Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η Πρωτομαγιά και το γούρικο Μυγκέ στους Κύκλους της 'Ανοιξης





Το Μυγκέ κατάγεται από την Ασία. Το φυτό είναι γνωστό στην Γαλλία και καλλιεργείται  από την εποχή του Μεσαίωνα.  Για πολλά χρόνια ήταν το σύμβολο της Αναγέννησης και της Άνοιξης, έτσι λοιπόν ήταν λογικό να γίνει σύμβολο ευτυχίας και τύχης. 



Ονομάζεται συχνά κρινάκι των κοιλάδων, αλλά και γρασίδι του Παρνασσού, αφού ο μύθος λέει ότι δημιουργήθηκε από τον Θεό Απόλλωνα ώστε οι εννέα Μούσες να πατούν σ’αυτό το πράσινο χαλί χωρίς να πληγώνονται τα ντελικάτα πόδια τους.





Λέγεται επίσης ότι κατά την δημιουργία του κόσμου, αυτό το λουλούδι στόλιζε τις δύο πλευρές της πόρτας του Παραδείσου και ότι η καμπανούλες του κουδούνιζαν κάθε φορά που περνούσε ένα καλός άνθρωπος. Και αυτό, γιατί το μυγκέ είχε την δύναμη να αναγνωρίζει τις αρετές και τις καλές συνειδήσεις. 


Στην αρχαία Ρώμη, οι τελετές προς τιμήν της Θεάς Φλώρας, θεάς των λουλουδιών, έφταναν στο απόγειό τους την 1η Μαίου.
Στους Κέλτες, το μυγκέ είχε πάρει μια μυστηριώδη σημασία: έφερνε τύχη!
Την εποχή του Μεσαίωνα, ο Μάϊος ήταν ο μήνας των αρραβώνων, και οι νέοι κρεμούσαν το μυγκέ πάνω από την πόρτα της αγαπημένης τους. 

 

Την Πρωτομαγιά του 1561, κάποιος ιππότης προσέφερε στον νεαρό βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο τον 9ο  ένα μπουκετάκι μυγκέ.

Εκείνος, γοητευμένος από το άρωμά του, προσέφερε την επόμενη χρονιά από ένα μπουκετάκι σε όλες τις κυρίες της Αυλής λέγοντας : «ας γίνεται αυτό κάθε χρόνο» και καθιερώνοντας έτσι την παράδοση της προσφοράς του μυγκέ σαν γούρι κάθε Πρωτομαγιά.


 

Τον 16ο όπως και τον 17ο αιώνα, το μυγκέ παρέμενε το κατ’εξοχήν τυχερό/γούρικο λουλούδι. ‘Ηρθε όμως η Γαλλική Επανάσταση, άλλαξε το ημερολόγιο, και σιγά-σιγά το έθιμο ξεχάστηκε.  

Στις αρχές του 20ού αιώνα το μυγκέ καθιερώνεται σαν λουλούδι της Πρωτομαγιάς, χάρις σε δύο σημαντικά συμβάντα:


Την Πρωτομαγιά του 1895, ο τραγουδοποιός 
Félix Mayol aπό την Τουλόν, καλωσορίζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού από την φίλη του μ’ένα κλαδάκι μυγκέ και το ίδιο βράδυ, εμφανίζεται στην πρεμιέρα του με αυτό το μυγκέ στην μπουτονιέρα του αντί της παραδοσιακής καμέλιας που φορούσαν τότε οι κομψοί άνδρες.  Η σειρά των συναυλιών που έδωσε είχε τεράστια επιτυχία και ο Mayol το αποδίδει στη τύχη που που έφερε το μυγκέ, αποφασίζει δε να το καθιερώσει σαν το έμβλημά του.


Η ημερομηνία της 1ης Μαΐου υιοθετείται ως ημέρα εορτής των εργατών το 1889, στο ιδρυτικό συνέδριο της 2ης Διεθνούς στο Παρίσι.

Στο Παρίσι, στην διάρκεια μιάς διαδήλωσης το 1890, οι διαδηλωτές παρέλασαν φορώντας στο πέτο τους ένα κόκκινο τρίγωνο που συμβόλιζε τα αιτήματά τους, δηλαδή την ιδανική διαίρεση της ημέρας σε τρία οκτάωρα: εργασία – ύπνος – διασκέδαση.  Αυτό το τρίγωνο αντικαταστάθηκε από το λουλούδι της αγριοτριανταφυλλιάς και αργότερα από το μυγκέ δεμένο με κόκκινo λαιμοδέτη.  Από εκείνη την ημέρα, συνδυάστηκαν ο εορτασμός της εργασίας και το μυγκέ. 


Την Πρωτομαγιά του 1900, οι διάσημοι Παριζιάνοι μόδιστροι διοργάνωσαν μια μεγάλη επίδειξη μόδας κατά την οποία πρόσφεραν μπουκετάκια από μυγκέ σε όλες τις κυρίες. ‘Εκτοτε,  κάθε χρόνο, όλες οι μοδίστρες πρόσφεραν μυγκέ στις πελάτισσές τους αλλά και στις βοηθούς των οίκων μόδας.



Το 1936 σημειώνονται οι πρώτες πωλήσεις του μυγκέ με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς.



To 1956, ο Christian Dior δημιουργεί το  υπέροχο άρωμα Diorissimo  και καθιερώνει το μυγκέ ως έμβλημα του Οίκου Μόδας Christian Dior.   

Να κάνω εδώ μία παρένθεση για να σας πώ ότι είχα προσωπικά την μεγάλη τύχη, όταν ήμουν μικρή να παρακολουθήσω μία υπέροχη επίδειξη μόδας του Christian Dior που έγινε στην Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας. Τα μαννεκέν κρατούσαν στα χέρια τους μυγκέ και στο τέλος μοιράστηκαν μπουκετάκια στους καλεσμένους, όπως και μικρά μπουκαλάκια/δείγματα του Diorissimo. 



Το 1976, το μυγκέ έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος της Πρωτομαγιάς και κάθε χρόνο πολλές δεκάδες εκατομμυρίων μπουκέτων μυγκέ ρίχονται στο εμπόριο εκείνη την ημέρα. Κατά γενικό κανόνα προέρχονται από την περιοχή της Νάντης.

Το μυγκέ έχει τίτλους ευγενείας που οφείλονται στον μυθικό του χαρακτήρα. Ονομάζεται ‘κρίνο των κοιλάδων’ ή ‘κρίνο του Μάη’. Εξ ού και η αγγλική του ονομασία Lilly of the valley, αλλά και May bells (Μαγιάτικες καμπανούλες).



Το όνομα μυγκέ προέρχεται από το ελληνικό μόσχος και το λατινικό muscata η δε επίσημη ονομασία του είναι convallaria majalis. ‘Εχει ύψος 10 έως 30 εκ, και χαρακτηρίζεται από δύο φύλλα που περιβάλλουν τον μοναδικό του μίσχο. Σε άγρια κατάσταση  η άνθιση διαρκεί από τον απρίλιο έως τον Ιούνιο, ανάλογα με τις κληματολογιές συνθήκες και τις περιοχές.

Τα πολύ αρωματικά λουλούδια του είναι λευκά ή σε απαλό ρόζ χρώμα, έχουν σχήμα καμπανούλας και είναι όλα τους στην ίδια πλευρά του μίσχου. Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο την θέση τους παίρνουν κόκκινοι καρποί που περιέχουν από 2 έως 6 σπόρους ο καθένας. Είναι ένα πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται από το ρίζωμά του.

Το μυγκέ είναι τοξικό φυτό και χρησιμοποιείται στα φαρμακευτική για κάποιες ασθένειες της καρδιάς. Το φυτό αγαπάει την δροσιά του δάσους αλλά μπορεί να το πιάνει το καπρίτσιο και να γίνεται πολύ επεκτατικό όταν του αρέσει ένα μέρος, ενώ, αντίθετα, είναι συχνά αδύνατον να το καλλιεργήσεις σε κάποιες περιοχές ακόμα και αν διαθέτουν τις ιδανικές συνθήκες.


Στην Γαλλία, η Πρωτομαγιά είναι η μοναδική ημέρα κατά την οποία ο καθένας μπορεί ελεύθερα να πουλήσει μυγκέ στον δρόμο αλλά και λόγω παράδοσης, οι παραγωγοί του μυγκέ προσφέρουν ένα μπουκέτο και όμορφες συνθέσεις λουλουδιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Πρώτη Κυρία της χώρας. 


 Φωτογραφίες και μετάφραση κειμένου από: http://www.2travelandeat.com/France/1er.mai.mois.du.muguet.html



Στο λήμμα «μυγκέ» της Live-pedia.gr διαβάζω:  

Μικρό φυτό που αυτοφύεται σε πολλά μέρη της Β. Ελλάδας, αλλά και στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Έχει πλατιά φύλα σε σχήμα λόγχης που περιβάλλουν το βλαστό, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται περίπου 10 άνθη, που έχουν περίπου σφαιρικό σήμα. Το μυγκέ καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς και για τα άνθη του που έχουν ωραίο άρωμα.   Χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική ως καρδιοτονωτικό.   


Θα αναρωτηθήκατε μάλλον  πώς μου ήρθε να να σας κάνω τώρα αυτή την παρουσίαση του μυγκέ.   Να σας πώ! Αν και φαντάζομαι πως το μαντέψατε από τον τίτλο της ανάρτησης...

-Πάντα μου άρεσε αυτό το μοσχομυριστό λουλουδάκι αλλά στην Ελλάδα δεν έχει τύχει να το δώ πουθενά.  Εσείς;

-Την Πρωτομαγιά μου το θύμισε η φίλη μου η Marie-Paule στέλνοντας μου ένα μπουκετάκι στο FB. 

-Είχα από καιρό κάποια κομμάτια χαρτοπετσέτας με μυγκέ και έψαχνα να βρώ ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσω. 

-Ένα ωραίο θαλασσόξυλο περίμενε υπομονετικά από πέρυσι να το περιποιηθώ 

-Και είχα να ετοιμάσω κι ένα δωράκι για τους

  Ε, δεν ήταν και λίγοι οι λόγοι...
και έτσι έγινε ο συνδυασμός:

Θάλασσα και Λουλουδάκια του δάσους,  Γούρι και Καλωσόρισμα

το φωτογράφισα μέσα στο σπίτι

 

 το φωτογράφισα στον κήπο


το κρέμασα στην πόρτα να δώ πώς φαίνεται

 
 και το έστειλα στο μυστικό μου ταίρι.



Το μόνο που εύχομαι τώρα είναι όχι μόνο να αρέσει στην φίλη που θα το λάβει, 
αλλά και να φέρει γούρι, σ'εκείνην και στο σπιτικό της.


Καλό Σαββατοκύριακο ! 
 



38 σχόλια:

  1. Τι όμορφο! Και πόσα χρήσιμα έμαθα για το τυχερό μυγκέ! Να ευδοκιμεί άραγε στην Κορινθία; Θα το αναζητήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσα ωραία μας αποκάλυψες Μαριάννα μου για το μοσχομυριστό, φίνο και γούρικο μυγκέ!!!Μόνο σε εικόνες και κεντήματα το έχω συναντήσει , καί έχω πάρει μία ιδέα απο την εξαίσια ευωδιά του απο το Diorissimo !!! Το δώρο του καλωσορίσματός σου , καταπληκτικό και πανέμορφο, σίγουρα το μυστικό σου ταίρι θα ενθουσιαστεί !!!Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Μαριάν μου!!!Καλό και τυχερό.
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας παρέθεσες για το όμορφο και εκλεπτυσμένο αυτό λουλούδι(δεν ήξερα οτι ήταν αυτοφυές) που έχει τέτοιες τιμητικές "διακρίσεις" ,απο Προεδρικές ανθοδέσμες,μέχρι έμπνευση για υπέροχα αρώματα!
    Το έργο σου πολύ καλαίσθητο και σίγουρα θάναι ευπρόσδεκτο δώρο για το μυστικό ταίρι σου.
    Να της φέρει τύχη κι εσύ πάντα να δίνεις χαρά!
    Φιλιά πολλά και μαγιάτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλές ευχές! Υπέροχες δημιουργίες!!!
    Το μιγκέ είναι βολβός, σαν τις τουλίπες, είχα στον κήπο στην Χαλκιδική.
    Άνθιζε γύρω στο Πάσχα, μυρωδιά υπέροχη. Έχει κοντό στέλεχος, ιδανικό για μπουκετάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Joli post !!!! Très instructif !
    J'adore le muguet mais malheureusement il n'y en a pas où je vis...
    Bises et bon week-end !
    Anna
    ps Très joli dessus de porte !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Si je trouve un bulbe de muguet en jardinerie, je te le ramène pour ton jardin, pour que tu aies ton petit brin l'an prochain!Je suis arrivée à temps pour en chiper un brin à ma maman qui avait reçu plusieurs petits bouquets. Je le garde ensuite séché dans mon portefeuille toute l'année. Si cela peut porter bonheur!!!
    Superbe ton dessus de porte et vraiment original. J'adore!
    Bon week-end à vous deux.
    Grosses bises.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανέμορφος ο συνδυασμός, κορίτσι μου! Υπέροχο έγινε το θαλασσόξυλο και σίγουρα θα κλέψει καρδιές!
    Μου άρεσε πολύ και το λουλουδάκι!!! Τόσο λεπτεπίλεπτο και γλυκό!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Marie-Anne και ευχές για έναν όμορφο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ομορφο το θαλασσόξυλο!
    Φυσικα θα αρεσει και θα το χαρει το δωρακι της το μυστικό σου ταίρι!
    Το λουλουδι αυτο πρωτη φορα το ακουω, η αληθεια ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ πολύ όμορφο Μαριάννα μου. Για το μυγκέ δεν γνώριζα τίποτα!
    Μόνο που βιάστηκες λίγο :) Πρώτα δημοσιεύει αυτός που το λαβαίνει κι έπειτα αυτός που το έφτιαξε!
    Τουλάχιστον έτι ήταν πέρυσι! Ευτυχώς πάντως δεν αποκάλυψες ποια θα είναι η τυχερή! Γιατί περί τυχερής πρόκειται☺
    Φιλάκια πολλά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω πω... πόσα έμαθα για το μιγκέ!!! Τίποτα απ' όλα αυτά δεν είχα διαβάσει ή ακούσει.
    Μαριάννα μου, εύχομαι να έχεις ένα υπέροχο ανοιξιάτικο μήνα, χαρούμενο και δημιουργικό. Αν και το δεύτερο δεν χρειάζεται να το ευχηθώ, είσαι από τις πιο πιο πιο δημιουργικές φίλες της γειτονιάς μας. Το θαλασσόξυλο έγινε ΥΠΕΡΟΧΟ. Πολύ τυχερό το μυστικό σου ταίρι που θα το λάβει.
    Διάβασα και την Πασχαλινή σου ανάρτηση (έλειπα και δεν είχα internet).... Πολλή πλάκα το Χριστουγεννιάτικο αυγό!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I love this flower. Thank you very much for the interesting post. Your new creations are stunning. I like very much the sign of welcome. Happy mother's day!
    Hugs Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μυγκε δεν το έχω ξανακούσει Μαριάννα μου να σου φέρνει πάντα τύχη είναι πολύ όμορφο!!!!!! Το θαλασσοξυλο είναι πολύ όμορφο όπως πάντα έκανες εξερετικη δουλειά!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρα πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του μικρού λουλουδιού.
    Χρόνια σου πολλά. Χριστός Ανέστη και καλό μήνα αγαπητή μου Μαρία Αννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ ωραια ανάρτηση και ενδιαφέρον ...μου αρέσει το μυγκε εγώ παρα πολλα στον κήπο μου !!!
    αλλα φέτος άνθησαν πολύ νωρίς ....εσύ τη λες Μαριαν μου ..να μη της αρεσει τοσο ομορφο δωρακι ...
    υπεροχο ειναι .....φιλακια πολλα και χρονια πολλα για αυριο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά "ρούφηξα" την ανάρτησή σου Μαριάννα γιατί έμαθα πολλά που δεν γνώριζα για το συγκεκριμένο λουλούδι αν και έχω φορέσει κατά κόρον την κολόνια (δώρο από φίλη Γαλλίδα). Το θαλασσόξυλο καλωσορίσματος πανέμορφο !!! Θα ενθουσιαστεί σίγουρα η παραλήπτρια!!! Εύχομαι το όμορφο αυτό λουλούδι να φέρει τύχη σε όλους μας και στον καθένα χωριστά !!!! Σε φιλώ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απιστευτες πληροφοριες για ενα πανεμορφο λουλουδι! Καλο Μαη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά Μαριάνν μου!! Χριστός Ανέστη!!! Τόσες πληροφορίες για το μυγκέ δεν τις ήξερα!! Μην σου πω ούτε καν το λουλουδάκι!! Εγώ όλα αυτά καμπανούλες τα λέω!! :))
    Είναι π α ν έ μ ο ρ φ ο το δωράκι σου!! Μπορεί να μας το αποκάλυψες νωρίτερα, δεν κρατήθηκες, αλλά είμαι σίγουρη θα το λατρέψει η παραλήπτρια!!! Φίνο!!
    Φιλάκια πολλά!! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σούπερ ανάρτηση! Εμαθα τα πάντα για το μυγκέ! σίγουρα έχω δει σε ανθοπωλεία αλλά δεν ξέρω που ευδοκιμεί. Πολύ όμορφο είναι.
    Εχεις κάνει υπέροχη δουλειά στο θαλασσόξυλο-πινακίδα. Μου αρεσαν πολύ και οι φωτος σου.
    Καλή συνέχεια, να περνάς όμορφα και δημιουργικά.
    (αν και δεν χρειάζεσαι τέτοια ευχή... η δημιουργία πλυμμυρίζει στο μπλογκ σου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά Μαριαννάκι μου σε σένα και σε όλες τις μανούλες του κόσμου!!! Η αναφορά αλλά και η ανάλυσή σου για το συγκεκριμένο λουλουδάκι δεν σου κρύβω πως με έκανε να το ψάξω στο google δίοτι ούτε κι εγώ είχα πραγματική εικόνα!! Είναι πανέμορφο και μακάρι να το συναντήσω ζωντανά κάποτε στη ζωή μου! Καταπληκτικό έγινε όμως και το welcome που ετοίμασες για δώρο και είμαι σίγουρη πως το ταίρι σου θα το χαρεί και θα του φέρει πολύ πολύ τύχη γιατί το έφτιαξες με τόση αγάπη και φαίνεται!!! Σε φιλώ αγαπημένη μου, καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πω πω, τυχερό το μυστικό σου ταίρι! Αξιοζήλευτο το έργο σου Μαριάννα. Κι εμένα μου αρέσει πολύ αυτό το λουλούδι και είχα παραγγείλει κάποτε βολβούς από την Ολλανδία για να φυτέψω αλλά απέτυχε η προσπάθεια δυστυχώς...Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρώτα από όλα να ζητήσω συγγνώμη που έρχομαι τόσα αργά. Μου ξέφυγε η ανάρτηση, όταν την ανέβασες, και μετά είχα θέματα με το ίντερνετ. Κάνει αιώνες να φορτώσει! Γι' αυτό, αν και είδα το μήνυμά σου, δεν μπορούσα να σου απαντήσω, δεν φόρτωνε το μέηλ με τίποτα.
    Όντως, πρώτα δημοσιεύει αυτός που παίρνει το δωράκι, αλλά φέτος αρκετοί ξέφυγαν! Δεν πειράζει, από την αγωνία μου να μη σας κουράζω στα μέηλ, έγραφα όσα λιγότερα μπορούσα! Σας μπέρδεψα και η ευθύνη είναι μόνο δική μου. Κι αφού ο παραλήπτης δεν ξέρει το ταίρι του... όλα καλά!

    Μαριαννάκι μου! Πάμε στις ομορφιές σου! Ακόμα δεν έχει φορτώσει όλες τις εικόνες, αλλά έχω μείνει άφωνη από το μυγκέ και από την ιδέα σου!
    Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά! Διάβαζα και έφτιαχνα εικόνες, ενθουσιαζόμουν και ξανά από την αρχή!
    Σε ευχαριστώ για τον κόπο σου, για το υπέροχο ταξίδι που μας χάρισες σήμερα! Και για τη συμμετοχή σου, για την ευγένειά σου!
    Χαίρομαι πάρα πολύ που γνωριστήκαμε καλύτερα!
    Σου εύχομαι χρόνια πολλά να είσαι χαρούμενη μανούλα!
    (Ακόμα δεν μπορώ να δω τι έφτιαξες, οπότε τις εντυπώσεις μου θα στις γράψω... κάποια άλλη στιγμή!) Και πάλι συγγνώμη για την απαράδεκτη καθυστέρηση. ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οι πληροφορίες σου Μαριάννα μου πολύ καλές γιατί αν και τα μυγκε τα βλέπω σε φωτογραφίες και πολλα καρτ-ποστάλ και μου αρέσουν πααααρα πολύ δεν ήξερα τίποτε για αυτά. Το καλωσόρισμα που ετοίμασες τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τόσες πληροφορίες για αυτό το πανέμορφο λουλούδι που δεν το έχω συναντήσει πουθενά Μαριάννα μου !!!
    Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά !!Το δώρο που έφτιαξες σίγουρα θα αρέσει πολύ στην παραλήπτρια , τόσο καλόγουστι και όμορφο το ΄΄καλωσόρισμα΄΄ σου .
    Χρόνια πολλά μανούλα με τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πανέμορφο λουλούδι ! Δεν γνώριζα ούτε την ονομασία αλλά ούτε και τις πληροφορίες που το αφορούν! Πανέμορφο το δώρο σου και καλοφτιαγμένο όπως όλες οι δημιουργίες, θα ξετρελαθεί η παραλήπτρια!!!
    Καλή εβδομάδα !! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ούτε εγώ το έχω συναντήσει πουθενά...μόνο σε φωτογραφίες το έχω δει Μαριάννα μου και φυσικά δε γνώριζα τίποτα γι' αυτό, αν και θυμάμαι πως το είχα δει κάπου με τη μία του ονομασία Lilly of the valley!
    Είμαι απολύτως σίγουρη πως θα φέρει γούρι στην τυχερή που θα λάβει την υπέροχη δημιουργία σου!!
    Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάντα μου άρεσε αυτό το λουλούδι!!! Λεπτό και πανέμορφο αυτό φυσικό και επόμενο να χαρίσει την ιδιαιτερότητά του στις κατασκευές σου!!!!Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Dearest Marie-Anne,
    Always loved the lily of the valley very much but here they don't grow as it is too hot.
    What a lovely story you quote here! Did not know that about Dior...
    Your drift wood piece of art, using the lily of the valley on it, looks adorable.
    Sending you hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πανέμορφη η κατασκευή σου! Η μαμά μου λατρεύει το μυγκέ!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. C’est vraiment un post très intéressant et donnant bien l’histoire du muguet. Mon père, et mon grand-père, donnaient un brin de muguet le 1er mai à toutes les dames de la famille pour donner du bonheur et de la chance pour toute l’année. Ici, aux Etats-Unis, ils n’ont pas cette tradition, et c’est dommage – cela me manque. J’aime beaucoup aussi l’odeur du muguet en eau de toilette ou en savons. Le tableau en fin de ton post est très beau.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν ήξερα τίποτε Μαριάννα μου γι αυτό το όμορφο λουλουδάκι και όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες! Το θαλασσόξυλό σου έγινε ένα υπέροχο καλωσόρισμα και σίγουρα θα φέρει καλή τύχη στην τυχερή παραλήπτρια γιατί έγινε με πολύ αγάπη! Πολλά πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πανέμορφο Μαριάννα μου!!!το λάτρεψα το δωράκι σου!!!και είμαι σίγουρη ότι και η παραλήπτρια θα το λατρέψει!!για το μυγκέ δεν ήξερα τίποτα οι πληροφορίες σου σημαντικές και ενδιαφέρουσες!!
    Να είσαι καλά!!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πόσο όμορφο post Marie Anne μου!!! Εξαιρετικές οι πληροφορίες για το μυγκέ, που δεν τις γνώριζα και χάρηκα πολύ που έμαθα τόσα πράγματα γι' αυτό το ευωδιαστό λουλούδι!!! Τυχερή η φίλη που θα λάβει την υπέροχη δημιουργία σου!!!
    Να είσαι πάντα καλά, να έχεις ένα όμορφο μήνα και να χαίρεσαι όσους αγαπάς!
    Σε φιλώ γλυκά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  33. O sol é para as flores o que os sorrisos são para a humanidade.(Joseph Addison)
    Obrigada querida, pela visita carinhosa!
    Linda postagem!!!
    Um doce abraço, Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Χριστός Ανέστη Μαριάννα μου με υγεία και δημιουργία.
    Πολύ ωραίο το δώρο στο ταίρι σου το μυστικό...Μ'αρέσει και εμένα αυτό το λουλούδι αλλά δεν το έχω δει. Τουλάχιστον δεν θυμάμαι να το έχω δει... αν και μου είναι γνωστό.
    Σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες Χρησιμότατες
    Να σαι καλά
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν έχω λόγια!! Τι όμορφο δώρο, το κρατάω στα χέρια μου και δεν το χορταίνω και μάλιστα τωρα που διαβάζω όλα αυτά γι΄αυτό το υπέροχο λουλουδάκι- που φυσικά δεν τα γνώριζα- είμαι ενθουσιασμένη και νιώθω όλη τη σκέψη, τη φροντίδα, και τη θετική ενέργεια που έβαλες για να το φτιάξεις!!
    Είναι πανέμορφο! Εινα οι αγαπημένες μου αποχρώσεις, είναι το θαλασσόξυλο που συνεχίζει μ' αυτό τον τρόπο το ταξίδι του, το λουλουδάκι του δάσους, είναι και τα χεράκια και η σκέψη σου που το κάνουν μοναδικό!!
    Ειλικρινά σ΄ευχαριστώ από την καραδιά μου Μαριάννα μου και ευχομαι πάντα να έχεις γύρω σου όλα αυτα τα αγαθα που μοιράστηκες μαζί μου!
    Σε φιλώ!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχασα να πω ότι μόλις σήμερα το απόγευμα το πήρα. Η Αλεξάνδρα με ενημέρωσε ότι είχε σταλεί μέρες πριν. Όπως της εξήγησα τα κουριερ εδώ έχουν αραια δρομολόγια και όχι πάντα τακτικά γιατι θεωρούν την περιοχη δυσπρόσιτη και αν δεν έχουν κι άλλα πραγματα να φερουν αργουν. Εμεις αυτό το ξέρουμε ,εσάς ίσως σας ανησύχησε αλλά είναι κάτι συνηθισμένο.
      Και πάλι ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    2. Αχ, τί καλά! Επιτέλους, Νίκη μου, το παρέλαβες!! Πράγματι ανησυχούσα, αν και ήξερα ότι έλειπες στην Αθήνα. Ετοιμαζόμουν να πάω σήμερα το πρωϊ στο κούριερ να ρωτήσω, διότι είχα χάσει και την απόδειξή τους που θα μου επέτρεπε να το ψάξω μόνη μου μέσω ιντερνετ. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε το δωράκι μου!!! Εύχομαι να βρείς ένα μέρος στο σπίτι σου να το κρεμάσεις για να καλωσορίζει τους επισκέπτες σας.
      Πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...