Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το σίδερο της γιαγιάς

Héritage familial. 
Le vieux fer à charbon de ma grand-mère, datant des années ’20, que depuis ma plus tendre enfance, je voyais au début dans le petit débarras de mamie, plus tard chez ma mère, et enfin , depuis mon mariage, chez moi. J’avais toujours la bonne intention de lui passer un coup de peinture pour le rajeunir, mais... je n’avais jamais le temps….
Avec la technique du craquelé et du serviettage, j’ai enfin réussi à lui donner une nouvelle vie et il décore dorénavant un coin de ma nouvelle maison.
 
Family heirloom
The coal iron of my granny dating back to early 1920s which I have been seeing around since I was a kid, either at my grand mother’s junk room, or later at my mother’s yard. Then I took it with me when I got married and have always been meaning to give it a coat of paint or something…..
Now, with crackle technique and napkin decoupage I have at last given it a second life as it decorates a corner in my new house.
 
΄Εχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια που η γιαγιά Βασιλεία έφυγε από την ζωή,  σε προχωρημένη ηλικία.  Και αυτό το σίδερο το είχε από τα νιάτα της, τότε που, προσφυγούλα από την Σμύρνη, παντρεύτηκε και έστησε το σπιτικό της.  


Aπό μικρό παιδί εγώ, το έβλεπα παρατημένο και μισοσκουριασμένο,  πότε στο εργαστήρι του παππού, πότε στην αποθηκούλα του σπιτιού τους. Κάποιος το είχε βάψει...κόκκινο (δεν θυμάμαι άν ήταν μπογιά ή ίσως μίνιο).   

Κάποια στιγμή το πήρα και το έβαψα καφέ, και πότε στήριζε μιά πόρτα, πότε του βάζαμε αποξηραμένα λουλούδια.  Πάντα ήθελα κάπως να το αξιοποιήσω αλλά....δεν είχα χρόνο....ούτε βέβαια ήξερα τίποτα για découpage !!!
 

‘Ηρθε λοιπόν η ώρα του! Το πήρα απόφαση και ανασκουμπώθηκα. Το καθάρισα καλά, χωρίς όμως να ξύσω τις παλιές μπογιές. Το πέρασα με κρακελέ και μετά με ακρυλικό χρώμα. 
 

Με μπρονζέ πατίνα κάλυψα τα στηρίγματα της λαβής του στην οποία όμως έκανα μιά ελαφριά παλαίωση για να φαίνεται λίγο το παλιό ξύλο της.

Και ήρθε η ώρα του découpage. Δεν ήθελα να το παραφορτώσω με μεγάλα μοτίβα. Κι έτσι αποφάσισα να το στολίσω με απλά ανθάκια και φύλλα.
 



Η χαρά μου είναι μεγάλη που μπόρεσα επί τέλους να το μεταμορφώσω και να του δώσω μιά θέση μέσα στο σπίτι, να την στολίζει, κι εμείς να το καμαρώνουμε.

21 σχόλια:

  1. έγινε φανταστικό!!!και κουβαλάει τόσο όμορφη ιστορία....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να ήξερε η «γιαγιά Βασιλεία» την καλή τύχη που θα είχε το σίδερό της!!! Έγινε υπέροχο… κουβαλώντας στην πλάτη του την ιστορία της Σμύρνης από την γιαγιά και την γαλλική φινέτσα της εγγονής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το περιποιήθηκες θαυμάσια ώστε να βρει τη θέση που του αξίζει!!!Εγινε πολύ όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου καινούρια μας γειτόνισσα!!! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το blog μου!!! Το έφτιαξες πανέμορφο το παλιό σίδερο της γιαγιάς σου!!!!! Εξαιρετικό!!!!! Με την τεχνική του decoupage εχω δεί τα πιο παλιά πράγματα να μεταμορφώνονται σε κάτι μοναδικό και πανέμορφο!!! Όχι απο τα χέρια μου φυσικά, αλλά από τις χρυσοχέρες της γειτονιάς!!! Τις εχεις γνωρίσει ήδη!!! Τωρα ήρθες κι εσύ να συμπληρώσεις την παρέα!!!!!
    Καλώς ήρθες !!!!! Θα σε ακολουθώ κι εγώ!!!!!
    Καλό μεσημέρι και απόγευμα και βράδυ!!! Φιλιά! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλως ηρθες.Αν εχεις εξαιρετικο γουστο, φαντασια, χρυσα χερια καιματια αλλιωτικα τι αλλο να περιμενουμε απο θαυματα.Σε χειροκροτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έγινε υπέροχο! Μπράβο σου! Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο!!!!! Πολύ ωραία ιδέα είχες... Μπράβο.. Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σας γειτόνισσες! Καλώς ήρθατε στο σπιτάκι μου. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σας λόγια και σας εύχομαι Καλή Εβδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετικό, φινετσάτο το blog!! Οπως και όλα τα έργα σου , Marie Anne !!Πάντα μας εκπλήσσεις ευχάριστα και ...δημιουργικά!! Να εισαι πάντα καλά με αστειρευτες ιδέες !! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Pepi μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο μου, κάνω ό,τι μπορώ! Χαίρομαι που σας αρέσουν τα έργα μου ! Φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Του δώσατε ξανά ζωή!!Έγινε πανέμορφο!Έχουμε δύο σίδερα που έχουν την ίδια τύχη,το ένα απλά το βερνικώσαμε και καμαρώνει στη κουζίνα,το άλλο όμως είναι σε κακά χάλια και περιμένει τα χεράκια μου...μου άρεσε η ιδέα του κρακελέ του ταιριάζει τελικά κι εγώ ήμουν επιφυλακτική...ίσως το εφαρμόσω κι εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να το κάνεις Χαρούλα και θα περιμένω να το καμαρώσω κι εγώ ! Αλλά και το άλλο που το βερνικώσατε μόνο, είμαι σίγουρη ότι χαίρεστε να το βλέπετε από το να ήταν κάπου παραπεταμένο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλώς σε βρήκα γειτόνισσα!! Πολύ ωραία ιδέα..έχω κι εγώ ένα παλιό σίδερο..σπεύδω να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημερα!! Ευχαριστω πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιο σου!! Ναι, ειχα δει βέβαια το δικό σου σίδερο!!! Και η πρωτη μου σκέψη ήταν από το δικό σου!! Μετα είδα κάπου και τον συνδυασμό με τις μινιατούρες και το έστησα!!! είναι τόσο όμορφα αυτά τα παλαιά σίδερα!! Να εισαι καλά, Χαιρετίσματα πολλά και Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καταπληκτικο......ομορφια κ αναμνησεις μαζι .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εχω παθει με σοκ με αυτο το σιδερο!! εχω ενα ιδιο,λες να επιχειρησω να το κανω κι εγω??τι χρωμα χρησιμοποιησες??πλαστικο ,η λαδομπογια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να το δοκιμάσεις! Όλη η τεχνική του ντεκουπάζ βασίζεται στα ακρυλικά χρώματα, ούτε πλαστικά ούτε λαδομπογιά. Προσπάθησα να σου απαντήσω και στην ανάρτηση του κρακελέ αλλά ο μπλόγκερ δεν με αφήνει.

      Διαγραφή
  18. It's beautiful! My grandma used to have one like this, I wish I had it now! Pinned!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...