάκι, τα τζίτζιφα μοιάζουν στην όψη με τους χουρμάδες και έχουν μια ιδιαίτερη γεύση.
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. πρώτη φορά ακουω και βλέπω τζίτζιφα..πολύ ωραίες οι φωτος της αγαπημένης μου θάλασσας.. ίσως και να είναι απολιθωμένα φυτά.. πω πω τι ωραια να το δεις απο κοντά... μου άρεσε το βότσαλο/ντεκουπάζ είναι πολύ όμορφη η ζωγραφιά και με ωραία χρώματα...τι εννοείς με το φθινοπωρινή φορεσιά της κόρης μου, δε κατάλαβα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, δεν ξέρω πώς λέτε την τζιτζιφιά στην Κύπρο, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα έχετε κι εκεί. Όσο για την 'κόρη' μου, είναι αυτό το κεραμικό με την μορφή μιας αρχαίας κόρης που έχω δίπλα στην εξώπορτα του σπιτιού και κάθε εποχή το στολίζω με τα ανάλογα λουλούδια. Μπορείς να την δείς και σ’αυτές τις αναρτήσεις
      http://latelierdemarieanne.blogspot.gr/2012/09/the-sea-lavender.html
      http://latelierdemarieanne.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html
      Καλό ξημέρωμα!!!!

      Διαγραφή
    2. αα τώρα κατάλαβα :) πάω να δω και τους άλλους συνδέσμους, ευχαριστώ

      Διαγραφή
  4. Τζίτζιφα,Μαριάννα,τι μου θύμισες!!!!
    Έχω να δοκιμάσω χρόνια,όταν μικρή τελειώνοντας το σχολείο στη διαδρομή κόβαμε από διάφορες αυλές-μου αρέσει η ιδιαίτερη γεύση τους!

    Όμορφα πράγματα μας προσφέρει η θάλασσα,εμείς κοχύλια δεν έχουμε μόνο ξύλα κι έχω μια αρκετά μεγάλη συλλογή.
    Θαρραλέαααα,εδώ τέλος,γιατί μπορεί η θάλασσα να είναι ζεστή,αλλά έξω κρύωσε η ατμ΄'οσφαιρα και δε νομίζω,να ζεστάνει πια!

    Τι όμορφο αντίο της μιας εποχής με το πανέμορφο βότσαλο και υποδοχή της άλλης με το φθινοπωρινό στολισμό της κόρης!
    Καλό βράδυ-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, Ελένη μου, από μικρή είχα να φάω, είχε η θεία μου μιά μεγάλη τζιτζιφιά στην αυλή της.
      Αυτή που έχουμε εμείς, πρέπει να είναι άλλη ποικιλία, κάνει μεγάλα τζίτζιφα, πιό σκούρα, και τα φύλλα της είναι στιλπνά και μικρά.
      Από την στιγμή που φόρεσα φουτεράκι σήμερα, δεν ξέρω πώς θα ξαναπάω στην θάλασσα, αλλά πέρυσι κάναμε μπάνια μέχρι 2 Νοεμβρίου!! Θα δούμε....
      Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Καλά να βρεις βότσαλο με απολιθωμένα φυτά .....μου φαίνεται απίθανο - είναι υπέροχα !!!!
    Νομίζω ότι τα μπάνια του Σεπτεμβρίου είναι τα καλύτερα -πραγματική απόλαυση !!!!
    Ένα τζιτζιφάκι θα πάρω για να δοκιμάσω τη γεύση του -άγνωστη σε μένα !
    Το ντεκουπάζ βότσαλό υπέροχο !!!
    Καλές βουτιές , Μαριάννα μου !!! Φιλάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου, δεν είναι πέτρα/βότσαλο, αλλά αμμόπετρα και πράγματι είναι υπέροχα τα σχεδιάκια που σχηματίζει το απολίθωμα του φυτού. Ούτε εσύ γνώριζες τα τζίτζιφα ??! Τώρα που δοκίμασες, πώς σου φάνηκε??, χαχαχα!!! Εάν βρείς κάπου τζιτζιφιά να δοκιμάσεις !!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. ΑΧ ΜΗΝ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ,ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΟΥΤΕ ΚΟΧΥΛΙΑ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΑ ΦΥΤΑ...ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΝΑΔΑ,ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΕΡΑΙΔΑ Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ! ΧΑΧΑΧΑΧΑ....ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ. ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί όμορφα που τα σκέφτεσαι και τα λές, βρε φιλενάδα!!! 'Ακου ντεκουπάζ από γοργόνα!!!! Μου φαίνεται ότι θα προσπαθήσω να την αντιγράψω αυτήν την γοργόνα, χαχαχα!!!!!
      Ούτε εσύ ξέρεις τα τζίτζιφα??!! Το χρόνου που θα έχουμε μεγαλύτερη σοδειά, θα σου στείλω να δοκιμάσεις....!!
      Καληνύχτα και πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  7. Δεν χορταίνω την αποψινή σου ανάρτηση Μαριάννα !!!
    Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω τα τζίτζιφα και μου αρέσουν πολύ, ευχαρίστως θα κεραστώ ...
    Επειδή λατρεύω τα κοχύλια και τα πετρώματα και έχω και από τα δύο αρκετά, νομίζω κι εγώ από ότι φαίνεται ότι είναι απολιθωμένα φυτά ...τυχερή !!!!
    Επειδή μου αρέσει η θάλασσα και απόλαυσα τις φωτογραφίες σου !!!!
    Επειδή μου αρέσει το decoupage που με τόση επιτυχία κάνεις !!! και ..
    Επειδή η κόρη σου με την φθινοπωρινή φορεσιά της είναι καταπληκτική !!!
    Φιλιά και καλό βράδυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, Ράνια μου, που σου άρεσε αυτή η ανάρτηση, γιατί πίστευα ότι θα ήταν βαρετή και χαίρομαι που είσαι από τις λίγες που γνωρίζουν και αγαπούν τα τζίτζιφα!!!
      Πολλά φιλιά και καλό ξημέρωμα!!!!

      Διαγραφή
  8. Μαριάννα μου τα τζιτζιφα ειναι δεμενα με την παιδικη μου ζωη
    οπου βρω τζιτζιφια ρωταω να κοψω και κοβω μονο 2-3 ετσι για να θυμηθω τα παλια
    το απολίθωμα και η πετρα σου πολυ ομορφα να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Ειρήνη μου, να άλλη μία που ξέρει και αγαπάει τα τζίτζιφα!!! Κι εμένα μου θυμίζουν τα παλιά!!
      Καλή σου νύχτα!!!!!!

      Διαγραφή
  9. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΦΑ!!
    ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!!
    ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΖΤΑΡΙΣΤΕΣ!!!!!
    ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΑΙ!!!!
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΣΟΥ!!!
    ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΟ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, εσύ Ρένα μου, διαφέρεις από τις άλλες που δεν τα ήξεραν... εσύ τα γνώριζες αλλά δεν ήξερες ότι τρώγονται ? χαχα!!!Μοιάζουν λίγο με τους χουρμάδες κι έχουν παρόμοιο κουκούτσι.
      'Ο Αη Βασίλης αφήνει πάλι μούσι για την Πρωτοχρονιά...να δούμε τί θα σκαρώσει φέτος!
      Ναί, είναι απολίθωμα, είμαι σίγουρη, και είναι πολύ όμορφο!
      Φιλάκια πολλά!!!!

      Διαγραφή
  10. Μαριαννακι δεν ξερω τι ειναι τα τζιτζιφα αλλα φαινονται ομορφα δεν θα εχω τη χαρα να τα δοκιμασω!!!!!Δεν
    πηραζει θα φας εσυ ενα για μενα!!!!!!!
    Φιλια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ένα και δύο θα φάω για σένα, Κατρίνα μου, πώς θα σου μεταφέρω την γεύση τους δεν ξέρω, χαχαχα!!!
      Φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  11. Your photos are amazing. I love these soothing autumn atmosphere in your Greece. The decoupage is very romantic. Thanks for your sweet words
    Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Μαριάννα μου , τόσα όμορφα σε μια ανάρτηση!!
    Τζίτζιφα έχω δοκιμάσει από τον εξάδελφό μου στην Ανάβυσο και βέβαια μου άρεσαν!
    Θα αλλάξει ο καιρός και θα χαρείς πάλι τα μπανάκια σου ! Η πετρούλα τέλεια!! Θησαυρούς Μαριάννα μου έχει η θάλασσα.! Καλή συνέχεια ! Πολλά πολλά φιλάκια και μεγάλη αγκαλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, μπά! Τί μαθαίνω?? 'Εχει κι άλλες τζιτζιφιές η Ανάβυσσος? χαχαχα!!! Θησαυρούς, πραγματικά, έχει η θάλασσα, και τους βγάζει στην παραλία για να τους μαζεύουμε όσες ασχολούμαστε με χειροτεχνίες.
      Αγκαλίτσα κι από μένα, ΝΙκόλ μου!!!

      Διαγραφή
  13. Mαριάν μου,πρώτη φορά ακούω τά τζίτζιφα!!!!Εχω πάθει στεριτικό σόκ!!!Απέχω από τά μπάνια μου,λόγω τού καιρού!!!Οι υπέροχες φωτογραφίες σου(πήρες καινούργια μηχανή??),μού θυμίζουν τί χάνω αυτές τίς κρύες καί βροχερές ημέρες!!!Χά χά!!!Ας είναι όμως!!!Ωραία τά καλούδια πού μάζεψες στήν παραλία σας!!!Μάλλον θά έρθω κατά εκεί,νά μαζέψω καί εγώ!!!Ζήλεψα φιλενάδα!!!Η πετρούλα σου,πανέμορφη!!!
    Καλό ξημέρωμα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, γειτόνισσα!!! πρώτη φορά τα ακούς ??? Κοντά είσαι, έλα να τα δοκιμάσεις!!
      Μην στεναχωριέσαι για τα μπάνια, σίγουρα θα ξαναφτιάξει ο καιρός και θα συνεχίσουμε ! Τί, από τώρα να σταματήσουμε???? Δεν πήρα καινούργια μηχανή, είναι η παλιά canon της κόρης μου που σου έδειξα αλλά...έβαλα και το κινητό μου σε μεγαλύτερη ανάλυση και βγαίνουν πολύ καλύτερες, μόνο που πρέπει να τις μικραίνω όταν τις ανεβάζω στο μπλόγκ. Όταν έρθεις για τζίτζιφα, πάμε και για αχιβάδες, έ??
      Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!!

      Διαγραφή
  14. Σκάω από την ζήλια μου... έχουμε 7 βαθμούς και εσύ μας δείχνεις θάλασσες και κοχύλια!!! Μήπως ζω σε άλλον πλανήτη? Η ανάρτησή σου ήταν απολαυστική, καλό βράδυ! Αααα, εμείς κατεβάσαμε κουβέρτες και παπλώματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 7 βαθμούς?? από τώρα ??!!!! Κουράγιο, αδέλφια !!!!! 'Εχετε όμως και άλλες ομορφιές εκεί πάνω!
      Καλό ξημέρωμα!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  15. Μαριάννα τα τζίτζιφά σου είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της παιδικής μου ηλικίας....από τότε έχω να δοκιμάσω!!!!! Τρόμαξα να τα αναγνωρίσω γιατί αυτά που θυμάμαι ήταν καφέ και μακρουλα. Τα δικά σου έχουν υπέροχο κόκκινο χρώμα και είναι στρογγυλά. Σχόλιο για την γεύση των καρπών της τζιτζιφιάς σου δεν μπορώ να κάνω βέβαια....αυτά που θυμάμαι όμως εγώ ήταν πεντανόστιμα!!!! Αχ την ζήλεψα την παραλία σας!!!!! Καλό ξημέρωμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Σταυρούλα, όπως έλεγα πιό πάνω, στην Ελένη, η δικιά μου τζιτζιφιά πρέπει να είναι άλλης ποικιλίας. Εσύ λοιπόν που τα ξέρεις, θα θυμάσαι ίσως ότι και τα φύλλα του δένδρου είναι λίγο γκριζοπράσινα, ενώ αυτής εδώ είναι μικρά, στιλπνά και καταπράσινα και, αντίθετα, έχει μεγάλα και κόκκινα τζίτζιφα.
      Καλό ξημέρωμα και σε σένα!! Φιλιά!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  16. Μαριαννάκι μου,τα τζιτζιφα τα έχω ακουστά από τη μανούλα μου αλλά ΜΟΝΟ ΑΚΟΥΣΤΑ!
    Πριν κεραστώ,μου λες με τι μοιάζει η γεύση τους?Είμαι ιδιότροπη,παιδάκι μου!Μην αρχίσω τη γκρίνια...χαχαχαχαχαχα
    Σε ζηλεύω απίστευτα που είσαι δίπλα στη θάλασσα!!!!Κάποτε όμως,ίσως να'μαι κι εγώ κοντά της όλο τον καιρό,ε?Και θα μαζεύω κι εγώ πέτρες με απολιθώματα,εάν είμαι τόσο τυχερή!!!!
    Το ντεκουπάζ όπως πάντα ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!
    Φιλάκια,νεραϊδούλα πολύπλευρη και χρυσοχέρα!!!!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδιότροπη, έ?? Είναι αλήθεια ότι η γεύση τους είναι λίγο περίεργη. Κάτι φέρνει από μήλο αλλά όταν ζαρώσουν γίνονται πιό γλυκά και μοιάζουν με χουρμάδες (όχι ότι έχουν την ίδια γεύση). Κορινάκι μου, σου το εύχομαι με όλη μου την καρδια να μπορέσεις κάποτε να ζήσεις κοντά στην θάλασσα. Εγώ, αν και σε απόσταση μόνο 3 λεπτών, δεν την βλέπω από το σπίτι γιατί παρεμβάλλεται ένας λόφος...άν του βάζαμε μπουρλότο, θα την έβλεπα χαχαχα!!!
      Πολά φιλάκια, γλυκούλα μου!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  17. Dearest Marie-Anne,
    Wow, what a special fruit you gathered and red dates are so healthy too!
    You got lucky with finding clams and such beautiful fossil. Wish we could hear its story as to what once used to grow in it... Quite intriguing. Love your decoupaged rock; so romantic!
    Enjoy a lovely weekend.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you, dear Mariette!!! My tree is still young and this is he first year it produced two handfuls of fruit!!! I was thrilled to find the fossil on the rock...I have some more similar rocks and I will try to split them in two just in case I find some more fossils, hahaha!!!!
      I also wish you a very nice weekend!
      Hugs!!!!

      Διαγραφή
  18. Marie-Anne, καλημέρα!!
    Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια,είχαμε στην αυλή μας μια μεγάλη τζιτζιφιά και σαν παιδιά,κόβαμε και τα τρώγαμε έτσι απ ευθείας από το δέντρο!
    Κανένας δεν μας φώναζε τότε,πλύνε τα πρώτα πριν τα φας!
    Να είσαι καλά και να συνεχίσεις τα μπάνια σου,πιστεύω ότι θα ξαναφτιάξει ο καιρός!!!
    Πολλά φιλιά από όλες μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια, Μαρία μου, έτσι κάναμε κι εμείς με την τζιτζιφιά της θείας μου!
      Καλή Κυριακή σου εύχομαι και σε όλες τις μελισσούλες,φυσικά!!!!!!

      Διαγραφή
  19. Ακουστά μεν τα έχω αλλά αγνοώ την εμφάνιση και την γεύση τους! Άντε καλοφάγωτα.
    Η ήρεμη θάλασσα με γαληνεύει ειδικά όταν κρυώνει ο καιρός ,αλλά για μπανάκι ούτε λόγος!
    Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που τα είδες θα τα ξέρεις πιά, άν και υπάρχει και άλλη ποικιλία!! Τα μπανάκια διακόπηκαν προς το παρόν, μπρρρρ.....!

      Διαγραφή
  20. The sea looks beautiful, serene and quiet. I've never heard of the tree and fruits you shared. It's nice to have your own trees, fruit, all organic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Ada, I am sure there must be tzitzifies in your area. Just ask the people around you. It's definitely good to have your own trees and enjoy healthy fruits. Have a nice Sunday!

      Διαγραφή
  21. Τζιτζιφιές ακούγαμε να λένε μια περιοχή της Αθήνας -ή μήπως του Πειραιά;- αλλά τι δέντρο είναι δεν είχα ιδέα.. Καλοφάγωτοι οι καρποί!
    Το απολίθωμα είναι σπουδαίο ευρημα και οι μέρες στη θάλασσα στην καρδιά του φθινοπώρου μας κάνουν να ζηλεύουμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Τζιτζιφιές είναι ακριβώς ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά, Νίκη! Όταν περάσω από εκεί θα παρατηρήσω να δώ εάν υπάρχουν ακόμα τέτοια δέντρα!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  22. Λοιπόν φιλενάδα φέτος έφαγα πρώτη φορά τζιτζιφα στη ζωή μου και μου άρεσαν τρελλά!!!!Μαζεψα και για γλυκο αλλά εγινε ενα ΄μαυρο χαλι΄Καλοφάγωτη λοιπον η σοδια σας!!!!Οσο για το καλοκαιράκι μου φενεται οτι καμια μας δεν θέλει να το αφήσει να φύγει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν είναι αργά! χαχαχα!!! Αφού σου άρεσαν κι όλας !!!!
      'Εχω ακούσει για γλυκό, αλλά δεν ξέρω πώς γίνεται!! 'Ετσι κι αλλιώς είναι τόσο λίγα τα δικά μας! Πάντως ωμά μου αρέσουν κι εμένα!

      Διαγραφή
  23. Πως τα καταφέρνεις και συνδυάζεις τόσα θέματα?
    Τόσο υπέροχα όλα και τόσο αρμονικά "δεμένα" μεταξύ τους!!!
    Μια ανάρτηση γεμάτη ομορφιά!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!
    Καλημέραααααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νά'σαι καλά Γιάννα μου !!! Εσείς έχετε τζιτζιφιές στην Σύρο????
      Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  24. Μαριάαανα!!! Καταρχιν χαιρομαι που σχολιαζω ξανα στο σπιτακι σου μετα απο τοσο καιρο..ελπιζω και εσυ το ιδιο!!! Αν και παιδι γεννημα θρεμα της επαρχιας, δεν ειχα ξαναδει τζιτζιφα...θα το δειξω με την πρωτη ευκαιρια στη μαμα!!! Οσο για τα μπανια σου, το θυμαμαι απο περυσι που εκανες και τον Οκτωβρη...μπραβοοο!!! σε θαυμαζω να ξερεις γιατι ειμαι κρυουλιαραα!!χαχαχα
    το decoupage σου τελειο!!! καλη συνεχεια στις δημιουργιες σου!!
    Φιλααακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι η μαμά σου θα τα ξέρει, Σοφάκι!! Τα μπάνια προς το παρόν διακόπηκαν, ίσως από εβδομάδα πάλι???? Φιλάκια !!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  25. Ω!!!!!!!!!! τι μου θύμισες ρε Μαριάννα με τα τζίτζιφα!!!!!!! Ο παππούς στην αυλή του είχε μια τζιτζιφιά και εμείς τρέχαμε και κόβαμε τα άγουρα τζίτζιφα για να παίξουμε με τις σφεντόνες πόλεμο... και η καημένη η γιαγιά μας κυνηγούσε γιατί περίμενε πως και πως να ωριμάσουν να τα κάνει μαρμελάδα για την πάστα φλώρα!!!! Υπέροχες παιδικές αναμνήσεις!!!! Μπανάκια μέχρι την Κυριακή κάναμε και εμείς.... τον Σεπτέμβριο είχε την ωραιότερη θάλασσα του καλοκαιριού!!!! Τα κοχυλάκια σου πολύ όμορφα... οι φωτογραφίες σου πολύ καλές (αλήθεια μηχανή πήρες ή ακόμα τραβάς από το κινητό???) Η πετρούλα όμορφη και ο στολισμός της κόρης τέλειος!!!!! Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!! Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! τελικά, εμείς οι πιό 'παλιές' φαίνεται πως τα ξέρουμε !!!! Μήπως ξέρεις και την συνταγή της γιαγιάς για την μαρμελάδα ?? Πράγματι, τον Σεπτέμβριο κάναμε τα ωραιότερα μπάνια !!! Μηχανή δεν πήρα καινούργια, μου έδωσε η κόρη μου την παλιά της αλλά παράλληλα ανέβασα την ανάλυση στο κινητό μου κι έτσι βγάζω ωραίες φωτό μόνο που πρέπει πάλι να τις μικραίνω για το Picasa. Καλή Κυριακή, Βίκυ μου ! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  26. Εντυπωσιακό το θαλασσινό σου εύρημα!!! Τυχερή ήσουν που βρήκες κάτι τόσο σπάνιο!!!
    Όταν είδα τα τζίτζιφα σκέφτηκα τη μαμά μου που είναι από την Κέρκυρα και της λείπουν όλες αυτές οι σπάνιες γεύσεις και εικόνες! Πρέπει να τη μυήσω στο μπλογκινγκ για να βλέπει τουλάχιστον....
    Καλό χειμώνα τώρα πια! Πάνε τα μπάνια αν και εμένα η θάλασσα με είδε φέτος μονο ΜΙΑ φορά, αν και νησιώτισσα!!! Φαντάσου τι πέρασα το καλοκαίρι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια, δεν ρωτάς την μαμά σου, εαν πράγματι αυτή είναι κερκυραϊκή ποικιλία τζιτζιφιάς γιατί σε άλλα μέρη το δέντρο και ο καρπός είναι διαφορετικά. Καλό χειμώνα και σε σένα Μαρίνα μου, του χρόνου εύχομαι να κάνεις πολλά μπάνια!

      Διαγραφή
  27. Υπέροχες οι φωτογραφίες της θάλασσας και η ζωγραφιά στην πέτρα φανταστική....... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Your beaches look beautiful and peaceful.
    What do you do with the jujubes? do you eat them raw or cook them?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you for your visit, dear Rosemary! Our tree is very young and it produced only the quantity you can see on the photo. We eat the fruits raw, they taste something like soft apple, but I read from my friends' comments that they can bemade into a jam also.
      Have a nice Sunday!!!!!!

      Διαγραφή
  29. Μαριάννα μου τι να πρωτοσχολιάσω! Την όμορφη παραλία, την πετρούλα με το ντεκουπάζ, ή τα απολιθωμένα φυτά! Ο απόλυτος συνδυασμός φύσης και ανθρώπινης τέχνης! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ ΛΙνα μου, το απολίθωμα μ'έχει συναρπάσει!!!! Φιλάκια!!!!

      Διαγραφή
  30. Μαριάννα μου φαίνονται πολύ λαχταριστά τα τζίτζιφα! Δεν έχω φάει ποτέ! Αχ αυτή η θάλασσα ! Καλά κάνεις όσο μπορείς κι αντέχεις, κάνε μπανάκια!! Πως μου αρέσει που πάντα ντύνεις κατάλληλα την ''κορούλα'' σου!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν φτιάξει ο καιρός μπορεί να συνεχίσουμε τα μπάνια. Εάν βρείς τζιτζιφιά στην περιοχή σου να δοκιμάσεις τα τζίτζιφα. Α! την κορούλα μου την φροντίζω γιατί στολίζει την εξώπορτά μου!!!
      Πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα, Μαριάννα μου!
    Την τζιτζιφιά την έχω ακουστά, αλλά δεν είχα ξαναδεί ούτε το φυτό, ούτε τους καρπούς του. (Αναρωτιέμαι πώς μου έχουν ξεφύγει και δεν έχω δοκιμάσει τη γεύση τους ακόμη, χαχα!! Έχω θέμα, μου αρέσει να ανακαλύπτω γεύσεις...)
    Η πέτρα σου όντως πρέπει να έχει απολίθωμα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω καλά από τη φωτογραφία για το αν πρόκειται πράγματι για φυτό. Πάντως, το θεωρώ σπάνιο εύρημα!
    Το ντεκουπάζ σου είναι σούπερ!
    Καλό Σ/Κ, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι είμαι, 'Ελλη μου, μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Ρώτα εάν υπάρχουν τζιτζιφιές στο νησί και δοκίμασέ τα. Το απολίθωμα μοιάζει σίγουρα με φυτό αλλά θα το δείξω στον ανηψιό μου που είναι γεωλόγος, μήπως και είναι κάτι άλλο !
      Καλή Κυριακή και πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  32. Μπραβο Μαριαννα που μας δειχνεις την τζττζιφια δεν την ξερουν πολλοι οπως δεν ξερουν και ποσο ομορφα ευωδιαζει την Ανοιξη, τι ωραια που κανετε ακομη μπανια , η καλυτερη εισοδος του φθινοπωρου να κολυμπας και η πετρα σου πανεμορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως φαίνεται ότι την ξέρεις κι εσύ, Μαίρη μου !! Ευκαιρία ήταν να την μάθουν κι άλλοι φίλοι!
      Καλή Κυριακή !! (Χθές, χάζευα τα βιντεάκια σου...πολύ καλά!!!!!)

      Διαγραφή
  33. Τα τζίτζιφα μ΄αρέσουν πολύ και φέτος έφαγα πολλά κι ακόμα τρώω! Αλλά όχι αποξηραμένα, ούτε ώριμα, τώρα που είναι ακόμα... τραγανά! Το θέμα είναι ότι πριν λίγες μέρες έμαθα ότι λέγονται έτσι αν και πριν κανα 2-3 χρόνια έμαθα την ύπαρξή τους! Δεν ήξερα τι έτρωγα δηλαδή:) Τι όμορφες οι φωτογραφίες σου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!!!! Το πιό αστείο είναι αυτό !!! Και τί νόμιζες ότι έτρωγες, Μαρίνα μου?????!!!!
      Φιλάκια !!!!

      Διαγραφή
  34. Μαριαννάκι μου, γεια σου και καλό υπόλοιπο φθινόπωρο...
    Έφυγα από Σύρο την Δευτέρα με τέτοια ζέστη που έλεγα Δόξα τω Θεώ που πάω στα βουνά μου να δροσιστώ λίγο! Πού να φανταστώ πως θα με περίμενε τέτοια μουντάδα και ψύχρα, φοράω καλτσάκια και μάλλινη ζακέτα μέσα στο σπίτι!!!!! Είδα την όμορφη παραλία σου και μου ήρθε ρίγος!!!!
    Μακάρι να φτιάξει ο καιρός γιατί το "μικρό καλοκαιράκι" που λέμε, είναι ωραίο στις εξοχές της Αττικής.
    Τζίτζιφα έτρωγα όταν ήμουν μικρή, τώρα έχω καμιά τριανταριά χρόνια να φάω!!!! Απ' ό,τι έχω καταλάβει έχεις φτιάξει έναν κήπο σκέτο παράδεισο με όλα τα καλά του Θεού μέσα. Να είσαστε καλά να τον χαίρεστε! Πολύ όμορφο το έκανες το βότσαλο.... καλά, στο decoupage σκίζεις εσύ!!!!
    Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ κρύο, πράγματι, Φιλία μου!!! Ελπίζω να φτιάξει πάλι ο καιρός !!!!!
      Φιλάκια πολλά!!!!

      Διαγραφή
  35. Kαλό μήνα εύχομαι Μαριάννα μου. Πέρνα να παραλάβεις το δωράκι σου. Ελπίζω να το χαρείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είδες, έτρεξα, Κατερινάκι μου!!!! Σ'ευχαριστώ και πάλι !!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  36. ντρέπομαι που το λέω αλλά ποτέ δεν έχω φάει αυτό το φρούτο!συγχαρητήρια για την νίκη σου στο διαγωνισμό με τις κλωστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ε, όχι και να ντρέπεσαι, Δέσποινα!!! Έχετε τζιτζιφιές στα μέρη σου????
      Σ΄ευχαριστώ πολύ, χάρηκα κι εγώ για τις κλωστές !!!!!

      Διαγραφή
  37. Τζιτζιφιά δεν ήξερα πως υπήρχε δέντρο.Τις Τζιτζιφιές στην Καλλιθέα γνωρίζω!Λες να είχαν κι εκεί Τζίτζιφα;Μπορεί!Τα μπάνια είναι ότι πρέπει αυτήν την εποχή!Ελπίζω να ξαναστρώσει ο καιρός.Είσαι τυχερή με τα απολιθώματα.Το βότσαλο σου πανέμορφο, όσο κι οι φωτογραφίες σου.
    Να ΄σαι πάντα καλά Marie-Anne για να ταξιδεύω στις υπέροχες δημοσιεύσεις σου!
    Καλό σας βράδυ!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο μου μικρός είσαι ακόμα !!!! χαχαχα!!! Και βέβαια υπήρχαν εκεί τζιτζιφιές και έδωσαν το όνομά τους στην περιοχή. Φαντάζομαι ότι θα έχει ακόμα δέντρα !!! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλή Κυριακή!!!!!

      Διαγραφή
  38. Ανέβηκα στην τζιτζιριά τη μιτζιριά τη τζιτζιμιτζιχοτζιριά να κόψω ένα ........ είναι ένας γλωσσοδέτης που λέγαμε από μικρά παιδιά. Ωστόσο δε γνώριζα το φυτό και τους καρπούς του. Και να τώρα μια ωραία φωτογραφία του δέντρου και μία ακόμη του καρπού του. Μαριάννα μου μου άρεσε πάρα πολύ η πέτρα με το απολύθωμα και σου εύχομαι να καλυτερεύσει ο καιρός και να χαρείτε για πολύ ακόμη τη θάλασσα. Φιλάκια πολλά. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο τζιτζιρας, ο μιτζιρας ο τζιτζιμιτζιχοντζιρας
      ανεβηκε στι τζιτζιρια, στη μιτζιρια, στη τζιτζιμιτζιχοτζιρια,
      να φαει τζιτζιρα, μιτζιρα, τζιτζιμιτζιχοτζιρα.

      Χαχαχα!!! Και ποιός δεν το έλεγε, Γιούλα μου, αλλά ποτέ δεν το είχα συνδέσει με τα τζίτζιφα!!!! Μ΄έκανες να το ψάχνω στο google αλλά δεν βρήκα τον συσχετισμό πουθενά!!
      Αλήθεια, δεν έχετε τζιτζιφιές στην περιοχή σας????
      Πολλά φιλάκια και καλή Κυριακή !!!!

      Διαγραφή
  39. τέλεια... λοιπόν... λάικ τζίτζιφα.. τα έτρωγα μικρή.. όταν η πολη μου είχει.. τζιτζιφιές!!! ναστε καλά.. να τα απολαύσετε!!... και ωραία που κάνετε ακόμα μπάνιο... τέλεια η πετρούλα.. κι όλα ωραία.. (οι δημιουργίες σου παντα άψογες... )...
    γεια σου Μarie -Anne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, τί έγινε αλήθεια και χάθηκαν οι τζιτζιφιές???!!!! Περίεργο είναι!!!!
      Καλή Κυριακή, Λαμπρινή μου!!!!Φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. ... τις έφαγε.. το τσιμέντο.. οπως την αμυγδαλιά απέναντί μας.. που έγινε.. πολυκατοικια... αυτό εννοω.... καλό σου βραδυ... μάκια!!

      Διαγραφή
  40. Του χρόνου σου εύχομαι να γεμίσει η αγορά τζίτζιφα απ' τα δικά σου...
    Να έχεις μεγάλη σοδειά τόση που να φτάσει στις λαϊκές και να γίνει γνωστό το αγαπημένο σου φρουτάκι.
    Όσο για τα μπάνια... μάλλον είσαι πλεονέκτρα... ακόμη ονειρεύεσαι μπάνια;
    Για να λέμε την αλήθεια όμως κι εγώ θα ήθελα να μπορούσα να τα συνεχίσω.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λές, Φλώρα μου, να κάνει πολλά του χρόνου? Μακάρι!!
      Πλονέκτρα εγώ??? ποτέ!!!! αλλά άν φτιάξει ο καιρός να ξαναπάω στην θάλασσα!!!
      Φιλάκια!!!!

      Διαγραφή
  41. Τι μαθαίνω τωρα στα ..πίσω πίσω χρόνια μου!!!!! Ούτε που το ήξερα το φυτό, ούτε φυσικά τον καρπό του! Πάντως με την αγάπη σου , η τζιτζιφιά σου θα δώσει πολλόυς καρπούς του χρόνου!!!
    Οσο για τη θάλασσα (το μεγάλο μου έρωτα!!) και τους απίθανους θησαυρούς της, τι να πω!! Είσαι πολύ τυχερή που την εχεις σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι σου!! (και όχι, μη βάλεις μπορλότο στο λόφο, αρκεί που τη "μυρίζεις") .
    Φιλάκια πολλά και να'χεις ένα όμορφο φθινοπωρινο Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, Πεπούλα, είσαι κι εσύ μικρούλα, γι αυτό δεν ξέρεις την τζιτζιφιά!!! Ρώτα γύρω σου και ίσως υπάρχουν δέντρα στην περιοχή σου!!!! Θα σου κρατήσω μερικά να τα δοκιμάσεις, βρέ !!!!
      Φιλάκια πολλά και καλή Κυριακή !!!!

      Διαγραφή
  42. Δε σας πτοεί τίποτε,βλέπουμε ότι συνεχίζετε ακάθεκτοι τα μπάνια σας!!!!!!!!!!!!Και έχετε και τα "καλούδια " της παραλίας!!!!!Τζίτζιφα δεν έχουμε δοκιμάσει,δεν μας είπες τουλάχιστον τι γεύση έχουν!Πολλά φιλά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας πώ, βεβαίως.... η υφή τους είναι λίγο αλευρώδης, η γεύση τους μοιάζει λίγο με αυτήν του μαλακού μήλου, και όταν ωριμάσουν περισσότερο και ζαρώσουν, μοιάζουν με χουρμάδες!!
      Φιλάκια !!!!!!

      Διαγραφή
  43. Θα αρχίσω από αυτό που με γοητεύει πάντα, τις βουτιές με τη μάσκα και τους θησαυρούς που βρίσκεις!!
    Νομίζω κι εγώ πως πάνω στην αμμόπετρα είναι απολιθωμένα φυτά!!...τι εύρημα!!
    Τα τζίτζιφα δεν τα ήξερα...κι έμαθα και τη γεύση τους!
    Καλά κάνεις και συνεχίζεις τα μπάνια σου...αν είχα κι εγώ κοντά θάλασσα όλο μέσα θα ήμουν όσο το επιτρέπει ο καιρός βέβαια, που ελπίζω να ξαναφτιάξει, όχι μόνο για τα μπάνια, αλλά και γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χειμωνιάσει...μην μας κάνει τέτοιες πλάκες το φθινόπωρο!!..χαχα!
    Όλα είναι υπέροχα...οι φωτογραφίες σου, το βότσαλο και η φθινοπωρινή φορεσιά!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, πράγματι είναι νωρίς για να χειμωνιάσει, ελπίζω να φτιάξει ο καιρός !!!! Να που έμαθες κι εσύ για τα τζίτζιφα!! Αν πετύχεις καμμιά τζιτζιφιά στις βόλτες σου, να τα δοκιμάσεις! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  44. Mαριανάκι μου, πλούσια και πολύ ωραία ανάρτηση, θαυμάζω τα ευρήματα και το τριανταφυλλένιο σου βότσαλο! Αλλά να ξέρεις ότι στο μυαλό μου είσαι!
    Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν ότι έχω να φάω από παιδί τζίτζιφα!
    Μακρουλά και σκούρα τα έφερνε ο πατέρας μου από την αγορά και τα εξαφάνιζα αμέσως!
    Αυτή την ποικιλία δεν την ξέρω, πιθανόν αν κάπου τα είδα να νόμιζα ότι είναι απλά καλλωπιστικοί καρποί.

    Καλή Κυριακή, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, πράγματι είναι διαφορετική ποικιλία. Χθές που συνάντησα τον θείο που μου είχε φέρει την τζιτζιφιά, μου είπε ότι εκείνοι στα νιάτα τους τα ονόμαζαν 'χανούμισες'... Τώρα φαντάζομαι ότι έχουν μείνει λίγα μόνο δέντρα γι αυτό ο κόσμος δεν τα γνωρίζει.
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  45. Μπανάκι;;; Και τον Οκρώβριο απτόητοι, μπράβο Μαριανάκι μου!!! Τα Τζίτζιφα πρώτη φορά τα ακούω και τα βλέπω και όσο για τα βότσαλα σου μάλλον κι αυτά υποδέχτηκαν το φθινόπωρο με τιμές!!! Καλή εβδομάδα εύχομαι!!!! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εσύ Κικίτσα δεν τα ήξερες ? Είσαι μικρή ακόμα, γι αυτό!!!!
      Φιλάκια πολλά και στο μπεμπέ!!!!!!

      Διαγραφή
  46. Καλημέρα Μαριάννα μου!!! Την τζιτζιφιά την είχα ακουστά μόνο!! Δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ από κοντά! Βέβαια οι καρποί του μου θυμίζουν κάποια φυτά που έβλεπα μικρή στο χωριό της μαμάς μου αλλά έχω την εντύπωση πως τα ονομάτιζαν αλλιώς...Χαίρομαι όσους συνεχίζουν τα μπάνια μέχρι τόσο αργά και πολύ περισσότερο τους χειμερινούς κολυμβητές! Έχω μια φίλη που με προκαλεί να την ακολουθήσω αλλά δεν το παίρνω απόφαση!!! :))) Όμορφες οι φωτογραφίες σου, οι ανακαλύψεις σου και η φθινοπωρινή φορεσιά της "κόρης" σου!! Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και να ήταν τζίτζιφα αυτά που έβλεπες (είναι δένδρο και όχι θάμνος). Όσο για τα μπάνια, απότομα σταμάτησαν...σήμερα πήγα πάλι στην θάλασσα αλλά με μπουφανάκι!!!! Μου φαίνεται δύσκολο τώρα να ξανακολυμπήσω...αλλά δεν ξέρεις ποτέ!!!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα Μαριαννίτσα μου!!εκπληκτική η ανάρτηση με συναρπαστικές ομορφιές απο την φθινοπωρινή θάλασσα..μπράβο που συνεχίζετε τα μπανάκια με τέτοιο μπρρρρρρρρρ κρυούλι που έβαλε..αυτή η αμμόπετρα με τα απολιθωμένα φυτά έργο τέχνης από μόνη της βρε παιδί μου..μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση,,τι σου είναι η ομορφιά της φύσης..το λουλουδάτο τριανταφυλλένιο βότσαλο με το decoupage απίστευτο ''αντίο''για το καλοκαίρι!!τις τζιτζιφιές τις είχα συναντήσει μικρή δεν έχω δοκιμάσει όμως για να σου πω την αποψή μου..έκλεισες πολύ όμορφα με την φορεσιά της ΄΄κόρης σου''...όλα μαγικά ήταν σήμερα εδώ..καλό απογευματάκι με άπειρα φιλάκια..καλή βδομάδα να έχουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα και σε σένα, Καιτούλα μου και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το απολίθωμα με ενθουσίασε κι εμένα!!!!
      Φιλάκια πολλά!!!!

      Διαγραφή
  48. Μόνο ακουστά είχα και εγώ την τζιτζιφιά Μαριάννα μου.
    ΄Αντε και του χρόνου τα μπανάκια, πάει ο καιρός κρύωσε. Τουρτουρίζουμε.
    Η πέτρα όμορφη, όπως όλα, όσα κάνεις.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νά άλλη μία που έμαθε την τζιτζιφιά από μένα, χαχαχα!! Χαίρομαι γι αυτό και για όλα όσα μαθαίνουμε η μία από την άλλη σ'αυτήν την όμορφη παρέα!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα, Σοφία μου!!!!

      Διαγραφή
  49. Καλημέρα πλέον Μαριάννα μου
    Τα τζίτζιφα τα ξέρω, έτρωγα μικρή,πάνε χρονια που δε τα βρίσκω καν. Θάθελα να δοκίμαζα να ξαναθυμόμουν τη γεύση τους.
    Οσο για μπάνιο, σε θαυμάζω,εγω τα διέκοψα προ της ΑΘήνα κι έκτοτε ο καιρός άλλαξε και πιάνει πια να χειμωνιάζει! Δε λέει το βράδυ να τουρτουρίζουμε και το πρωί για μπάνιο,όσο κι αν ζεσταίνει στη διάρκεια της ημέρας(αν και δύο μέρες τώρα βρέχει)
    Η πέτρα πιστεύω κι εγω οτι είναι απολίθωμα φυτού,έχω βρει κι εγω κάποιες εδώ,όσο για τη ντεκουπαρισμένημ αρέσει η λουλουδάτη της φορεσιά,όπως και η νέα μορφη της κόρης σου.
    Θαρρώ τα σχολίασα όλα και αποχωρώ,αφήνοντας το καλό ξημέρωμά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι από μένα ή μάλλον καλό απόγευμα πιά, Χαρούλα! Δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι θα μπορέσω να ξαναμπώ στην θάλασσα χαχαχα!! Θα δείξει!!!! Στις πέτρες που έχει βρεί μοιάζουν τα απολιθώματα ή μήπως της δικής μου είναι κάποια χημική ένωση στο πέτρωμα???
      Φιλάκια πολλά!!!!!

      Διαγραφή
  50. What a beautiful post, dear Marie-Anne! I loved reading about the Ziziphus, and your harvest looks great! And I really enjoyed your wonderful photos of the sea!!!
    Have a wonderful new week, my friend! Polla filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you my dear Annuk! I don't know if you have those jujuba trees in your part of the world! As for the sea, Greece is always waiting for you, I am sure!!!!
      Have a nice week, you too!!!! Filakia!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  51. Υπέροχη ανάρτηση! Φοβερές φωτογραφίες! Τα τζίτζιφα με γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω τότε που παιδιά περιμέναμε πως και πως να ωριμάσουν για να "κλέψουμε" μερικά από τα κλαριά που έπεφταν έξω από την μάντρα του κήπου ενός κακότροπου παππού! Και κοίτα σύμπτωση.
    Σήμερα μετά από τόσα χρονια κοίτα σύμπτωση! Το πρωί μία συνάδερφος έφερε τζίτζιφα και τώρα αυτή η υπέροχη ανάρτηση! Να είσαι καλά Μαριάννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Χαχαχα!! Πραγματικά, φοβερή σύμπτωση, Τέτα μου!!!! Χαίρομαι που κι εσύ γνωρίζεις και αγαπάς τα τζίτζιφα! Αναρωτιέμα άν αυτά που έφερε η συνάδελφός σου είναι της ίδιας ποικιλίας ή από τα πιό μακρουλά και ελαφρώς χνουδάτα, άν θυμάμαι καλά !
    Καλό ξημέρωμα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. °º °º✿✿
    º✿
    Mesmo com a praia deserta esse mar é sempre lindo, esse tom de azul!!!!
    As jujubas parecem com as nossas acerolas.
    Boa de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ♫ ¸.•°♫♫♫

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...