Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Γιατρός ή Βασίλισσα;

 Πέρασε αρκετός καιρός χωρίς ανάρτησή μου…

Τί με κράτησε μακριά από το blogging ;  

Δεν θέλει και πολύ… λίγο τα μπάνια,  λίγο οι υποχρεώσεις και οι δουλειές, λίγο η ζέστη… ήρθαν και τα ξαδέλφια μου από την Γαλλία, ά ναι, ήταν και μια ολιγοήμερη απόδραση, για την οποία θα σας μιλήσω άλλη μέρα!


Ας κάνω λοιπόν μια σύντομη και ευχάριστη επάνοδο!


‘Οταν μιλάμε για την χλωρίδα και την πανίδα,  είναι γεγονός ότι πάρα πολλές από τις ονομασίες οικογενειών, γενών και ειδών , έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη φιλελληνική τάση που επικρατούσε στους επιστημονικούς κύκλους της Ευρώπης κατά τον 18ο και αρχές του 19ου αιώνα.

Στην οικογένεια Papilionidae των πεταλούδων υπάρχουν ελληνικά ονόματα που έχουν μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους όπως Iphiclides Podalirius (Ιφικλείδης ο Ποδαλείριος) , P. Machaon (Μαχάων) , P. Alexanor (Αλεξάνωρ).



Ας δούμε λίγο αυτές τις πανέμορφες πεταλούδες γιατί είναι αρκετοί αυτοί που δεν τις ξεχωρίζουν:


Iphiclides Podalirius - Scarce Swallowtail

Το πρώτο συνθετικό είναι το όνομα του γένους και μας θυμίζει τον Ιόλαο, γιο του Ιφικλή, ο οποίος, λόγω του πατρός του, ονομάστηκε Ιφικλείδης.

Ο Ιφικλής ήταν ετεροθαλής αδελφός του Ηρακλή και επομένως ο Ιόλαος - Ιφικλείδης ήταν ανιψιός του. Παράλληλα όμως ήταν και ηνίοχος στο άρμα του Ηρακλή και συνοδοιπόρος του, και συμμετείχε σε μερικούς από τους άθλους του. Γνώριζε καλά από πρακτική ιατρική και κούραρε τον ήρωα μετά τους άθλους του.

Ο Ποδαλείριος  (< πούς + λείριον (κρίνος, νάρκισσος), "αυτός που έχει ευαίσθητα ή ωραία πόδια")  ήταν γιός του θεού της ιατρικής Ασκληπιού και της Ηπιόνης και μεγάλος ιατρός επίσης, προστάτης της «επιμελουμένης  τα εσωτερικά νοσήματα» Ιατρικής, δηλαδή της σημερινής Παθολογίας.


Για ποιόν ακριβώς λόγo έχει αυτό το σύνθετο όνομα, δυστυχώς δεν κατάφερα να το βρώ.

Papilio Machaon- Swallowtail

Ο Μαχάων ήταν ο δεύτερος γιός του Ασκληπιού, επίσης γιατρός, και ήταν προστάτης της Χειρουργικής.

Οι δύο αδελφοί ηγήθηκαν του στρατού της Τρίκκης (Σημερινά Τρίκαλα Θεσσαλίας) κατά τον Τρωικό πόλεμο. Στην Ιλιάδα (Β 733) αναφέρονται ως αρχηγοί των κατοίκων της Τρίκκης, της Οιχαλίας και της Ιθώμης. Προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στους Αχαιούς, περιποιούμενοι τους ασθενείς και τραυματίες με «επωδάς», εσωτερικά και εξωτερικά φάρμακα από βότανα και με χειρουργικές επεμβάσεις.
 Και αυτή είναι η πολύχρωμη κάμπια του Μαχάονα, πριν γεννηθεί η πεταλούδα.






 PapilioAlexanorSouthern Swallowtail
photo:internet

Ο Αλεξάνωρ ήταν γιός του Μαχάονα, συνεχιστής του ιατρικού έργου του πατέρα του και εγγονός του Ασκληπιού. Τον τιμούσαν ως ήρωα, μετά τη δύση του ήλιου, στην Τιτάνη της Σικυώνας όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ιδρύσει ο ίδιος Aσκληπιείο, στο οποίο υπήρχαν τα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας.


Ιατροί λοιπόν όλοι τους !  Δεν είναι τυχαίο που σε κάποια μέρη της Ελλάδας αυτές οι τρείς πεταλούδες έχουν σαν κοινό όνομα το «Γιατρός».


Από την άλλη, σε κάποιες περιοχές, τον Ιφικλείδη Ποδαλείριο τον ονομάζουν και Πεταλούδα «Βασίλισσα»– φαντάζομαι λόγω τους μεγέθους της, σε σχέση με άλλες πεταλούδες!

 

Δεν μπορούσα παρά να αρκεστώ στις δύο πρώτες πεταλούδες που τρυγούν το νέκταρ των λουλουδιών του κήπου μου σε καθημερινή βάση, αφού για την ώρα, δεν έχω πετύχει ποτέ τον Αλεξάνορα…μάλλον είναι πιο σπάνιος και ίσως επαπειλούμενο είδος.

Ποιος ξέρει;  ίσως κάποια μέρα μας επισκεφτεί …αρκεί να είμαι κοντά για να τον αντιληφθώ… και να προλάβω να τον φωτογραφίσω!

Στο 4ο Δρώμενο Φωτογραφίζειν της Μαρίας από το "Μιά ματιά στον ήλιο με γιορτινά",  συμμετείχα με αυτή την φωτογραφία μου.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους στάθηκαν και την ψήφισαν όπως και την οικοδέσποινα, και να συγχαρώ ακόμα μιά φορά την νικήτρια καθώς και όσους συμμετείχαν με τις ωραίες τους φωτογραφίες.
Και πίνω μιά δροσερή σπιτική λεμονάδα...
Στην Υγειά σας!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...