Είμαι σίγουρη
ότι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολλές από εσάς συνηθίζετε να στολίζετε και να
αρωματίζετε το σπίτι με τα περίφημα pommanders (από το γαλλικό pomme d’ambre), τα όμορφα πορτοκάλια που είναι
τρυπημένα με μοσχοκάρφια (γαρίφαλα) σε διάφορα σχέδια και κρέμονται από όμορφες
κορδέλες ή γεμίζουν μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Υπάρχουν πολλοί
τρόποι για να γίνουν εύκολα. Πριν από
χρόνια, συνήθιζα να τα ετοιμάζω από νωρίς. Αφού τελείωνα το τρύπημα με τα
γαρίφαλα, τα πασπάλιζα με σκόνη κανέλας και γαρίφαλου και τα έκλεινα σε μία
χάρτινη σακούλα, μέσα σ΄ένα ντουλάπι, για 3-4 εβδομάδες έως ότου ξεραθούν. Τότε τα έβγαζα και τα κρεμούσα με
κορδελίτσες. Το άρωμά τους πλημμύριζε το σπίτι.
Μέσα στα
χριστουγεννιάτικα στολίδια, βρήκα τρία μικρά που είχα φτιάξει πριν από αρκετά
χρόνια. Είχαν ξεραθεί τόσο πολύ που τα είχα φυλάξει για στολίδι !!
Όταν δεν είχα
χρόνο, τα έφτιαχνα στα γρήγορα λίγες μέρες πριν τα
Χριστούγεννα και τα κρεμούσα (χωρίς την προηγούμενη διαδικασία).
Φέτος, στα
πλαίσια της οικονομίας που όλοι μας πλέον προσπαθούμε να κάνουμε, σκέφτηκα κάτι
άλλο.....
Αντί να χαραμίσω
τα ζουμερά πορτοκάλια, προτιμώ να τα φάω, να τα στύψω, να τα βάλω στα γλυκά, και
να φτιάξω τα pommanders με....νεράντζια !!! Τουλάχιστον να το
δοκιμάσω !!
Βρήκα λοιπόν μιά νεραντζιά, έκοψα
δύο μικρά νεράντζια και το βράδυ βλέποντας τηλεόραση μπροστά στο τζάκι, τα τρύπησα
και τα κρέμασα με μια κορδελίτσα. Δεν
ξέρω πώς θα συμπεριφερθούν ή εάν θα βγάζουν το ίδιο άρωμα.
Μήπως το έχει ήδη
δοκιμάσει κάποια από εσάς ????
Πολύ θα με ενδιέφερε να μάθω !!
μου θυμίζουν τα χριστούγεννα που ήμουν παιδί.... <3<3 επίσης ψήναμε πορτοκαλόφλουδες και μανταρινόφλουδες στη σόμπα και μοσχοβολούσε το σπίτι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΜΕ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ !!!!!!!!!!
ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ!!!!!!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!1
Μυρίζουν τέλεια αυτά να τα έχεις κοντά σε ζέστη. Μ’ αρέσει και τα σχήματα που έχουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Όταν είναι κοντά σε ζέστη μοσχοβολάει ο τόπος! Φαντάζομαι τα δικά σου θα ευωδιάζουν! Και ξέρεις... τα αρώματα αποτυπώνονται στη μνήμη μας για πάντα, καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη είναι η σημασία τους και πόσο μας επηρεάζουν τη διάθεση! Και τι καλύτερο από γιορτές με το άρωμα των γλυκών και του πορτοκαλιού!!! Αχ! Μ'έπιασε το ρομαντικό μου! χα χα! Πολλά φιλάκια Marie-Anne μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμμ παιδικες μνημες που μοσχοβολουν.Δεν εχω δοκιμασει με νερατζια περιμενω την δικη σου γνωμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΩΔΙΑΣΤΑ!!!!!! ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΙΔΕΑ ΝΑ ΒΡΩ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΩ!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!
πραγματικα πρεπει να ειναι ευωδιαστα..τελοια κατι μυριζει..μμμμ..πολλα φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλη μου, τα τελευταια χρονια φτιαχνω κι εγω παρεα με τις μικρες μου (ενδεικνυται για μικρα χερακια η κατασκευη) και τα κανουμε δωρο στους νονους τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανουμε και για το σπιτι μας 1-2, μα ποτε δεν τα ειχα αρωματισει με τον τροπο που λες. Φετος θα το δοκιμασω!
Ευχαριστω για την ιδεα... φιλια!
Μαρι-Αν, σε παρακαλω, ξερεις να μου πεις πως να βαλω την φωτογραφια με τις πασχαλιτσες μου που εχω για προφιλ εκει που ειναι τα μελη του ιστολογιου σου? δεν την παιρνει και δεν ξερω τι να κανω :ο(
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ αν ξερει καποιος αλλος...
Ευχαριστωωω!
Δεν εχω δοκιμασει με νεραντζια,αλλα γιατι οχι? Ειναι και αυτα πολυ μυρωδατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε εγώ έχω δοκιμάσει με νεράτζι, αλλά νομίζω ότι θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Και εγώ είχα την ίδια σκέψη με την Έφη, σχετικά με το περγαμόντο.Μάλιστα εδώ και κάποιες μέρες έχω δίπλα μου, σε μια φρουτιέρα - την ώρα που κάθομαι στον υπολογιστή- δυο περγαμόντα που μου ...σπάνε την μύτη.Πόσο μάλλον αν συνδυαστούν με τα γαρίφαλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας καλές μου φίλες ! Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα το βράδυ, κρέμασα τα δύο νεράντζια στο τζάκι για να είναι κοντά στην ζεστασιά όπως μου είπατε.
@ Εφη και Σωσώ, καταπληκτική η ιδέα σας για τα περγαμόντα!!! Λατρεύω το άρωμά τους. Δεν ξέρω όμως εάν το pommander γίνεται στα χοντρόφλουδα φρούτα ???!!!
@ Vailie
Ευχαριστώ πολύ που θές να προστεθείς στους φίλους μου. Πήγαινε στου αναγνώστες μου και πάτα το μπλέ πλαίσιο « Γίνετε μέλος αυτού του ισοτόπου». Ακολούθησε τις οδηγίες και η φωτογραφία σου θα προστεθεί στους αναγνώστες μου. Voilà !!!
Τα πορτοκάλια με γαρίφαλα είναι κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο με τα μικρά μου γιατί είναι εύκολο και διασκεδαστικό. Η αλήθεια είναι πως πέρσυ δοκίμασα και με λεμόνια. Μου άρεσε η αντίθεση του κίτρινου χρώματος μα το καφέ. Από άρωμα όμως , καμία σχέση. Πορτοκάλι και πάλι πορτοκάλι. Καλές γιορτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι ωραία ιδέα! Και απο νεράτζια στην Αθήνα άλλο τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή