Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ



ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ, ΑΜΑΘΕΙΑ, ΑΝΟΗΣΙΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΜΕΛΕΙΑ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ?????

Ο ΑΝΕΜΟΣ ΕΙΧΕ ΕΝΤΑΣΗ 9 ΜΠΩΦΟΡ  !!!  Ε, ΚΑΙ ??? 

Ο ΑΝΕΜΟΣ, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ???  ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ !!! 

Είχαμε πιεί το καφεδάκι μας και μόλις είχα αφρατέψει την γρανίτα από βερύκοκα που είχα φτιάξει από βραδύς.  Η πρώτη μαρμελάδα ήταν ήδη στα βαζάκια αλλά είχα ξεμείνει από ζάχαρη και ήθελα να φτιάξω και τα κορόμηλα. Ο Νίκος πότιζε τα λαχανικά του. «Πάμε στο super-market για ζάχαρη ?»  του φώναξα και την ίδια στιγμή, μακριά στον ορίζοντα, είδα ένα συννεφάκι καπνού και του το έδειξα.  «Ήμουν σίγουρος ότι με τους πρώτους ανέμους θα ξεκινούσαν και οι φωτιές». Λίγα λεπτά αργότερα, φάνηκε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο να ρίχνει νερό και σε λίγη ώρα ο καπνός εξαφανίστηκε.
Πήγαμε και ήρθαμε με την ζάχαρη. Πόσην ώρα να κάναμε ?  Φτάνοντας στο σπίτι, ξαναείδαμε καπνό πίσω από το βουνό.  «Αναζωπυρώθηκε η φωτιά !! Μα, τους ηλίθιους, ούτε μία φωτιά δεν μπορούν να σβήσουν !  Μόλις έφυγε το ελικόπτερο, τους ξέφυγε ο έλεγχος τις μισό-σβησμένης εστίας ? Άντε τώρα να την ελέγξουν μ’αυτόν τον άνεμο !».
Δεν χρειάστηκε πολύ ώρα. Μαύρισε ο ουρανός και τα σύννεφα καπνού έρχονταν προς την περιοχή μας. «Η φωτιά πέρασε την λεωφόρο», μας είπε μια γειτόνισσα τρέχοντας.  «Πάω να πάρω την μητέρα μου για να φύγουμε. Ο Μιχάλης είναι στο σπίτι και βρέχει με το λάστιχο γύρω-γύρω».
Εκείνη την ώρα, φάνηκαν οι φλόγες στην κορυφογραμμή του πέρα λόφου που είχε χαμηλή βλάστηση λόγω παλαιότερων πυρκαγιών. 
 
 'Ετσι απέμεινε ο λόφος

«Γρήγορα, μου φώναξε ο Νίκος, κλείσε τζάμια και παντζούρια, πάρε ότι θές να πάρεις και φεύγουμε. Πάω να βγάλω το αυτοκίνητο στον δρόμο»  Εγώ βέβαια πήρα και το laptop μαζί μου και μία τσάντα με ρούχα ενώ του φώναζα «έτσι θα εγκαταλείψουμε το σπίτι ? δεν θα το υπερασπιστούμε, να ρίξουμε νερά ????»  «Βρε σε λίγα λεπτά δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε από τον καπνό, θα πιαστούμε σαν τα ποντίκια στην φάκα. Πάμε να φύγουμε κι ο Θεός Βοηθός !!».   
Μπήκα στο αυτοκίνητο και τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχα τα γυαλιά μου για να οδηγήσω. Μάλλον θα μου έπεσαν στα σκαλιά.  Ευτυχώς που είχα ένα ζευγάρι παλαιότερα στο ντουλαπάκι. Ο Νίκος είχε ήδη ξεκινήσει με το δικό του και από πίσω έφευγαν και οι γείτονες. Πανικός !! Δεν είχαμε κάν συνεννοηθεί πού θα πάμε.  Ευτυχώς, λίγο πιό κάτω, και αφού παραμερίσαμε για να περάσει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, με περίμενε και αποφασίσαμε να πάμε στην παραλία. Αμ δε, ο άνεμος σήκωνε το κοκκινόχωμα από τις διπλανές Αλυκές και το στροβίλιζε μαστιγώνοντας τους λουόμενους.  Του κορνάριζα και του έκανα νοήματα να αλλάξει πορεία (καθόσον, ως συνήθως,  δεν είχε πάρει μαζί το κινητό του – ποτέ δεν το συμπάθησε αυτό το μαραφέτι). Κι έτσι ανεβήκαμε τον περιφερειακό δρόμο των Αλυκών και σταματήσαμε να «απολαύσουμε την θέα από ψηλά»  μαζί με άλλους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.  Τράβηξα πολλές φωτογραφίες με το κινητό μου αλλά αυτή, εκτός του ότι δείχνει την πορεία της φωτιάς – που καβάλησε τον πρώτο και μετά τον δεύτερο λόφο – τραβήχτηκε την στιγμή που ένα πύρινο σύννεφο πέφτει πάνω στον τρίτο λόφο με το δασάκι μας. 
 
Αυτό το δασάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι (μας χωρίζει μόνο ο δρόμος) είχε καεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80. ‘ Όταν αγοράσαμε το οικόπεδο, το 1989, είχε  δύο σειρές μεγάλα πεύκα στους πρόποδές του και σ’όλο το υπόλοιπο είχε γίνει αναδάσωση. Και ήταν το μοναδικό λοφάκι στην περιοχή που δεν είχε ξανακαεί  στο μεταξύ (όπως οι άλλοι λόφοι γύρω-γύρω). Θυμάμαι τα παιδιά μου που ήταν πολύ μικρά και ανέβαιναν με τα ξαδέλφια τους μέσα από τα χαμηλά πευκάκια μέχρι την κορυφή  για να μας φωνάξουν από ψηλά και να τους απαντήσουμε από το σπίτι.  Με τα χρόνια, τα πεύκα μεγάλωσαν και ο λόφος ήταν πιά από τους ελάχιστους πευκόφυτους της περιοχής.  Τα καλοκαίρια, με τα δυνατά μελτέμια, πάντα είχαμε την έννοια γι’ αυτό το δασάκι, ειδικά όταν ακούγαμε για φωτιές και εμπρησμούς, και πεταγόμασταν στα παράθυρα όταν ακούγαμε μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο να σταματάει.
Και νά, που ήρθε η ώρα να το ζήσουμε κι αυτό ! Κι ήρθε τόσο ξαφνικά και τόσο γρήγορα και όχι από εμπρησμό, ούτε από τσιγάρο κάποιου περαστικού.
Αλλά από την ανοησία, την ανευθυνότητα, την αμέλεια κάποιων που δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση της πρώτης φωτιάς και την άφησαν να αναζωπυρωθεί και να κάψει μια τεράστια περιοχή στο πέρασμά της. Ο άνεμος απλώς την μετέφερε...

Και εμείς πιστεύουμε πως το ότι δεν καήκαμε το οφείλουμε στον δυνατό άνεμο που σήκωνε την φωτιά και την πέταγε ψηλά. Από τον ένα λόφο που είχε μόνο χαμηλή βλάστηση,  η θερμότητα και μόνο τσουρούφλισε τα πρώτα άχτιστα χορταριασμένα οικόπεδα  καθώς και την αρχή ενός μεγάλου αμπελιού
και από εκεί, ο άνεμος σήκωσε την φωτιά πάνω από τα σπίτια μας, την χώρισε στα δύο και πήγε και την έριξε πάνω στον λόφο με το δασάκι μας από την μία πλευρά 
και στον δεύτερο λόφο με ελιές και πεύκα από την πίσω πλευρά των σπιτιών !!!! 
 

Πράγματι, εάν είχαμε μείνει στο σπίτι θα βρισκόμασταν ανάμεσα σε δύο μεγάλες εστίες!   
Τα είδαμε όλα από μακριά. Τα δύο αεροπλάνα άδειαζαν το νερό και έκαναν πολύ ώρα να ξαναγυρίσουν -αργότερα μάθαμε ότι λόγω των ανέμων δεν μπορούσαν να προσθαλασσωθούν στην περιοχή και πήγαιναν στο Φάληρο (κάποιοι μάλιστα ανέφεραν την Ελευσίνα!). Στο μεταξύ, η φωτιά είχε προχωρήσει και στον επόμενο λόφο και σκαρφάλωνε το βουνό προς το Θυμάρι. «Μόνο στην θάλασσα θα σταματήσει» έλεγε ο κόσμος, Και πράγματι έτσι μάθαμε στο τέλος ότι έγινε. 
 
Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να πλησιάσουμε στην περιοχή και πίσω από άλλα αυτοκίνητα φτάσαμε έως την γειτονιά μας. Στον δρόμο βλέπαμε τα καμμένα, ανθρώπους μουτζουρωμένους με λάστιχα και κουβάδες να ρίχνουν νερά. Δεν ξέραμε τί θα αντικρίζαμε. ΄Οταν φτάσαμε στην γωνία του δρόμου μας, είδαμε  την αρχή του αμπελιού τσουρουφλισμένη, και στο βάθος την καταστροφή ! Το αγαπημένο μας δασάκι είχε καεί και ο λόφος ήταν φαλακρός και κάπνιζε. 
Στον δρόμο όμως ήταν ακόμα μία υδροφόρα του Δήμου που έριχνε νερό. 
Τα μεγάλα πεύκα στους πρόποδες είχαν σωθεί !!! Ακριβώς όπως και παλαιότερα !  Άλλη μία απόδειξη πως ό άνεμος σήκωνε ψηλά την φωτιά και την πέταγε στις κορυφές των λόφων. Κι έτσι σώθηκαν και τα σπίτια μας! Δύο όμως που ήταν κτισμένα πάνω στον λόφο κάηκαν εντελώς. 
 


Οι γάτες μας ήταν και οι τρείς εκεί και τα γατάκια τους έπαιζαν και χοροπηδούσαν ανάμεσα στ’αποκαΐδια.  Πόσο φοβήθηκαν και τί έκαναν την ώρα της φωτιάς, δεν μπορώ να σας το πώ !
Ποιός ξέρει πόσα ζωντανά κάηκαν μέσα στο δάσος? 
Χελώνες, σκατζόχοιροι, λαγοί, ίσως και πολλά πουλιά που δεν πρόλαβαν να πετάξουν ?                          
Η φίλη μου  και  γειτόνισσα, η Ελένη, πέρασε με τα παιδιά της μετά από λίγη ώρα να δεί πώς είμαστε.Ευτυχώς που δεν με έβγαλε καμιά φωτογραφία,  έτσι που ήμουν!  Την νύχτα πολλές μικροεστίες σιγόκαιγαν γύρω-γύρω και στους δύο λόφους και είχαμε την ανησυχία μήπως αναζωπυρωθούν.
Την Κυριακή, αφού ρίξαμε νερά στον κήπο και στα δένδρα φύγαμε και πήγαμε στην μητέρα μου και στα παιδιά. Είχαμε όμως την έννοια όλη την ημέρα και όταν γυρίσαμε το βράδυ, ακόμα κάπνιζε το δασάκι.

Την Δευτέρα το πρωί, μας ξύπνησαν φωνές. Μία μικρή εστία είχε φουντώσει ανάμεσα στα μεγάλα πεύκα και οι γείτονες είχαν ειδοποιήσει την πυροσβεστική που έριχνε πάλι νερό. 
 
Ευτυχώς που την πήραν είδηση οι γείτονες γιατί ο άνεμος δεν είχε χάσει την έντασή του και λίγο εάν άλλαζε η φορά του,  η φωτιά θα ερχόταν καταπάνω μας !!

Αρχίσαμε την φασίνα....Νερά και πάλι νερά, στους τοίχους, στις πόρτες, στα παράθυρα, στα μπαλκόνια με τα σπασμένα τραπέζια (ο άνεμος τα τουμπάρισε και τα τσάκισε).  Αυτό όμως δεν είναι τίποτα. Το σημαντικό είναι ότι δεν κάηκε το σπίτι μας και ούτε έπαθε καμία ζημιά.  Περάσαμε όμως τέτοια αγωνία ώσπου να περάσει η φωτιά και να επιστρέψουμε. Στην περιοχή της Λαυρεωτικής έχουν καεί πολλά σπίτια και πολλές εκτάσεις, αλλά αυτά τα έχετε ήδη μάθει από τις ειδήσεις....

Και η ζωή συνεχίζεται ...

Και ο άνεμος συνεχίζει με την ίδια ένταση - και καλά κάνει γιατί μας δροσίζει - θα πάψουν όμως άραγε ποτέ οι ανεγκέφαλοι να ανάβουν φωτιές όταν φυσάει ?

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά για το ενδιαφέρον σας, για τα μηνύματά σας και για την αγάπη σας σ’αυτές τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και εύχομαι να μην συμβεί ποτέ σε κανέναν σας κάτι τέτοιο. 

Και για να μην σας αφήσω με την κάψα της φωτιάς, κεραστείτε λίγο από την μαρμελάδα μου
 και την παγωμένη μου γρανίτα βερύκοκο. 
Δεν πρόλαβα να την σερβίρω σε ποτήρια με χοντρό καλαμάκι είναι όμως γλυκόξινη και πολύ δροσιστική και ξέρω πως δεν θα με παρεξηγήσετε !!!

Θα περάσω σιγά-σιγά από τα σπιτάκια σας...ήδη σας παρακολουθώ από το κινητό μου και θαυμάζω τις υπέροχες δημιουργίες σας. 
Καλό ξημέρωμα και πολλά φιλιά !!!!!
 

89 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαριάννα μου! Είδα τις φωτογραφίες των γύρω λόφων και μαράζωσε η καρδιά μου!!!

    Το μεγάλο ευτύχημα είναι ότι είσαστε όλοι καλά και χωρίς ζημιές. Ευχομαι τέτοιο γεγονός να μην συμβεί σε κανέναν!!!

    Πήρα μαρμελάδα για να φάω με το πρωινό μου και να ευχηθω στην υγειά σας! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Εύη μου ! Πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν στην δροσιά του Νιαγάρα, χαχαχα !!! Καλά να περνάτε! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Marie Anne.Ευχομαι να ειναι το τελευταιο γεγονος με φωτια .Το εχω ζηση 4 φορες και στην πρωτη ηταν θαυμα που δεν καηκε το σπιτι μας.Φοβερη εμπειρια,καταλαβαινω απολυτα πως νοιωθης.Κριμα.ηταν τοσο ομορφο το δασακι!Εφτιαξα την μαρμελαδα απο τα βερικοκα σας.Τελεια εγινε!Τα γατακια τα σκεφτομουν,ευτυχως που ειναι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά μας ήταν η πρώτη φορά και ελπίζω η τελευταία !!
      Οι καημένες οι βερυκοκιές ταλαιπωρήθηκαν από το κύμα της ζέστης και τα ρίχνουν τα βερύκοκα. Κρίμα, γιατί φέτος ήταν φορτωμένες ! Κόβουμε όσα προλαβαίνουμε...αύριο θα ξαναφτιάξω κι εγώ μαρμελάδα! Τα γατάκια ζούν και βασιλεύουν...όμως κάποιοι αρσενικοί γάτοι που έρχονταν από το δασάκι δεν έχουν φανεί αυτές τις ημέρες....

      Διαγραφή
  3. Φοβερή εμπειρία........ θέλω να πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία δυσάρεστη κατάσταση που περνάς στην ζωή σου!!!!!!! Βέβαια πάνω από όλα ο άνθρωπος.... αλλά και αυτός πως να ζήσει χωρίς το οικοσύστημα???????? Πέρνω λίγο μαρμελάδα φεύγοντας΄... έτσι ξια να ευχηθώ στην υγειά σας!!!!!!!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου, σ'ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σου. Είμαστε τυχεροί που γλύτωσε το σπίτι μας και τα γειτονικά μας καθώς και τα μεγάλα πεύκα που είναι ακριβώς απέναντί μας και κάπως κρύβουν τα καμμένα. Ελπίζω με τα χρόνια να μπορέσει να ξαναπρασινίσει ο λόφος. Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς αυτοί είμαστε!!! Κρίμα ελπίζω να μην συνεχιστούν!!!
    Καλή σου μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου, δυστυχώς, όπως λές ! Αλλά πάντα θα υπάρχουν ανεύθυνοι και ανεγκέφαλοι !!!

      Διαγραφή
  5. Κάνατε πολύ καλά που φύγατε. Έχουμε δει να γίνονται τόσα με τις φωτιές.Είναι τόσο άδικο για τη φύση... Το αεροπλάνο που είδα το Σαββάτο να προσγειώνεται στο Φάληρο δεν φανταζόμουν πως ερχόταν να σώσει το σπιτάκι σου...Εύχομαι σύντομα να αναδασωθεί η περιοχή και να μη ξανασυμβεί ποτέ. Δυστυχώς όσο ο άνθρωπος πλησιάζει στη φύση τόσο την καταστρέφει...δεν την σεβόμαστε και μας εκδικείται...Ας είναι το τελευταίο...Φιλιά και στους δυο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς έτσι αντιδράσαμε Μαρία μου γιατί πρώτον φοβηθήκαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε και δεύτερον πόσο νερό θα ρίχναμε με τα δύο λάστιχα του κήπου ? Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε ότι είχε κοπεί το νερό (δεν είχε καθόλου πίεση) αλλά και το ηλεκτρικό, και περάσαμε το βράδυ με φακούς μέχρι να επανέλθει το ρεύμα !!
      Για την αναδάσωση, θα κάνουμε ότι μπορούμε -του χρόνου πιά ! Φιλιά κι από εμάς !

      Διαγραφή
  6. Ευτυχώς είστε καλά και το ΣΠΙΤΙ ανέπαφο!!!Είχεςδίπλα σου όλες εμας,που σ'αγαπάμε.Με τη σκέψη σου δεν κοιμόμασταν,σαν να ήταν το δικό μας σπίτι.Ξαφνιάστικα που μου δημιουργηθηκαν τόσο δυνατά αισθήματα ,για την αγαπημένη φίλη απο το Διαδικτυο.Μεχρι και ο Ανδρέας ,ο 'ανδρας μου ενδιαφέρθηκε.Τόση αγωνία είχα.Σε φιλώ πολύ πολύ,Ιωάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Ιωάννα, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά και τον άνδρα σου για την έννοια σας και την αγωνία σας. Ευτυχώς, όλα καλά ! Πολλά πολλά φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  7. αχ!η ψυχη μου...πονεσε!ευχομαι να εισαστε καλα!!πολυ ασχημη εμπειρια...που αμα δεν την περασεις δεν καταλαβαινεις!!μου ξυπνησες ...φοβους...και μνημες!!καλημερα γλυκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε καλά Ίριδά μου ! Σ'ευχαριστώ ! Τον φόβο τον είχαμε από παλιά, τώρα πλέον θα έχουμε και κι εμείς μνήμες...

      Διαγραφή
  8. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥ
    εζησα μαζι σου την αγωνία και πριν και τώρα διαβάζοντας.Τρομακτικό πράγμα να βλέπεις το βιος σου ν απειλείται και να είσαι ανήμπορος. Είναι πολύ διαφορετική αίσθηση αυτή απο του σεισμού.
    Εδω βλέπεις το κακό να ρχεται και δε μπορείς να αντιδράσεις να σώσεις οτιδήποτε αν σώζεται.Κι όπως λέει κι η Βίκυ τι να κάνεις χωρίς το οικοσύστημα; Τραγικές εικόνες που τις ζούμε κατ επανάληψη κάθε Καλοκαίρι.
    Δεν μπορώ να συλλάβω τι σκέπτονται αυτοί οι "άνθρωποι", οι υπαίτιοι,τι ευχαρίστηση βρίσκουν; κι αν το κάνουν για οικόπεδα,πως να πας να χτίσεις σ ένα Κρανίου Τόπο;
    Χρόνια μετά το 2007 πηγαίνω στο χωριό του άντρα μου στην Ευβοια (κάηκαν 18 σπίτια και ΟΛΟ το γύρω πευκόδασος)και πιάνεται η ψυχή μου, τώρα που έχει πρασινίσει (ΟΧΙ ΔΑΣΩΣΕΙ,αυτό πάει τέλειωσε)
    Τλπ. να μην μακρυγορώ,αρκεί που γλυτώσατε εσείς , οι κόποι μιας ζωής,τα ζώα που δε φταινε σε τίποτα.
    Ευχομαι νάναι η τελευταία δοκιμασία
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι Χαρά μου. Ο σεισμός σε "πιάνει στον ύπνο", στην φωτιά όμως...όταν την βλέπεις να πλησιάζει... είναι το κάτι άλλο ! Το οικοσύστημα την πληρώνει πάντα, δυστυχώς. Τους συνέλαβαν λέει τους τρείς εργάτες που έκαναν ηλεκτροσυγκόλιση με 9 μπωφόρ ανάμεσα σε ξερόχορτα (!),έ και? θα ξεπληρώσουν μήπως το κακό που προκάλεσαν ?
      Ευχαριστώ για την αγωνία και την έννοια σου. Με συγκίνησε το μήνυμά σου !!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Ευτυχώς Μαριάννα μου είστε καλά.... και δεν έπαθε τίποτα και το σπίτι σας... Πω! πω! τι αγωνία.... πόσο δύσκολα περάσατε... ευτυχώς που φύγατε...πονάμε βέβαια για τον κόπο μας, για την περιουσία μας, αλλά πάνω απ`όλα ο άνθρωπος!
    Κρίμα και για το δάσος!...μακάρι να αναδασωθεί....και να μην καταλήξει κάπως αλλιώς....Μαριάννα έχω ακούσει για κάποια δέντρα που δεν καίγονται εύκολα και τα φυτεύουν γύρω από εξοχικά σε δύσκολες περιοχές για να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη...
    Μαριάννα εύχομαι να είστε καλά....να μην σας συμβεί άλλο κακό...να ησυχάσετε...και σιγά-σιγά να το ξεπεράσετε....
    Μια αγκαλίτσα από εμένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την αγκαλίτσα σου Χρυσούλα μου ! Ελπίζω να την κάνουμε την αναδάσωση, όταν έρθει η ώρα!
      Φιλιά και μιά αγκαλιά κι από εμένα !

      Διαγραφή
  10. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑΝΝ ΜΟΥ!
    ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ...ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΟΥ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ...ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΣΑΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ....
    ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΑΛΙ ΦΥΣΑΕΙ ΠΟΛΥ! ΕΝΩ ΧΘΕΣ ΕΙΧΕ ΚΟΠΑΣΕΙ ΚΑΠΩΣ...
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!
    ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Εφούλα! Αυτός ο άνεμος δεν ξέρω πότε θα σταματήσει και έχουμε συνέχεια τον φόβο. ΄Ασε που χθές την νύχτα λυσσομανούσε και ακούγαμε θορύβους. Σήμερα το πρωί έψαχνα το ήδη τσακισμένο τραπέζι της βεράντας του πάνω ορόφου (για να το πετάξουμε) και πού λές να το βρήκα? Το είχε σηκώσει ο άνεμος και το είχε ρίξει στον κήπο μέσα στις ντοματιές !!!!!!!! Θα μας τρελλάνει ο τρελλός !!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. ax..καλή μου, συγκινήθηκα πολύ με όλα που γράφεις.κατ αρχάς... δόξα το θεό που είστε καλά!! ...όλα τα άλλα είναι- μπορει να ακούγεται σκληρό- δευτερεύον!!! τα έχω ζησει στη πεντελη απο πρωτο χερι...οι κινδυνοι ειναι τοσο μεγαλοι...κανατε το καλυτερο που φυγατε!! ειναι μεγαλη η στεναχωρια, η θλιψη, η απογοητευση, η μαυριλα γυρω γυρω...η μυρωδια απ τα καμμενα...τι να πρωτο πεις..δυστυχως όλοι μας νομιζουμε οτι ειμαστε "υπεράνω" ...αλλά δεν ειμαστε!! θα φυτέψετε, θα βαλεις λουλουδια όπου μπορεις, θα δεις οτι η φυση μονη της κατι θα κανει...δεν θα τα βαλετε κατω! απ την καρδια μου, πολλα πολλα χαιρετισματα και ευχες για κουραγιο και ελπιδα!! αννε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, Αnne μου, όταν ακούω για την Πεντέλη συγκινούμαι κι εγώ πολύ ! Για πολλά χρόνια κάναμε διακοπές στην πεθερά μου στην Ανατολή της Νέας Μάκρης και κάθε φορά που διασχίζαμε την καμμένη Πεντέλη πονούσε η ψυχή μας. Κι επειδή ακριβώς τα ξέραμε, είχαμε τον φόβο και για εδώ. Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί να φυτέψουμε και να βάλουμε λουλούδια...ο κήπος μας έμεινε ανέπαφος ! Το δάσος όμως απέναντι, θα προσπαθήσουμε να το αναδασώσουμε, εάν μπορέσουμε.
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, καλή μου ! Φιλάκια !

      Διαγραφή
  12. Bonjour Marie-Anne,
    je te remercie pour tes gentils mots de réconfort.
    Je sais ce que c'est que d'avoir le feu pas loin de chez soi, ici les étés sont parfois terribles...
    Je t'embrasse
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Salut Anna !
      Nous avons eu de la chance et la maison n'a pas souffert. Mais ce n'est malheureusement pas le cas pour le petit bois juste en face de chez nous!
      J'espere que vous n'aurez pas des incendies cet ete dans ta region.
      Bises,

      Διαγραφή
  13. Πω!Πω τι καταστροφή και πόσο μάλλον να βρίσκεσαι κι εσύ ο ίδιος μέσα σ' αυτή! Αγανακτώ, λυπάμαι και στενοχωριέμαι πάρα πολύ, για κάθε πυρκαγιά που ξεσπάει εσκεμένα ή όχι. Δεν είναι μόνο το δάσος, είναι και τόσοι ζωντανοί οργανισμοί που ζούνε μέσα σ' αυτό, χωράφια που ζουν απ΄αυτά ολόκληρες οικογένειες.Πολύ λυπάμαι.Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αναστασία μου ! Μόνο αγανάκτηση και λύπη αισθανόμαστε κι εμείς για όλα αυτά που χάθηκαν. Καλό ξημέρωμα!!

      Διαγραφή
  14. Ανατρίχιασα!! Τι καταστροφή ήταν αυτή; Τι κακό;; Πωπω! Ευτυχώς που δεν κάηκε το σπίτι σας.. ευτυχώς που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.. κι όπως είπες, όλα από την ανευθυνότητα μερικών-μερικών.. Ελπίζω να μην σας ξανατύχει κάτι τέτοιο.. Τελικά ο άνεμος, σύμμαχός σας ήταν.. Καλά να είστε εσείς.. και να μην ξαναζήσετε τέτοιες καταστάσεις.. Καλό απόγευμα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου, εύχομαι κι εγώ να μην το ζήσει κανείς αυτό. Όπως το λές είναι...ο πολύ δυνατός άνεμος μας έσωσε,που σήκωσε την φωτιά ψηλά, διότι εάν ήταν πιό ασθενής, η φωτιά θα τα έκαιγε όλα στο πέρασμά της. Νά'σαι καλά γλυκιά μου !

      Διαγραφή
  15. Δεν μπορώ ουτε τις φωτογραφίες σου να δώ....πλακώνεται η ψυχή μου..λυπάμαι πολύ για αυτα που περάσατε..εμεις βλέπαμε τα ελικόπτερα με την μικρή μου που επαιρναν νερο απο την φουρτουνιασμένη θάλασσσα και τους καπνούς πίσω απο το βουνό(προς Καμάριζα)...τι παλιανθρωποι υπάρχουν καταστρέφουν οτι σημαντικότερο για την ζωή...
    Καθε χρόνο τα ίδια ολα τα έκαψαν πια...γιατί;
    Ευτυχώς που φύγατε και που δεν είχατε ζημιές!
    τα κερασματα σου υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι κι εσύ γειτονοπούλα Demi μου ? Να χαίρεσαι την κουκλίτσα σου και να μην τύχει ποτέ να περάσετε κάτι τέτοιο !

      Διαγραφή
  16. Στεναχώρεια και απογοήτευση!!
    Εύχομαι να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο
    ούτε σε εσάς Μαριάννα μου ούτε σε οποιοδήποτε
    άλλο βουνό.
    Καλή ηρεμία τώρα και άλλο κακό να μην σας βρει.
    Καλή σας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή συνέχεια στο καθάρισμα εννοείς, έ ?? χαχαχα !!
      Αυτό κάνουμε, και έχουμε ακόμα δουλειά!!!
      Ευχαριστώ Μαντρίνα μου ! Φιλάκια !

      Διαγραφή
  17. Mαριαννα μου δοξα το Θεο που σωθηκε το σπιτι σου!!!!!!!!!!!!
    Ποσο πολυ λυπαμαι για αυτη την καταστροφη!!!!!!
    Κι εδω στη Ροδο, τρεμουμε καθε καλοκαιρι!!!
    Ας ευχηθουμε να μην ξανασυμβει, αν και δεν το πιστευω!!!!!
    Οι φωτογραφιες μου εχουν αφησει μια πικρα!!!
    Θα παρω απο το κερασμα σου μηπως και γλυκαθω λιγακι!!!!
    Να προσεχετε Μαριαννα μου! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε χρόνο ακούμε για τις δικές σας πυρκαγιές και είναι κρίμα να καίγονται τα πανέμορφα νησιά μας αλλά και η κάθε περιοχή και τα δάση μας. Φοβάμαι όμως ότι δεν πρόκειται αυτό να σταματήσει.
      Πολλά φιλιά Μαιρούλα!

      Διαγραφή
  18. Marie Anne, εύχομαι να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο! Ολα ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές όμως όχι! Τα φιλιά και σε σένα και στο Νίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό κι εμείς την κοπανίσαμε !!!! χαχαχα !!!
      Φιλιά κι από εμάς !!!!!

      Διαγραφή
  19. Μαριάννα μου καλή μου, τέλος καλό όλα καλά!Ας είναι το τελευταίο κακό!!Νομίζω είναι από τις χειρότερες εμπειρίες!!!Νάστε καλά και σύντομα να ξεχάσετε τον εφιάλτη!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χρυσάνθη μου. Ελπίζω κι εγώ να μην μας ξανατύχει!

      Διαγραφή
  20. Κρίμα κρίμα κρίμα! Κάθε καλοκαίρι τα ίδια πια! Τα 'χαμε όλα αυτό μας έλειπε! Τι να πω κι εγώ... απλά μουρμουράω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις Όλγα μου, όλοι θα έπρεπε όχι μόνο να μουρμουράμε αλλά να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε! Νά'σαι καλά !

      Διαγραφή
  21. Μαριάννα μου....εκτός από κείνη τη μέρα δεν μπορέσαμε να τα ξαναπούμε δυστυχώς...καταλάβαινα ότι έχετε δουλειές αποκατάστασης γι'αυτό δεν σε πήρα τηλ.....Εμείς βλέπαμε τα πάντα από την ταράτσα μας με τα παιδιά. Οταν έφτασε η φωτιά στο δασάκι σας έγινε η μέρα νύχτα. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το πράγμα. Σαν την έκλειψη ηλίου ένα πράγμα. Και ήμουν σίγουρη ότι μέσα στις φλόγες θα ήταν και το σπίτι σου. Από θαύμα δεν καταστραφήκατε.....Μετά κατεβήκαμε....βρέξαμε με τα λάστιχα...κλείσαμε πόρτες και παράθυρα και σκεφτόμαστε κι εμείς να φύγουμε...ν' απομακρύνουμε τουλάχιστον τ' αυτοκίνητα γιατί είμαστε και σε δρόμο αδιέξοδο....και μετά να γυρίσουμε με τα πόδια σπίτι πάλι για να παρακολουθούμε....και στην ανάγκη θα το σκάγαμε μέσα από τα χωράφια πάλι.....Θα μας μείνει αξέχαστο....Τί βασανισμένος είναι ο τόπος μας....πόσες φορές τον έχουν κατακάψει.....αυτές τις μέρες θρηνώ....Θα τα πούμε σύντομα...πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας δίνεις κι εσύ ένα πιό κοντινό ρεπορτάζ, Ελενίτσα ? Διότι εμείς τα βλέπαμε από μακρυά και δεν ζήσαμε ούτε τις φλόγες ούτε την αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Ευτυχώς που η φωτιά δεν ήρθε και προς στην δική σας γειτονιά !
      Φιλάκια και ...καλό ξημέρωμα !!!!

      Διαγραφή
  22. Καλή μου, είμαι εκτός Θεσσαλονίκης και δεν είχα πάρει είδηση για το τί συνέβη!! Τα είδα βέβαια από την τηλεόραση, αλλά δεν ήξερα για τις περιπέτειες σας... Με τρομάζει αφάνταστα πως από μια ανοησία της στιγμής μπορεί κάποιοι άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους, κάποιες φορές ακόμα και τη ζωή τους και να εξαφανιστούν τεράστιες εκτάσεις γης, με τη χλωρίδα και την πανίδα τους!! Πονούν πολύ αυτές οι εικόνες της καταστροφής!! Χαίρομαι τουλάχιστον που δεν πάθατε ανεπανόρθωτες ζημιές... Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Ειρήνη μου, ήμασταν τυχεροί! Λυπάμαι όμως και στεναχωριέμαι για το δασάκι απέναντί μας και αναρωτιέμαι εάν θα μπορέσουμε να το αναδασώσουμε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  23. Τί λαχτάρα Μαρί-Ανν μου !!!Ευτυχώς που είσαστε σώοι και ασφαλείς τώρα!!!Ευτυχώς που δεν πάθατε ζημιές!!!Βλέποντας τις φωτογραφίες σου,θυμάμαι την δική μου περιπέτεια, όταν ένας αναίσθητος αγρότης, έβαλε φωτιά σε ξερόχορτα, με 8 μποφόρ αέρα και μου έκαψε το σπίτι, ευτυχώς μόνο το ισόγειο!!!Και ευτυχώς λείπαμε, αλλιώς θα καιγόμασταν μέσα...Καταλαβαίνω την τρομάρα σας!!! Δεν θα φύγει σύντομα δυστυχώς!!! Να έχετε το νου σας γύρω...και να σας προστατεύει ο θεός!!!Κρίμα, λυπάμαι για το όμορφο δασάκι σας!!! Εύχομαι να είναι η τελευταία σας περιπέτεια απερισκεψίας κάποιων ανεγκέφαλων!!!φιλάκια πολλά γλυκειά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε Άγιο Φανούλα μου ! Μόνο έτσι εξηγείται που γλύτωσαν τα σπίτια ενώ η φωτιά πέρασε από εμπρός και από πίσω τους!! Λυπάμαι πολύ για την δική σας περιπέτεια, εσείς είχατε πραγματικά ζημιές ! Αυτή η αναισθησία κάποιων ανθρώπων είναι που με κάνει και αγανακτώ!!
      Τα ία σου δεν έπαθαν τίποτα !! μόνο που μάλλον αρέσουν πολύ στα γατάκια και πάνε και στρογγυλοκάθονται επάνω τους, χαχαχα ! Όλο ξούτ και ξούτ τους λέω, για να μην μου τα χαλάσουν!
      Γλυκά φιλιά κι από εμένα !!!!

      Διαγραφή
    2. Μη φοβάσαι δεν παθαίνουν τίποτα!!! Την άνοιξη θα γεμίσουν πάλι φύλλα και άνθη!!! Να είσαστε καλά, φιλάκια.

      Διαγραφή
  24. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥ!!!!!!!!1
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!!!!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ;
    ΤΡΟΜΕΡΟ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΟΣ ΣΟΥ!!!!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, την γλυτώσαμε Ρένα μου !! Τα συμπεράσματα τα έχουμε βγάλει και μάλλον δεν διορθώνεται η κατάσταση, δυστυχώς! Πάντα θα υπάρχουν ανεύθυνοι άνθρωποι!
      Πολλά φιλάκια !!!!

      Διαγραφή
  25. ΩΩΩ MARIE ANNE!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ!!! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ....ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ!!!
    ΕΛΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΟΜΩΣ ΤΗΛ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕΝΑΔΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φιλενάδα ! Είδες τί πάθαμε ???? ΄Εχουμε λυπηθεί πάρα πολύ για το δασάκι ! Θα τα πούμε !!! Φιλάκια !

      Διαγραφή
  26. Μαριαννα μου καλησπερα.Δεν ειχα ιντερνετ και δεν μπορουσα να σ'επισκεφθω αλλα μολις ηρθα συγκλονιστηκα.Πραγματικα κανε το σταυρο σου που δεν παθατε τιποτα,η φωτια καταστρεφει τα παντα,υλικα κι ανθρωπινες ζωες και μενεις θεατης χωρις να μπορεις να κανεις κατι.Και δεν ειναι τυχαια ολ'αυτα,ολοι ξερουμε οτι ειναι ολα βασει σχεδιου.Αλλα και αυτη ολη την αγωνια που ζησατε μενει στη ψυχη.Ειναι κριμα,κριμα,δεν καιγεται μονο το δασος αλλα και τα καημενα τα ζωα που ζουν εκει.Τι να πω,κανεις να μην ζει τετοιες καταστασεις.Χαρηκα για σενα πολυ που δεν παθατε τιποτα και ευχομαι ποτε να μην ξαναζησετε κατι τετοιο.
    Μαριαννακι μου το κεφαλι ψηλα και παμε παρακατω.Σου στελνω τα φιλια μου και την αγαπη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για τα καλά σου λόγια και για την αγάπη σου! Είχαμε πράγματι μεγάλη τύχη που γλυτώσαμε ! Εύχομαι να μην ξανασυμβεί πουθενά και σε κανέναν, ξέρω όμως ότι αυτό είναι μόνο μιά ουτοπία.....!
      Πολλά φιλιά κι από εμένα και καλό Σαββατοκύριακο !!!

      Διαγραφή
  27. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ !ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΑ!...ΚΙ ΕΧΩ ΕΙΧΑ ΖΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..ΟΤΑΝ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΝΙΚΗΣ ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ..ΝΟΙΚΙΑΖΑ....ΜΕΓΑΛΗ ..ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ...ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΟΗΣΙΑ...ΕΛΕΟΣ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΆΚΟΥΤΕ?
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΝΝΕ ΜΟΥ!ΟΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΝΕ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, φαντάζομαι ότι όποιος το έχει ζήσει δεν μπορεί να το ξεχάσει. Βαρεθήκαμε όμως τους ανόητους και αγανακτήσαμε! Πολλά φιλάκια καλή μου !

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα Μαριάννα μου!!!!!!!!!Τέλος καλό όλα καλά!!!!!!!!Να είστε καλά και να μην ξαναζήσετε τέτοιες άσχημες καταστάσεις.Δυστυχώς κάθε καλοκαίρι όλη η Ελλάδα υποφέρει από τις φωτιές....Το ρεπορτάζ σου συγκλονιστικό!!!!!Το τέλος του όμως αισιόδοξο γλυκό και δροσερό!!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς, τέλος καλό, Ευτυχία μου !! Η θέα όμως των καμμένων...δεν σου λέω τίποτα !
      Φιλάκια πολλά !!!

      Διαγραφή
  29. Ευτυχώς είστε καλά όλοι. Τι κακό είναι πια αυτό στα δάση μας κάθε καλοκαίρι. Φαντάζομαι πως η θέα από τα παράθυρά σας δεν είναι και ότι καλύτερο και ίσως μυρίζει λίγο ακόμα, αλλά που θα πάει όλα θα φτιάξουν. Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, ευτυχώς που ο άνεμος είναι εντελώς αντίθετος (γι αυτό και γλύτωσε το σπίτι μας !) και έτσι και η μυρωδιά δεν είναι αισθητή. Η θέα όμως.... Ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνετε όλοις σας.
      Φιλιά στον όμορφο Βόλο μας ! Μας έχει λείψει !!

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα!
    Με πνίγει η αγανάκτηση... τέτοια περιοχή,
    παράδεισος!
    ΄Εχω σπίτι στο δάσος του Κουβαρά (μάλλον είμαστε σχετικά κοντά)
    και ζούμε κάθε χρόνο την ίδια αγωνία....
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί.. καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, ευχαριστώ για την επίσκεψή σου ! Συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου ....η περιοχή μας είναι πανέμορφη και όμως, κάθε χρόνο χάνεται κι από ένα κομμάτι της. Είσαι κι εσύ γειτονοπούλα βλέπω !!!! Εύχομαι στον Κουβαρά να μην έχετε πρόβλημα φέτος αλλά ούτε φυσικά και ποτέ στο μέλλον !
      Μόλις επισκέφθηκα κι εγώ το δικό σου μπλογκόσπιτο κι έγινα μέλος ! Καλό ξημέρωμα !!

      Διαγραφή
  31. Τι να πω μετά από τέτοια τραγωδία που ζήσατε..... Μόνο ευτυχώς που είστε καλά και που το όμορφο σπίτι σας δεν έπαθε τίποτα! Κρίμα.... μια τόσο όμορφη περιοχή να γίνει μαύρη και φαλακρή.... Κι' εμείς στο Διόνυσο, Δροσιά.... κάθε καλοκαίρι και μόλις φυσήξει είμαστε επί ποδός! Έχουν πια καεί τα πάντα εδώ γύρω, αλλά ο άνεμος καλά κρατεί και η ανευθυνότητα δεν έχει τέλος, δυστυχώς!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Φιλία μου, τα ξέρω και τα δικά σας ! Γιά πολλά χρόνια περνούσαμε τα καλοκαίρια μας στην Ανατολή της Νέας Μάκρης και διασχίζοντας τον Διόνυσο και την Πεντέλη μάτωνε η καρδιά μας όταν βλέπαμε τα καμμένα. Εύχομαι να μήν έχουμε άλλες φωτιές !
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  32. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ Μ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΘΑ ΖΟΥΜΕ,ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΧΟΥΝ ΚΑΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΗΝΟΙ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νάσια μου ! Δυστυχώς το φόβο θα τον έχουμε πάντα για τα λίγα πευκάκια που απέμηναν απέναντί μας. Φιλάκια !!!

      Διαγραφή
  33. Aγαπητη Μαριαννα ευχομαι απο την καρδια μου να μην επαναληφθει ξανα τετοιο κακο ...ουτε για σενα ουτε για κανεναν αλλο.
    Ευχομαι να σταματησει πανω απο ολα η ανευθυνοτητα ολων οσων προκαλουν τετοιες καταστροφες στην φυση αλλα και στις ζωες ανθρωπων!
    πολλα φιλια και καλη συνεχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισιρλού μου, από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί !! Φιλάκια πολλά !

      Διαγραφή
  34. καλημερα....ευχαριστω που μου το ειπες..δε το ειχα προσεξει αν και περναω παντα απο το σπιτακι σου , δε ξερω πως μου ξεφυγε..τελοσπανωτων σημασια εχει οτι δοξα το θεο.. στο τελος ολα καλα...δεν ειχατε θυματα ουτε τα σπιτια σας επαθαν κατι , εκτος απο τα δυο του λοφου....

    κριμα να μην εκτιμανε καποιοι το δωρο της φυσης το πρασινο και να το καταστρεφουν ειτε απο λαθος ειτε επιτηδες (μπορει να ειναι κι αυτο ετσι;;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Δελφινάκι μου, δεν προσέχουν οι ανόητοι (αυτήν την φορά, τουλάχιστον, λένε ότι δεν ήταν εμπρησμός αλλά απροσεξία). Ζούμε όμως με τον φόβο!

      Διαγραφή
  35. Τώρα είδα την ανάρτηση σου Μαριάννα μου και ομολογώ πως έτρεξα λίγο τη σελίδα προς τα κάτω για να δώ αν τελικά πάθατε τίποτα στο σπίτι γιατί όλες αυτές οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές!
    Ευτυχώς που είστε καλά βέβαια και δεν έγινε τίποτα χειρότερο με τέτοια φωτιά στην περιοχή αλλά τέτοια καταστροφή στο περιβάλλον μαυρίζει τις καρδιές όλων...
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς Μαίρη μου, την γλυτώσαμε αλλά, όπως λές, μαυρίζει η καρδιά μας, όταν ανοίγουμε τα παραθυρόφυλλα κάθε πρωϊ.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Φιλάκια !

      Διαγραφή
  36. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματά μου!!!! Ο θυμός μου είναι τεράστιος και το μόνο που με χαροποιεί είναι το γεγονός ότι δεν καταστράφηκαν και τα σπίτια σας!!!! Ντροπή μας , κάθε χρόνο τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου!!!! Μα τέλος πάντων πόσοι από αυτούς κυκλοφορούν ανάμεσά μας;;;;; Μαριανάκι μου, λυπάμαι που το έζησες αυτό!!!Ήταν ένας μεγάλος εφιάλτης, εύχομαι το δασάκι γρήγορα ν'αναγεννηθεί και ο τόπος να αποκτήσει και πάλι την ομορφιά του!!! Καλό ξημέρωμα και σε σένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ γλυκειά μου Κικίτσα ! Μακάρι ν'αναγεννηθεί το δασάκι μας, θα βοηθήσουμε κι εμείς σ'αυτό μαζί με τους γείτονες. Πολλά φιλάκια !!!

      Διαγραφή
  37. Μαριάννα μου...χαίρομαι που είστε καλά εσείς και το σπίτι σας και όλοι που μένετε εκεί. Έυχομαι να μήν το ξαναζήσετε ποτέ αυτό .. Βέβαια...στενοχωριέμαι απέραντα που κάθε χρόνο καίγονται τα δάση μας και καίγονται τα ζώα που τα κατοικούν και κινδυνέυουν οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά στη φύση ! Κι εμένα ο θυμός μου είναι τεράστιος που τόσα χρόνια..ακόμα δέν έχουνε μάθει μερικοί... και δέν έχουν νοιαστεί ποτέ να μάθουν δηλαδή...τί δέν πρέπει να κάνουνε όταν έχει ανέμους δίπλα απο τις δασικές περιοχές και γενικά να σταματήσουν να πετάνε σκουπίδια στη φύση...γυαλιά και πολλά άλλα που είναι πολλές φορές οι αιτίες για να αρπάξει φωτιά το καλοκαίρι !! Ντροπή μας...τόσα μέρη έχουν καεί και ακόμα η ίδια αμάθεια και η ίδια αδιαφορία !! Μετά απο τις πυρκαγιές επί κωστάκη κάραμαν-αλή
    του χοντρού...και αυτά που λέγανε όλοι οι πολιτικάντηδες μετά...περίμενα να ασχοληθούν περισσότερο με το σοβαρό αυτό πρόβλημα της χώρας μας.....ανέκδοτα λέω έ;....πάντως...τί πιό σημαντικότερο από τη μητέρα φύση...χωρίς αυτήν δέν θα υπήρχαμε....
    Να είστε καλά Μαριάννα μου και εύχομαι η φύση γύρω σας να αναγεννηθεί γρήγορα όπως λέει και η Κική !! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρσινάκι, μάλλον ανέκδοτα λές !!!!! χαχαχα !! Περιμένεις ποτέ να ασχοληθούν οι πολιτικοί, όποιοι κι αν είναι αυτοί??? Μόνο τα παχιά τα λόγια ξέρουν να λένε και να τσακώνονται σε ποιά έδρανα θα καθίσουν, άν είναι ποτέ δυνατόν !!!!
      Οσο για την αμάθεια ορισμένων που ανάβουν φωτιές όταν φυσάει άνεμος, αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα !
      Φιλάκια πολλά καλή μου!

      Διαγραφή
  38. ελα κοριτσι..πολυ λυπαμαι για τις εικονες που μας δειχνεις..δεν θελω να το σχολιασω..καλο καλοκαιρι..χαρουμενο και δημιουργικο..να σαι καλα..τα φιλια μου και την αγαπη μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και καλά κάνεις, τα σχόλια δεν διορθώνουν την κατάσταση !
      Κι εγώ σου στέλνω τα φιλιά μου αγαπημένο μου Μαράκι!

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα Μαριάννα μου! Στεναχωρήθηκα πολύ μ'αυτό το γεγονός... δυστυχώς κάθε μέρα καταστρέφουμε τον πλανήτη μας!! Όμως τώρα τελείωσε αυτός ο εφιάλτης και χαίρομαι που είστε όλοι καλά... Εύχομαι ποτέ να μην ξαναζήσετε κάτι τέτοιο! Καλή συνέχεια κούκλα μου, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Elena μου, σ'ευχαριστώ πολύ καλή μου. Νά'σαι καλά και να μήν σου τύχει, ούτε σε κανέναν άλλον, αυτό που ζήσαμε.
      Φιλάκια πολλά !

      Διαγραφή
  40. Μόλις ηρθα και γω απο σένα και διάβασα με μεγάλη στεναχώρια για τη φωτιά κοντά στα σπίτια σας. Εφιάλτης για όποιον έχει περάσει τέτοια εμπειρία. Δυστυχώς κάποιοι πληρώνουν την ανικανότητα του κράτους να μας προστατέψει.
    Ας είναι το τελευταίο άσχημο γεγονός του καλοκαιριού για σας και για όλους μας κορίτσι μου.
    θα τα λέμε καλό βράδυ.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για την επίσκεψή σου και για τα καλά σου λόγια. Καλό καλοκαίρι να έχουμε και ας ευχηθούμε να μήν έχουμε άλλες φωτιές...
      Φιλιά και καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
  41. Μαριανα....μου το κακό ας ελπίσουμε πως πέρασε το καλό ειναι οτι δεν πάθατε τίποτα....μονο μεγαλο κρίμα ποσα δάση καίγονται καθε χρόνο....ομως τα ίδια και τα ίδια...δεν σου κάνει εντύπωση;;;..περιμενουν να φυσήξει δυνατό; ανεμος,,,για να καταλαβουν οι ανέυθυνοι άνθρωποι τι καταστροφή γίνεται...με την φωτιά....ελπίχω απο εδώ και πέρα να μην ξαναπεράσετε τέτοιες καταστασεις... κουραγιο και κοιτα μποστα....φιλακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ρούλα μου ! Ευτυχώς, δεν πάθαμε τίποτα, παρ'όλο που πέρασε τόσο κοντά η φωτιά.
      Φιλιά και καλό ξημέρωμα !!!

      Διαγραφή
  42. κάθε χρόνο τα ίδια..λυπάμαι για την περιπέτεια σας!!εύχομαι να ηρεμήσετε απο εδώ και πέρα...πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. καλό ξημέρωμα γλυκιά μου!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. πω πώώώωωωωωωωωωωωωω....δεν έχω λόγια για τις φωτιές.Ευτυχώς είσαστε καλά.Είναι για κλάματα,το ΜΕΤΑ!!!Λυπάμαι πάρα πολύ,ζω και εγώ μέσα στα δέντρα και πάντα φοβάμαι όταν φυσάει...
    πολλά φιλιά από Χαλκιδική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...