Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Μιά δροσερή "Καλημέρα"

Καιρό είχαμε να τα πούμε! Κι εγώ δεν ξέρω πώς φεύγουν οι μέρες και οι εβδομάδες χωρίς να βρώ λίγο χρόνο να επισκεφθώ την αγαπημένη μας μπλογκο-γειτονιά και να κάνω μιά αναρτησούλα κι εγώ!

Το τριήμερο της Πεντηκοστής το περάσαμε με τα παιδιά και την Αθηνούλα μας. 
Ανάμεσα στα διάφορα που κάναμε μαζί, το κορίτσι μας ήθελε και λίγο ντεκουπάζ, έστω και 'γρήγορο'.  Πήραμε λοιπόν ένα καρτολίνο, βρήκαμε και μιά χαρτοπετσέτα με ένα ωραίο παλαιό ιστιοφόρο και καθίσαμε στο τραπέζι της σκεπαστής βεράντας να δημιουργήσουμε ένα πινακάκι. 
 
Η τετράγωνη εικόνα μας είχε φυσικά και ουρανό και θάλασσα, ενώ η επιφάνειά μας ήταν παραλληλόγραμμη και θα έπρεπε να την γεμίσουμε με χρώμα στο πάνω και το κάτω μέρος. 
Ευκαιρία λοιπόν να μάθει η Αθηνά την έννοια της ενσωμάτωσης.  
Δεν χρειάστηκε να της πώ πολλά...η αντίληψή της πάντα με εντυπωσιάζει! 
Βουτώντας το πινέλο της εναλλάξ στο γαλάζιο, το λευκό και το πράσινο της παλέτας, κάλυψε στην εντέλεια την θάλασσα ενσωματώνοντας το λευκό κομμάτι που περίσσευε στην κάτω πλευρά του καρτολίνου. 
Το ίδιο έκανε και για τον ουρανό με τα σύννεφα. 
Τέλος, επειδή το πινακάκι της φάνηκε σαν μία καρτ-ποστάλ, αποφάσισε να κολλήσει και τα 'γραμματόσημα', αφού έτσι της φάνταξαν τα μικρά μοτίφ που υπήρχαν στα περιθώρια της χαρτοπετσέτας.   
Τα γραμματόσημα είναι μιά ακόμα αγάπη της μικρής μας Αθηνάς, η οποία έχει ήδη γεμίσει δύο άλμπουμς γραμματοσήμων. Βλέπετε, στους φιλοτελιστές γιαγιά & παππού έχει προστεθεί και ο άλλος παππούς, ο οποίος είναι μανιώδης συλλέκτης. 
Έ, είχε να πάρει το παιδί...όπως λένε!    
Δεν χορταίνω να κοιτάζω και να θαυμάζω πόσο όμορφη ενσωμάτωση έκανε στο πινακάκι!

Γιά να το φωτογραφίσω, το στήριξα μπροστά από ένα κασπώ πάνω στο τραπεζάκι που έχω μερικά από τα παχύφυτα της συλλογής μου. 
Ευκαιρία λοιπόν να σας δείξω και το μπλέ κεραμικό κασπώ που φαίνεται στην άκρη!
Η ιστορία του ξεκινάει πριν από 22 χρόνια, όταν, κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Μαγιόρκα, αγόρασα δύο ίδια κρεμαστά κασπώ σε ένα πανέμορφο χωριουδάκι του νησιού.
Τα κρέμασα στον πλαϊνό τοίχο της βεράντας και τα καμάρωνα, μέχρι που ένα ξαφνικό μπουρίνι τα άρπαξε και τα βρήκα κομματιασμένα στα πλακάκια!  Δεν ξέρετε πόσο είχα στεναχωρηθεί τότε!
Το ένα έσπασε σε τέσσερα κομμάτια, το άλλο σε πολύ περισσότερα! 
Κάποια στιγμή κόλλησα το πρώτο και ομολογώ πως τα κατάφερα μιά χαρά!  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να καταλάβει κανείς τις ενώσεις. Και με λίγο μπλέ χρώμα κάλυψα και τα σημεία όπου είχε ξεφλουδίσει το κεραμικό.
    Δεν το κρέμασα όμως ξανά στον τοίχο!    

Το δεύτερο κασπώ περίμενε αρκετά χρόνια...μέχρι που επιτέλους αποφάσισα, φέτος (!) να προσπαθήσω να ενώσω τα κομμάτια του. Δυστυχώς, η νέα κόλλα που χρησιμοποίησα αποδείχθηκε εντελώς ακατάλληλη και με ταλαιπώρησε πάρα πολύ!!! 'Οχι μόνο πασαλείφθηκε ολόκληρο το κασπώ αλλά δυσκολεύτηκα να καθαρίσω και τα χέρια μου! Απορώ ακόμα πως δεν το πέταξα από τα νεύρα μου!!!  Όταν πλέον στέγνωσε χρειάστηκε να το τρίψω πολλές ώρες μέχρι να το καθαρίσω.


Διαπίστωσα δε ότι οι ενώσεις ήταν πολύ εμφανείς...καμμία σχέση με το αποτέλεσμα του πρώτου.  Τότε ήταν που αποφάσισα να τις καλύψω δουλεύοντάς τις στο στυλ της ιαπωνικής τέχνης Kitsungi, η οποία, ως φιλοσοφία, αντιμετωπίζει το σπάσιμο και την επισκευή ενός αντικειμένου ως μέρος της ιστορίας του, παρά ως κάτι που πρέπει να συγκαλύψει. 
Εγώ βέβαια δεν θα το έκανα με αληθινό χρυσό, ή ασήμι, ή πλατίνα,  αλλά με ότι είχα στο εργαστήρι. 
Πέρασα  λοιπόν από πάνω δύο στρώσεις χρυσής δαχτυλοπατίνας και καθάρισα το περίσσιο υλικό πάνω στο κεραμικό με μωρομάντηλο.  
Σε δεύτερη φάση όμως, μου φάνηκε πως δεν είχαν γεμίσει καλά τα κενά των ενώσεων και τα ξαναπέρασα από πάνω με μπρονζέ perlepen μέχρι που έκρινα πως ήταν αρκετά ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. 

Τώρα πλέον το ζευγαράκι των αγαπημένων μου κασπώ (διαφορετικά αλλά δίπλα-δίπλα) αποκαταστάθηκε και φιλοξενεί τα παχυφυτάκια μου!

Γιά την Ιαπωνική τεχνική Kitsungi μπορείτε να διαβάσετε εδώ.




18 σχόλια:

  1. Dearest Marie–Anne,
    What lovely work all together and those blue cachepots are a dream now.
    Happy to read about your granddaughter having your genes as well.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you so much dearest Mariette! I have always loved the Japanese Kitsungi art , so I tried to save my broken cachepot (although not in real gold!) as it was a nice souvenir from my trip to Mallorca!
      Hugs to you!
      Marie-Anne

      Διαγραφή
  2. Δεν χορταίνω να βλέπω κι εγώ το πινακάκι που έφτιαξε η Αθηνούλα σας!
    Άξια συνεχιστής της γιαγιάς της.
    Θα δοκιμάσω ντεκουπάζ με τα κορίτσια μας, δεν κάνανε ακόμα.
    Και το σπασμένο κασπό, τέλειο!
    Έγινε έργο τέχνης!
    Μπράβο σας κορίτσια, συνεχίστε στο δρόμο της τέχνης, να βλέπουμε κι εμείς να χαιρόμαστε.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ Ρένα μου! Είδες τί ωραία που έκανε την επέκταση των χρωμάτων?
      Ναί, να αρχίσετε ντεκουπαζ με τα κορίτσια, είμαι σίγουρη πως θα τους αρέσει πολύ.
      Θα σου στείλω και χαρτοπετσέτες γιατί έχω πολλές!!!
      Το κασπό το καταχάρηκα κι εγώ που πέτυχε! Πολύ ωραία τέχνη το Kitsungi, έστω κι αν το
      κάνεις με απομίμηση χρυσού και όχι 18 καρατίων! χα χα χα!!!!
      Φιλάκια και καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  3. L'art de recoller les morceaux ! Bravo Marie-Anne !
    Athéna a aussi fait du beau travail ! Bravo à elle aussi !
    Bon weekend !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oui, j'adore cet art de recoller les objet cassés, alors...Vive le Kitsungi!!!
      Bon mois de juillet!!!

      Διαγραφή
  4. Η Αθηνούλα θα γίνει καλύτερη απ τη γιαγιά όπως πάει, αφού κι αυτή η δημιουργία της είναι εξαιρετική.
    Καλά....το κασπό έγινε απίθανο, ευτυχώς που δεν το πέταξες.
    Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε και πολλά φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι με την αντίληψή της! Μιά φορά αρκεί να της δείξεις κάτι και αμέσως το πετυχαίνει μόνη της! 'Αντε, με το καλό, να μεγαλώσει και η μικρή σας και σίγουρα θα μοιάσει κι εκείνη στην γιαγιά της!!!
      Φιλιά και καλό μήνα!!!!

      Διαγραφή
  5. Δίνεις μια νέα ζωή ακόμα και σε σπασμένα, φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα. Και μάλιστα με περισσότερη ομορφιά και καλαισθησία, Μαριάννα μου.
    Είναι υπέροχο το σύνολο, καλή μου φίλη.
    Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, αυτή την ιαπωνική τεχνική την θαυμάζω εδώ και χρόνια. Είχα ξαναπροσπαθήσει δύο φορές και μου άρεσε το αποτέλεσμα. Οπότε όταν σπάει κάτι που μου αρέσει, πάντα το βάζω στην άκρη μέχρι να αποφασίσω τουλάχιστον να δοκιμάσω να το συγκολλήσω. Εαν πετύχει, χαίρομαι, διαφορετικά καταλήγει στα σκουπίδια. Χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό μήνα!!!!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Μαριάννα μου με τις όμορφες δημιουργίες σου και τη μικρή χαρισματική σου μαθήτρια! Σας σκέπτομαι τώρα με τις πυρκαγιές κι εύχομαι, όπως λένε στο χωριό μου, "μακριά κι αλάργα¨ να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες. Να είστε καλά!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ Αννίκα μου, τόσο για τα καλά σου λόγια όσο και για την σκέψη σου! Καλό μήνα και σε εσένα! Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έχουμε αυτή την ανησυχία με τις φωτιές. Χθές είμασταν 'στο πόδι' όλη μέρα βλέποντας τους καπνούς και με τα αεροπλάνα και ελικόπτερα να πετούν συνεχώς από πάνω μας! Μακριά κι αλάργα απ' όλους μας!

      Διαγραφή
  7. I love the creation of your little artists, bravo for her! I also love your pots, it's a wonderful result, I think they look fabulous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο χάρηκα αγαπημένη μου Μαριάννα, που βρήκα χρόνο να περάσω από δω και μάλιστα να θαυμάσω τις από κοινού με την εγγονούλα σας, δημιουργίες!Πολύ όμορφο , που η μικρή γνωρίζει τα γραμματόσημα και τα αγαπά! Καλό καλοκαίρι, με υγεία , αγάπη και πολλές δημιουργίες! Και φυσικά, πολύ όμορφο το επιλεγμένο μοτίβο !Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Βαρβάρα μου! Καλό καλοκαίρι και σε εσάς, εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  9. Μετά απο καιρό Μαριάννα μου προσπαθώ να κάτσω λίγο στον υπολογιστή (που και αυτός πνέει τα λοίσθια ) για να γράψω κανένα σχόλιο ... έχω διανύσει το μισό χρόνο μέχρι την ίαση μου.
    Και τώρα στα δικά σας και στις υπέροχες δημιουργίες της μικρής σας Αθηνούλας...εδώ είναι ακριβώς το ρητό...με όποιον δάσκαλο θα κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις και η μικρή σας έχει την καλύτερη δασκάλα, οπότε η εξελιξη της να μην σε εντυπωσιάζει, γιατί σίγουρα θα έχει πάρει κάποια γονίδια το παιδί...περίμενε να εντυπωσιαστείς πολύ στην πάροδο του χρόνου.😊
    Αλλά και οι δικές σου προσπάθειες να σώσεις τα γλαστράκια αυτά να τους δώσεις άλλη μια ευκαιρία για να τα χαρείς!
    Καλά να περνάτε φίλη μου με ότι κάνετε παρεούλα με την Αθηνούλα φιλια και στις δυό σας . 🤗🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, εύχομαι κάθε μέρα που περνάει να σε φέρνει πιό κοντά στην πλήρη ίασή σου!! 'Ολα τα σημερινά παιδιά έχουν αυξημένες ικανότητες σε σχέση με παλαιότερες εποχές, αλλά σίγουρα παίζουν σημασία και τα γονίδια, όπως λες! Μακάρι να συνεχίσει έτσι η εξέλιξη της Αθηνούλας μας που μας δίνει τόση χαρά με όλα όσα κάνει.
      'Οσο για τα γλαστράκια μου, χάρηκα πολύ που κατάφερα να τα συγκολλήσω για να συνεχίσω να τα χαίρομαι!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...