Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Passiflora or Clock Flower

Υποθέτω ότι όλοι γνωρίζετε το όμορφο λουλούδι της Πασσιφλώρας ή κοινώς Ρολογιάς. Ένα λουλούδι που, κατά τα λεγόμενα,  συμβολίζει τα Πάθη του Χριστού.


Κάποιοι ιεραπόστολοι την βρήκαν στην Νότια Αμερική και την ονόμασαν «Πασσιφλώρα» (= το λουλούδι των Παθών) επειδή κοιτάζοντάς το σχήμα και τα χρώματα του άνθους του, τους θύμιζε τα πάθη και τη σταύρωση του Χριστού:
Το μπλε-άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και καθαρότητα του ουρανού.
Τα 10 πέταλα και σέπαλα συμβολίζουν τους αποστόλους (εκτός από τον Ιούδα και τον Πέτρο).
Η μωβ εσωτερική κορώνα του συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι.
Οι πέντε στήμονες συμβολίζουν τις πληγές του Χριστού.
Tα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσης.
Τα λογχοειδή φύλλα συμβολίζουν τις λόγχες που τρύπησαν τον Ιησού,
ενώ οι έλικες του φυτού συμβολίζουν τα μαστίγια με τα οποία βασανίστηκε ή τα σχοινιά με τα οποία Τον δέσανε πάνω στο Σταυρό του μαρτυρίου.

Η πασσιφλώρα χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική. Τα φύλλα, τα άνθη και οι στήμονες του φυτού έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του πονοκέφαλου, του άγχους και της αϋπνίας,  όπως και κατά της δυσεντερίας.


The Passiflora or 'Passion flower' (Flos passionis) acquired its name from descriptions of its flower parts supplied in the Seventeenth Century by Spanish priests in South America, known at that time as the 'New Spain'. It was known by the Spanish as "La Flor de las cinco Llagas" or the 'The Flower With The Five Wounds.' 'Passionis' refers to (Christ's) suffering.
The five petals and five sepals are the ten disciples less Judas & Peter. The corona filaments are the crown of thorns. The five stamen with anthers match the five sacred wounds & the three stigma the nails. This symbolism is not universal however, in many countries it is also called the Clock Flower.


Έχω δύο φυτά σε γλάστρες. Περίμενα να αναπτυχθούν για να τα μεταφυτέψω στην τελική τους θέση στον κήπο, αλλά, δυστυχώς, δεν βλέπω να προκόβουν! Πέρυσι, άνθισαν μόνο δύο λουλούδια, και απ'όσο γνωρίζω, κρατούν μόνο μία ημέρα. Είδα λοιπόν προ ημερών το πρώτο μπουμπούκι και έκανα χαρές...παρ'όλο που το έβλεπα λίγο κιτρινιάρικο!   
 
Γιά χάρη του, έσπευσα να φτιάξω ένα πιάτο και το έβαλα να ποζάρει πίσω από το αληθινό φυτό...

το οποίο όμως τελικά, δεν τα κατάφερε...Χθές το πρωί το βρήκα πεσμένο στο έδαφος και όταν το έπιασα στο χέρι μου είδα πως ήταν 'τζούφιο'. 
Μου έμεινε το ντεκουπαρισμένο πιάτο... για παρηγοριά!
Τα όμορφα λουλούδια της Ρολογιάς κι ένα γλυκούλι κολιμπρί  που τα πλησιάζει για να ρουφίξει το νέκταρ τους με το μακρύ του ράμφος.
Δεν χάνω τις ελπίδες μου όμως...μπορεί να φταίει ο άστατος καιρός μόνο και σε λίγες μέρες να ξαναδώ κάποιο μπουμπούκι που θα είναι πιό γερό και θα ανθίσει. 
Προς το παρόν, καμαρώνω τα ψεύτικα!!!
Και συνεχίζω να ντύνω με decoupage ότι μου πέφτει στα χέρια...όπως αυτά τα βαζάκια από κρέμες προσώπου - απ' αυτές που αγόραζα κατά καιρούς αλλά ξεχνούσα συστηματικά να χρησιμοποιώσω κι έμεναν στο ράφι!
Decoupaged facial cream jars and perfume bottles
Μαζί με δύο ασσορτί μπουκαλάκια  πήγαν κι αυτά να εμπλουτίσουν την συλλογή μου
Κι από την ρολογιά και τους πανσέδες, ας τελειώσω με τα αγαπημένα μου τριαντάφυλλα

Αυτήν την λατρεμένη χαρτοπετσέτα, την έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές!!!
Αυτή την φορά, την κόλλησα στο καπάκι ενός κουτιού φτιαγμένου από τα χεράκια του πατέρα μου
 
Napkin decoupage  and two components crackling
on a very old wooden box made by my father, about 40 years ago!

Α, όχι...δεν τελείωσα! Θέλω να σας δείξω ένα ακόμα από τα περίφημα κουτιά του μπαμπά, αυτή την φορά για 
τραπουλόχαρτα
 
 
Yet another box by my father, for playing-cards,  which I decoupaged accordingly
 Decoupage με χαρτοπετσέτα και κρακελέ δύο συστατικών

 Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας! Καλό Σαββατοκύριακο!
Και καλό μήνα!!!
 
Thank you for your visit! Have a nice weekend!
and a happy month of June!!! 

36 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Marie Anne μου!!Τί νά πρωτοθαυμάσω φίλη μου!!!Ζωγράφισες πάλι μέ τίς αξιοθαύμαστες δημιουργίες σου!!!Τό πιάτο σου μέ τό τέλειο κρακελέ,φοβερό!!!Πού τό βρήκες αυτό τό ωραίο μοτίφ????Μού άρεσαν πολύ τά βαζάκια σου καί τά μπουκαλάκια σου!!Βλέπω μεγαλώνη η συλλογή σου!!Χα χα!!Τά κουτιά σου,χάρμα οφθαλμών!!!Καί η αξία τους,ανεκτίμητη!!Ανυπομωνώ νά τά θαυμάσω καί από κοντά!!Τό βαζάκι σου, μέ τήν φράουλα,μαρεμελάδα,έτοιμο!!Καί εμένα,εφέτος,δέν άνθισε η πασσιφλώρα!Καί μού αρέση πάρα πολύ!!Καλό Σ/Κ,καλό μήνα καί καλό Καλοκαίρι νά έχουμε φιλενάδα μου!!Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω! πω! καμαρώνω που σχολιάζω νωρίς -νωρίς!!Με ξετρέλανε η συλλογή σου είναι πανέμορφη και κλέβει ματιές και καρδιές!!! Είσαι άφθαστη στο κρακελέ πετυχαίνεις κάθε είδους σπασίματος που ομορφαίνει περισσότερο με τις διάφορες πατίνες που χρησιμοποιείς! Το πιάτο σου είναι πάρα πάρα πολύ όμορφο και καλοδουλεμένο !Η ρολογιά είναι όμορφο αναρριχώμενο με πολύ ιδιαίτερο άνθος που όταν το πρωτογνώρισα δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από επάνω του!!Το τριανταφυλλένιο μοτίβο από την λατρεμένη συλλογη των κουτιών του πατέρα σου είναι για μένα το πιο αγαπημένο από όλα τα τριαντάφυλλα Κάποτε είχα μόνον 2 χαρτ. αλλά μόλις το ξαναβρήκα πήρα ένα πακέτο ,το χρησιμοποιώ πολύ !! Του πήγε πάρα πολύ έτσι όπως το έκανες, λητό και πανέμορφο!!! Μπράβο για τις εμπνεύσεις αλλά και για τον χρόνο που βρίσκεις ,εγώ πολύ δύσκολα πια μπορώ να κάνω κάτι από αυτά που έχω στο νου... και έχω τόσα πολλά!!! Φιλάκια πολλά καλό σου βράδυ και εύχομαι μία όμορφη και ήρεμη Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι όλα υπέροχα!!!!!! Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hello Marie Anne, your decoupage pieces are just lovely.. I love the bottles and the pretty box.. Well done! Have a happy weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσες ομορφιές πάλι....
    Κατά σύμπτωση σήμερα φωτογράφιζα ρολογιές....χαχα!
    Και παλιότερα είχα κάνει μια μικρή ανάρτηση γι΄αυτές...είναι τόσο ξεχωριστό λουλούδι η πασιφλώρα!
    Όλα υπέροχα, τέλεια!!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαριάννα μου,τι έμαθα απόψε!!! Ουδέποτε είχα ακούσει αυτή τη συνάφεια του λουλουδιού με τα Πάθη του Χριστού. Σ ευχαριστώ λοιπόν για την ενημέρωση και το κρατώ,επειδή κι εγω αγαπώ το συγκεκριμένο λουλούδι,που εμένα έχει μπλέξει πάνω σε μια ελιά κι έχει κάνει έναν κορμό,σαν μπουκαμβίλια! Πράγματι πολλές κάψες του είναι τζούφιες,άγνωστο γιατί;Πάντως είναι υπέροχο λουλούδι σε τελειότητα!
    Απίστευτη και η χαρτοπετσέτα σου(;) με τη ρολογιά και το κολιμπρί! Δεν την έχω ξαναδεί
    Αλλά κι όλα όσα μας έδειξες απόψε άξια θαυμασμού. Εντυπωσιακή συλλογή που συνεχώς αυξάνεται εντυπωσιακά και καλλιτεχνικά άρτια!
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ & ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΗΝΑ
    Φιλάκια πολλάαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό και χαρούμενο μήνα αγαπημένη μου Μαριάννα!! Η πασιφλώρα όντως ωραίο λουλούδι και την ιστορία της την γνωρίζω , αλλά η αποτύπωσή της στο πιάτο είναι αξιοθαύμαστη!! Η συλλογή σου είναι καταπληκτική , εντυπωσιακή , μα τα αγαπημένα και σε μένα τριαντάφυλλα με κάνουν πάντα χαρούμενη!!!!
    Σε φιλώ με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν γνώριζα καθόλου την ιστορία της πασσιφλώρας και ευχαριστήθηκα που την έμαθα !! Η συλλογή σου είναι τρέλα και όσο πάει και αυξάνεται βλέπω, μιά χαρά !!Η χαρτοπετσέτα με το κολιμπρί απίθανη !!!! Το κουτί δε με τα τραπουλόχαρτα καταπληκτικό !!! Τι να σου πω τώρα ότι τα πνεύματα συναντιούνται, γιατί κάτι παρόμοιο προσπαθώ να φτιάξω κι εγώ, γιατί στην πρώτη απόπειρα έβαλα το τραπουλόχαρτο όπως είναι και απέτυχα, ενώ τώρα έκανα φωτοτυπίες ... ελπίζω να έκανα καλά, θα δείξει (οι ατυχίες του πρωτάρη). Τέλος πάντων τα δικά σου χέρια κάνουν θαύματα καλή μου !!!!
    Καλό μήνα και καλό Καλοκαίρι !!!! Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρεύω κι εγώ την πασσιφλόρα !!!
    Και επίσης λατρεύω τις υπέροχες δημιουργίες σου. Γειά στα χέρια σου καλή μου !!!
    Καλό μήνα
    Φιλάκια
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τον συμβολισμό της πασσιφλόρας, τον οποίο δεν γνώριζα!! Πολύ όμορφα όλα, το πιάτο, τα βαζάκια, τα κουτιά! Τα κουτιά του πατέρα σου είναι το κάτι άλλο, τόσο καλοφτιαγμένα!!! και με τις δικές σου παρεμβάσεις, απογειώθηκαν!!! Το κουτί για τα τραπουλόχαρτα πολύ το ζήλεψα...!!!! Καλή σου Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μας εντυπωσίασες πάλι Μαριάννα και με τις πληροφορίες σου και με τα έργα σου! Καλό μήνα και με τόσες κι άλλες τόσες εμπνεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είχα ιδέα για όλους αυτούς τους συμβολισμούς της πασσιφλώρας!! Ιδιαίτερης ομορφιάς άνθος και θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί όταν το είχα πρωτοδεί! Μια ακόμα ανάρτηση γεμάτη δημιουργία και ομορφιά από τα χεράκια σου!! Να σαι καλά Μαριάννα μου! Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι δημιουργίες σου όλες πολύ όμορφες, όπως κι η προηγούμενη δημοσίευση με τα ρολόγια από δίσκους βινυλίου!
    Μ' εντυπωσίασε το πιάτο με το κολιμπρί και το κουτάκι με τα τραπουλόχαρτα!Για το λουλούδι θα πω την αμαρτία μου... όχι μόνο δε γνώριζα την ιστορία του ο αχαΐρευτος, αλλά ούτε καν την ύπαρξή του!:-)Πάντως τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα!
    Να 'σαι πάντα καλά και να περάσετε ένα χαρούμενο κι ευλογημένο μήνα!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εγώ για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες την ήξερα την πασσιφλώρα και την ομορφιά της. Τον συμβολισμό δεν τον ήξερα.
    Καλό μήνα πάντα με τέτοιες όμορφες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα να χεις Μαριαννάκι μου!! Δημοιυργικά ξεκίνησες κι εσύ!! Αυτήν σου την συλλογή πολύ την αγαπώ!! Σαν μπιμπελάκια είναι!! Το φυτάκι αυτό νομίζω από σένα το πρωτοέμαθα!! Κοίτα να δεις που βγαίνει και σε χαρτοπετσέτα!!! Είσαι φοβερή!!!
    Τα κουτάκια και τα δυο τέλεια!! Να σαι καλά Μαριάννα μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. What lovely things you made again! It must be very satifying to make old, used stuff beautiful again.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Fleurs de la passion, pensées ou roses, toutes sont magnifiques dans tes découpages !!! Et pas seulement les fleurs...
    Bonne semaine !
    Bises
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για την Πασιφλώρα - ΥΠΕΡΟΧΟ λουλούδι !!!!!!Οι δημιουργίες σου πανέμορφες !!!!!
    Καλή εβδομάδα , Μαριάννα μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η πασιφλωρα από τα αγαπημένα μου λουλούδια, αλλά και εγώ που είχα φυτέψει έβγαζε ελάχιστα λουλούδια. Την ιστορία της για να είμαι ειλικρινής δεν την ήξερα .Τα έργα σου υπέροχα και λουλουδάτα. Εύχομαι να έχεις έναν όμορφο και δημιουργικό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η πασιφλώρα είναι πολύ όμορφο λουλούδι, και σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!
    Το decoupage είναι τέλειο, και ιδιαίτερα μου άρεσε το κουτί για τα τραπουλόχαρτα!!!
    Καλό μήνα Μαριάννα!!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφεις για την ρολογιά...δεν ήξερα ότι την λένε και Πασσιφλώρα» καθώς και ότι σημαίνει το λουλούδι των Παθών.....είχαμε πέρυσι στο σπίτι μας και μου είχε κάνει εντύπωση είναι πολύ ωραίο λουλούδι..η μαμά μου μας το έφερνε κάθε φορά να το δούμε....!
    Υπέροχες όλες οι κατασκευές....πιο πολύ ενθουσιάστηκα με τους πανσέδες.... :)
    Καλό μήνα σου εύχομαι....να έχεις ένα υπέροχο καλοκαίρι γεμάτο δημιουργίες....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλο μηνα γλυκεια μου υπέροχα ολα και το κυτακι για τις τραπουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Dearest Marie-Anne,
    You always find some clever solutions for creating pretty gifts!
    Love the old boxes from your dear Dad, they look so special the way you changed them.
    Enjoy a lovely June month.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα κυρια Μαριάννα! Πολύ όμμορφες οι δημιουργίες σας. Αξιοθαύμαστες! Καλό μήνα!! Φιλιά πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καταπληκτικές οι δημιουργίες σου όπως πάντα Μαριάννα μου!!! Τα κουτιά του μπαμπά σου είναι τόσο καλοδουλεμένα.. με ενθουσίασαν , αλλά και η συλλογή σου καταπληκτική. Γειά στα χέρια σου κορίτσι μου και καλό μήνα να έχεις!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Είναι όλα υπέροχα!!! Κάνεις εκπληκτική δουλειά, τέλειες μεταμορφώσεις. Παίρνεις ένα απλό αντικείμενο, κουτί, πιάτο, μπουκάλι και το μετατρέπεις σε έργο τέχνης! Μπράβο σου για άλλη μια φορά και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εξαιρετική δουλειά !!! Μπράβο σου !!! Οι δημιουργίες σου όπως πάντα υπέροχες!!!!
    Καλό μήνα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα Μαριάννα αγαπημένη !! Πολύ κρίμα που δέν άνθησε η Ρολογιά....το λατρέυω αυτό το λουλούδι, είναι πανέμορφο αλλά και καλό γιατρευτικό όπως αναφέρεις κι εσύ !!! Πολύ θα ήθελα να φυτέψω Ρολογιά στην ταράτσα μας κάποια στιγμή ! Εύχομαι να ανθίσουν τα άλλα μπουμπουκάκια της σύντομα !!! Πάντως η πιατέλα σου είναι υπέροχη όπως και όλες η ντεκούπ δημιουργίες σου και λατρέυω τα παλιά κουτιά !!! Τέλειο αυτό με το τραπουλόχαρτο αλλά και αυτό με τα τριαντάφυλλα !!! Είσαι υπέροχη !!
    Φιλάκια πολλάαα...καλό απόγευμα και χαρούμενο καλοκαίρι !! :o)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Wonderful flowers and wonderful decoupage! Your jobs are gorgeous and i like them very much
    Kisses
    Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τι απίστευτη συλλογή είν' αυτή, Μαριάννα μου!!!!
    Και τα σημερινά όμως, ΥΠΕΡΟΧΑ! Ειδικά το κουτί για τις τράπουλες, το λάτρεψα! Έργα πατέρα και κόρης...... άπαιχτα!!!!!!
    Έχω κι' εγώ μια ρολογιά στην Αλόννησο - τώρα έμαθα και για τους συμβολισμούς της - σε μια μικρή ζαρντινιέρα και έχει γεμίσει τον τόπο! Κάποτε που θέλησα να το "ξεπατώσω" για να βάλω μπουκαμβίλια, δεν έβγαινε με τίποτα! Τέτοιες ρίζες!!!! Γι' αυτό, απορώ πώς και δυσκολεύεσαι να το καλλιεργήσεις, μου φαίνεται πανεύκολο να "πιάσει".
    Καλό και χαρούμενο μήνα να έχεις..
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπεροχες δημιουργιες Μαριαννα μου!!!!!!!!!!!Μπραβο σου φιλακια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Mε εντυπωσίασαν οι πληροφορίες για την πασσοφλώρα που έχω προσπαθήσει να καλλιεργήσω 4 φορές, αλλά απέτυχα....η χαρτοπετσέτα με το κολιμπρί απίθανη , όπως και το κουτί με τα τραπουλόχαρτα. Λατρεύω τα παλιά κουτιά του μπαμπά σου και τιε δικές σου παρεμβάσεις...για το μοναδικό κρακελέ σου δεν έχω λόγια !!!Φιλιάαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλο βράδυ Μαριε -Αννε μου ....Έκτος που είναι όμορφο λουλούδι η Πασσιφλωρα κάνει και ωραία φρούτα .....
    Τη όμορφα πράγματα έκανες πάλι ....πολύ όμορφα είναι άλλα ..άλλα πιο πολύ μου άρεσε αυτά τα βαζάκια πρόσωπο ..τελεια
    καλή και δημιουργική μηνά...πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Έκανα μια μικρή περιήγηση στο blog σου Μαριάννα και βλέπω ότι έχεις πολύ όμορφες και ενδιαφέρουσες δημιουργίες.....πραγματικά εντυπωσιάστηκα με αυτή την τεχνική.....μπράβο σου για τις ιδιαίτερα μοναδικές σου ιδέες....την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πανέμορφα και ζηλεμένα όλα Μαριαννάκι μου, χίλια μπράβο!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...