Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Χρόνια πολλά!

Τρείς μήνες πέρασαν χωρίς να καταφέρω να δώσω το παρόν στην μπλογκογειτονιά μας! 

'Εεε, καλοκαίρι ήταν, ο χρόνος κυλάει διαφορετικά αυτή την εποχή!  

Το πρωϊ, όχι και πολύ νωρίς είναι η αλήθεια, μέχρι να πιούμε τον καφέ μας μαζί με το απαραίτητο πρωϊνό μας,  μέχρι να ταϊσουμε τις γατούλες και τις κοτούλες μας,  να ποτίσουμε τον κήπο, να ετοιμάσουμε το φαγητό, να κάνουμε και καμμιά δουλειά 'του σπιτιού'...πάει, πέρασε το πρωϊνό.   

Καταλήγαμε να πάμε για μπάνιο μεσημέρι πιά. Μιάς και είμαστε κοντά στην θάλασσα, και στην μεγάλη αμμουδερή παραλία μας, θα ήταν κρίμα να μην πηγαίναμε! 'Ελα όμως που το μπάνιο θέλει και τον χρόνο του... Μιά γεμάτη ώρα κολύμπι συν το πήγαινε-έλα, άντε να πούμε και δυό κουβέντες με κάποιες γνωριμίες που έχουμε κάνει, ίσα-ίσα μέχρι να στραγγίξουμε, δηλαδή...γιατί δεν μένουμε ποτέ για ηλιοθεραπεία, ούτε κουβαλάμε καρεκλίτσες για να αράξουμε, να κάνουμε μιά στάση στο περίπτερο για κανένα σταυρόλεξο...επιστρέφαμε στο σπίτι για φαγητό κατά τις 2 με 2.30 μπορεί και 3. 

Τα απογεύματα, πάλι δουλίτσες, ψώνια, κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. 

Ασχολήθηκα και με την συλλογή των παχύφυτών μου η οποία εμπλουτίστηκε από δωρεές φίλων και γειτόνων 

 ένα παλιό ταψί της μαμάς μου συγκέντρωσε τα μικρότερα γλαστράκια 



αλλά και με την φωτογράφιση των πουλιών στα γύρω δέντρα, όπως και τώρα που είναι η εποχή του κοκκινολαίμη και του κοκκινούρη 


Το βραδάκι βλέπαμε κάποιο έργο ή κάποια σειρά στην τηλεόραση - ευχαριστηθήκαμε Ηρακλή Πουαρώ και Μίς Μάρπλ φέτος-.

Και φυσικά, ήταν και κάποιες μέρες της εβδομάδας που φεύγαμε νωρίς το πρωϊ για να πάμε στην Αθηνούλα και να μείνουμε μαζί της μέχρι το απόγευμα. 

Την μέρα της γιορτής της, της κάναμε μιά έκπληξη (αφού μας είχε πάρει τρείς ολόκληρες ώρες η συναρμολόγιση την προηγούμενη ημέρα!).

    Δεν κρατιέμαι να μην σας την δείξω...

φόρεσε αμέσως το γάντι, μου ζήτησε να της δέσω την ποδίτσα και άρχισε το μαγείρεμα!

'Ετυχαν και διάφορα άλλα, μεταξύ των οποίων, δυστυχώς, και η μεγάλη φωτιά στην περιοχή μας.  Επιστρέφαμε από την Αθήνα και σε μία στροφή της Βάρκιζας είδαμε από μακρυά ένα μεγάλο παράξενο σύννεφο. Δεν είχαμε ακούσει ειδήσεις από το πρωϊ, και σταματήσαμε για να φωτογραφίσουμε το "περίεργο" φαινόμενο!

 Τότε καταλάβαμε ότι ήταν καπνός!       

Πλησιάζοντας είδαμε και ακούσαμε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να πετούν 


Μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι μας έφαγε η αγωνία. Τελικά σταθήκαμε τυχεροί, γιατί ο άνεμος φυσούμε δυνατά προς την αντίθετη κατεύθυνση και έτσι παρ'όλο που η φωτιά ήταν σε κοντινή απόσταση, δεν στράφηκε προς την γειτονιά μας, και ούτε κάν μας ενόχλησε ο καπνός και η μυρωδιά του.

Λυπηθήκαμε πολύ για την μεγάλη καταστροφή.     

Δύο πανέμορφοι καταπράσινοι λόφοι χάθηκαν και πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές, μεταξύ αυτών και κάποιων φίλων μας των οποίων το σπίτι κάηκε δυστυχώς ολοσχερώς! 

Γιά τον Covid 19 τί να σας τα λέω; η κατάσταση είναι παντού η ίδια και μας έχει καταβάλει όλους γενικά. Τα μπάνια τα συνεχίζαμε έως την περασμένη εβδομάδα, μέχρι που κρυολόγησε ο Ν. και δεν έχει ακόμα συνέλθει. Δόξα τω Θεώ, δεν έχει πυρετό, ούτε βήχα, αλλά δεν ξέρω εάν θα ξαναπάμε για μπάνιο. Πήγαμε όμως χθες για βόλτα στην θάλασσα και είδαμε και κάποιες γνωστές μας, οι οποίες, συνεχίζουν κανονικά τα μπάνια τους 


 Ο διάκοσμος του κήπου άλλαξε 

(παρ'όλο που κάποια θαλασσινά ευρήματα στολίζουν ακόμα το γέρικο κυπαρίσσι)

και πήρε λίγο από τα χρώματα του φθινοπώρου.

Τακτοποιώντας την αποθήκη, ξετρύπωσα και αυτά τα παλιά πάνινα κουκλάκια που τα φόρτωσα με μικρές κολοκύθες. 

'Εφτιαξα κι ένα φθινοπωρινό στεφάνι για την εξώπορτα, από μερικά κλαδιά που ήθελε να ξεφορτωθεί μιά ξαδέλφη...(σιγά να μην πήγαιναν στα σκουπίδια!) και με τρείς μικρούς ξεραμένους ηλίανθους που στερέωσα σ'ένα στεφανάκι από κληματόβεργες.

Με τα υπόλοιπα κλαδάκια, άλλους δύο  ηλίανθους και τις παλιές μου κολοκύθες, στόλισα την γωνιά του τζακιού που σε λίγο καιρό θα μας καλεί να το ανάψουμε.

Μ'αυτά και μ'αυτά, πού καιρός και όρεξη για χειροτεχνίες; Εκτός του ότι μετέφερα ξανά το εργαστήρι μου στο παλιό κουζινάκι, για να έχω περισσότερο χώρο στο σπίτι για τα παιδιά και την Αθηνούλα τώρα που έρχονται τα Σαββατοκύριακα και μένουν μαζί μας. Και μου πήρε πολύ καιρό αυτή η μετακόμιση!

 Για την Αθηνούλα βέβαια πάλι ήταν και το μόνο που κατάφερα να κάνω όλον αυτόν τον καιρό.             Να φρεσκάρω δηλαδή αυτό το καρεκλάκι που είχε φτιάξει ο μπαμπάς μου για το πρώτο του εγγόνι πριν από 39 χρόνια!  

Μετά τον Κώστα, το χρησιμοποίησε η Κατερίνα, και αργότερα, ήταν το σκαμπώ που μας βόλευε για να φτάσουμε τα ψηλότερα ντουλάπια της κουζίνας, ή να ακουμπάμε τα πόδια μας, μέχρι που κατέληξε, για πολλά χρόνια, στο αποθηκάκι της μαμάς μου. 'Ετσι δικαιολογείται και η φθορά του!

'Ηρθε λοιπόν η ώρα να περάσει στην νέα γενιά. Ανέβηκε στο πάγκο, τρίφτηκε, στοκαρίστηκε, ασταρώθηκε και στην συνέχεια βάφτηκε με χρώμα κιμωλίας. Στο κάθισμά του έκανα ντεκουπάζ με ασσορτί χαρτοπετσέτα. 

Στα πόδια του 'φύτρωσαν' λουλουδάκια 

και πιό ψηλά κάθησαν διάφορα χαρούμενα πουλάκια.  

Η Αθηνούλα το έχει καταχαρεί! Και κάθεται πάνω του με χάρη και ζωγραφίζει στο χαμηλό τραπεζάκι με τους μαρκαδόρους της

Και αν μας βλέπει ο προ-παππούς της από ψηλά είμαι σίγουρη πως κι εκείνος θα χαίρεται που το καρεκλάκι του δεν πετάχτηκε αλλά έφτασε μετά από τόσα χρόνια στην δισέγγονη που δεν πρόλαβε να γνωρίσει.

Και μιάς και σήμερα είναι του Αγίου Νέστορα, 

η μέρα που γιορτάζαμε την ονομαστική εορτή του αγαπημένου μου πατέρα,

 αυτή η ανάρτηση αφιερώνεται στην μνήμη του.

Χρόνια πολλά και σε όσους γιόρταζαν χθές, Δημήτρηδες και Δημητρούλες, αλλά και για την αυριανή μας Εθνική Εορτή!








24 σχόλια:

  1. Να χαίρεσαι την εγγονή σου και να είστε καλά να τη δείτε στη μεγάλη της κουζίνα. Τι καλά θυμάμαι και τη δική μας που ήθελε το πρώτο μεγάλο της παιχνίδι να είναι τέτοια κουζίνα...
    Να είσαι καλά να θυμάσαι και το μπαμπά σου με το υπέροχο καρεκλάκι που έφτιαξε και γερό φυσικά μια και στα χέρια των παιδιών φαίνονται οι γερές κατασκευές. Και τι ωραία που το έφτιαξες!!
    Για τη φωτιά ακούσαμε τότε, και πάντα προκαλεί τόση λύπη όλα αυτά που χάνονται και κατακαίει.Η φύση που ερημώνει αλλά και οι άνθρωποι που χάνουν ό,τι έφτιαξαν με κόπο...Φοβερές καταστάσεις!
    Για τη θάλασσα όχι δεν κάνω πλέον μπάνιο, μια και κάνει την ψύχρα του όσο και αν ο ήλιος είναι ψηλά. Περαστικά στον άντρα σου
    Τα παχύφυτα υπέροχα και ο κήπος σου επίσης, και τα πουλιά καλώς ήλθαν και στο μπλογκ σου ξανά
    Αντε να μαζευτείς μέσα να σε βλέπουμε πιο συχνά
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ καλή μου, για τις ευχές σου! Είναι τόσο ενθουσιασμένη η μικρή μας μ'αυτή την κουζίνα, που με παρασύρει κι εμένα και την χαζεύω να κάνει όλες τις κινήσεις και να γυρίζει τα κουμπιά για να ακούσει τους ήχους που κάνουν οι εστίες και ο φούρνος...έχει πολύ γούστο!
      Δεν πιστεύω κι εγώ να ξαναμπώ στην θάλασσα ακόμη κι αν ξαναφτιάξει ο καιρός...έ αρκετά πιά!
      Ελπίζω 'Αννα μου, να καταφέρω να είμαι πιό τακτική στην γειτονίτσα μας.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Να ξεκινήσω απ τη μνήμη του γλυκού σου πατέρα Μαριάννα μου. Να τον θυμάσαι με αγάπη και συναισθήματα. Επίσης να χαίρεσαι την εγγονούλα σου.
    Πολύ καλά έκανες και έμεινες κοντά στα καλοκαιρινά σου μέρη. Ποιος θα προτιμούσε άλλωστε τα τσιμεντένια κλουβιά της Αθήνας σε σχέση με τον παράδεισο της φύσης. Δυστυχώς εδώ η ζωή βουλιάζει καλή μου φίλη και τα νεύρα μας βρίσκονται ε άθλια κατάσταση.
    Λάτρεψα την κουζίνα της μικρής. Είχαμε και εμείς πάρει μια τέτοια περίπου στις κόρες μας και αποτελούσε για εκείνες πηγή παιχνιδιών για ώρες.
    Όσον αφορά τα καλούδια σου είναι υπέροχα, στο λέω πάντα.
    Καλό Φθινόπωρο κοντά μας Μαριάννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Με την χαρά της μικρούλας μας όταν 'μαγειρεύει' μπορώ να φανταστώ και τις κόρες σου να παίζουν μικρές με την δική τους κουζινούλα!
      Ναί, την ζωή μας στην εξοχή δεν την αλλάζουμε με τίποτα! Αν και τον πρώτο χρόνο δεν πιστεύαμε ότι θα συνηθίζαμε γρήγορα, προσαρμοστήκαμε πολύ εύκολα και περνάμε όμορφα εδώ.
      Καλώς σας ξαναβρήκα, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  3. Τι ομορφιές από ένα, προσδοκώμενο βέβαια, συνταίριασμα φύσης στο μεσιανό σκαλοπάτι φθινοπώρου με όλα τα χρώματα στο απόγειο της καλύτερής τους ώρας. Γιατί βέβαια, Μαριάννα είναι αυτή και συμπορεύεται αρμονικά και με τις δουλειές στο σπίτι και με ότι αναζωογονεί πνευματικά ή σωματικά κυρίως όμως συναισθηματικά (βλέπε Αθηνούλα) Και δεν περιμέναμε τίποτα πιο λίγο από αυτό που απλόχερα μας προσφέρει με όλη της την αγάπη. Ένα περίπατο στον κήπο της να απολαύσουμε τα παχύφυτα και να γνωρίσουμε τις κατασκευές της. Μυστικά της τέχνης που κρατάνε στο χρόνο και θα θυμίζουν πάντα την παρουσία του εκλιπόντος σε ότι με αγάπη έφτιαξε. Άυλη ύπαρξη αλλά πάντα παρούσα.
    Χρόνια πολλά Μαριάννα μου
    Να είστε καλά πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ο τόσο ποιητικός σου λόγος, Αννίκα μου, με συγκινεί ιδιαίτερα! Σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  4. Τί ωραία χρώματα!
    Να αρχίσω από το καρεκλάκι που το έκανες σαν καραμελιτσα!
    Να είναι γερή η Αθηνούλα σας να το χαρεί μέχρι μεγάλη.
    Το στεφάνι που έφτιαξες είναι υπέροχο.
    Τα κακτακια σου επίσης. Τα λατρεύω κι εγώ αλλά στο χωριό μας μόνο ένα είδος ευδοκιμεί.
    Όλα τα άλλα παγώνουν το χειμώνα.
    Να είστε γεροί να θυμόσαστε τον πατέρα σου Μαρία Άννα μου.
    Πόσα πολλά πράγματα μας τους θυμίζουν και είναι συνέχεια κοντά μας!
    Περαστικά στον Νίκο και να προσέχετε.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ευχαριστήθηκα το καρεκλάκι και φυσικά πιό πολύ χάρηκα που άρεσε στην μικρούλα μας!
      'Εχω πεί πολλές φορές πως είναι τόσο πολλά τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που είναι φτιαγμένα από το πατέρα μου, που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μέρα χωρίς να τον σκεφθώ.
      Τα κακτάκια και τα παχύφυτα είναι ευαίσθητα στο κρύο και στην υγρασία και θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα. Κι εγώ σιγά-σιγά τα μαθαίνω γιατί μου αρέσουν πολύ!
      Φιλάκια πολλά Ρένα μου και προσοχή τώρα με τα νέα μέτρα στην πόλη σας! Σε λίγο θα τα έχουμε κι εμείς!

      Διαγραφή
  5. Από που να αρχίσω; μάλλον από την μικρή σου μαγείρισα που μου έφερε στο μυαλό την μικρή μου Βάσια ..τότε..αρραβωνιασμένη πια. Μετά θα πάω στο θαυμάσιο στεφάνι σου που το Φθινόπωρο ξεπηδάει από μέσα του. Ζήλεψα τις υπέροχες φωτογραφίες σου, να λουλούδια, τα πουλιά. Ακόμα θάλασσα οας; ανατρίχιασα, χθες στο κτήμα ανάψαμε σόμπα . Καλό χειμώνα εγώ θα πω και σαστίζω με τον εαυτό μου που προδίδω την..Άνοιξη που θέλω βα έχω μέσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου, πότε ήταν και η εγγονή σου μικρούλα και τώρα αρραβωνιασμένη !!! Πώς περνούν τα χρόνια!!!
      Δεν ξαναπήγαμε για μπάνιο, αυτό ήταν, τέλος για φέτος...αφού έστρωσα και άναψα και το ηλεκτρικό επίστρωμα προχθές γιατί
      έχει υγρασία στην περιοχή μας.
      Οπότε, καλό χειμώνα, όπως λές!!!

      Διαγραφή
  6. Dearest Marie-Anne,
    What a lovely, almost three-in-one, post this is!
    Great photos, except about the tragic wildfire that caused so much devastation...
    Cute little chair and indeed very valuable for having kept it.
    Your wreath are lovely too.
    Enjoy your fall and the swimming.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yes, dearest Mariette! And that was the second time the fire came so close to our place (first one was in 2012).
      I was very happy when I saw our little one enjoying sitting on the little chair!
      I don't believe we will go back to the beach for swimming any more...as it gets colder day by day, but we will surely go often walking on the sea shore.
      Many hugs and happy weekend!

      Διαγραφή
  7. Tout est beau et nous donne la pêche dans ton billet chère Marie-Anne!
    Déjà la bannière nous fait dire wouah! Toutes tes décos sont belles et s'intègrent si bien à ton environnement.
    Bien sûr je craque aussi pour la cuisine de votre petite princesse. Je vais en demander une au Père Noël ah, ah, ah!
    Que N. se soigne bien ou il va traîner son refroidissement jusqu'au printemps. Bon rétablissement à lui.
    Grosses bises à tous les deux.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Chère Marie-Paule, il est bien long ce billet, après mes trois mois d'absence du blog! Si tu demandes une cuisine au Père Noël, présise-lui qu'elle soit déjà montée! Le montage n'a pas été facile !!!
      Je suis bien contente que vous soyiez de retour avant le nouveau confinement en France ainsi que toutes ces atrocités qui s'y passent! Je ne sais pas si nous aurons la possibilité de vous revoir bientôt.
      Je t'appelerai demain !
      Gros bisous!

      Διαγραφή
  8. L'été est passé avec plein d'activités...ces plantes succulentes sont superbes !
    Nous aussi, chaque année nous faisons face aux incendies destructeurs...et puis vient l'automne et ses couleurs, magnifique dans ta couronne !
    Sans parler de cette jolie petite fille :) qui joue sans préocupation....
    Merci de partager.
    Bises
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Merci, chère Anna! J'ai toujours aimé les succulentes mais je ne connaissais pas bien les soins dont elles ont besoin et je m'y suis mise dernièrement à rempoter, tailler, prendre des boutures...ça me plait beaucoup!
      Notre petite fille va nous manquer si nous avons un nouveau confinement, alors nous en profitons autant que possible.
      Bises et bon weekend!

      Διαγραφή
  9. χρονια πολλαααααα να μαστε γεροί κ του χρονου....
    καλε το μικρο σας ποτε μεγαλωσε κ κανει κ δουλειες χαχαχχαα
    γλυκουτσκο μου!!!!!!!να μου το φιλησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδες, Σοφία μου! Ξετσούμισε η μικρή μας και μας δίνει μεγάλες χαρές!!!
    Να χαίρεσαι κι εσύ τις κορούλες σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Μαριαννα! Θ' αρχισω απο το καρεκλακι, το οποιο εγινε αξιολατρευτο κι απο την κουζίνα που χαρισατε στην εγγονή σας!! Σιγουρα θα ξετρελαθηκε! Οσο για το 2020, τί να σχολιάσουμε...φωτιές, σεισμοι, πλημμύρες,πανδημία... Υπομονη και ψυχική υγεια να 'χουμε για να τα καταφερουμε! Καλες δημιουργίες και καλο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nά'σαι καλά, Ευγενία μου! Χαίρομαι που σου άρεσε το καρεκλάκι!!!!
      Καλό μήνα, κορίτσι μου!!!!

      Διαγραφή
  12. Καλό Φθινόπωρο Μαριάννα με πολλές πολλές δημιουργίες. Ξετρελάθηκα με το στεφανάκι σου και τις πάνινες κούκλες σου. Καλά η κουζίνα της μικρής φανταστική ,τι να πω. Να είσαι καλά να θυμάσαι τον πατερούλη σου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορεί να έκανες καιρό να φανείς στο "σπιτικό "σου Μαριάννα μου αλλά, ήσουν δικαιολογημένη με την θάλασσα στα πόδια σου και το καλοκαιρακι να σε καλεί, πως να του αντισταθείς και αν βάλεις και Αθηνούλα στην ζωή σας εεεε ενταξει ..πολύ καλά έκανες..τωρα που χειμωνιάζει να σε βλέπουμε.
    Παντως δεν έκατσες με τα χερια σταυρωμένα από ότι βλέπουμε το παλιό και καρεκλάκι το έκανες πανέμορφο με τα λουλουδακια και τα πουλακια επανω του επανω του και σίγουρα η Αθηνούλα θα το καταχαρεί μαζί με την κουζινούλα της ...τι όμορφη που είναι! θα παίζετε μια χαρά μαζί φιλενάδα..
    Να περνας όμορφα με ότι κάνεις καλο μήνα με πολλές δημιουργίες ... να είναι αυτές που θα κάνουν τον δύσκολο καιρό αυτόν να περάσει γρήγορα και να ξαναβρούμε την κανονικότητα μας !!!
    Καλο ξημερωμα να έχεις φιλιαααα!!😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία και η εικόνα με τα παχυφυτα σου επάνω οπως και το φθινοπωρινό στεφάνι σου...😉

      Διαγραφή
  14. Chère Marie-Anne – Cette couronne de feuilles mortes est vraiment originale et jolie, tu as tellement de talent pour toutes ces choses là. Je t’envie d’être si près de la mer et de pouvoir parler à ta famille et amis. Ici, depuis Mars je ne vois personne à cause du virus. Je voyage entre Atlanta et Nashville pour continuer de nettoyer ma maison en Géorgie mais encore à cause du virus je n’ai pas pu y aller assez souvent.
    Cet incendie si près de chez toi a du vraiment stresser tout le monde. Je suis désolée d’apprendre tant de dégâts. Pour moi c’est difficile de ne pas pouvoir rencontrer mes petits-enfants à cause du virus. Ma fille et gendre sont tous les deux médecins dans des hôpitaux avec des malades atteints du Covid-19, donc ils veulent que j’évite les contacts. Merci pour ta jolie photo quand tu étais petite, tu étais si mignonne. Amicalement,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...