Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μήκων η Ροιάς - Papaver Rhoeas


Και μετά τις τουλίπες, ας μιλήσουμε για Παπαρούνες!
(ελπίζω να με ακολουθήσετε έως το τέλος αυτής της μεγάλης ανάρτησης)
Η 'Ανοιξη μπήκε πλέον για τα καλά!  'Ετσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον! Η λασποβροχές φαίνεται να τελείωσαν. Και η εξοχή άλλαξε χρώμα.  Αλήθεια, το ξέρετε ότι το πρώτο χρώμα της άνοιξης είναι το κίτρινο?  Κίτρινα σινάπια, κίτρινα τριφύλλια, κίτρινα ραδίκια...είχαν ήδη πλημμυρίσει τους αγρούς από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ακολούθησαν οι ροζ και κόκκινες ανεμώνες, ανάμεσα σε μικρά λευκά κρινάκια και διάφορα  μώβ λουλουδάκια, και άρχισαν να βγαίνουν οι μαργαρίτες,  ώσπου το άλικο της φλογερής παπαρούνας άρχισε να χρωματίζει τους αγρούς.

Χθές, σε μία  βόλτα που πήγαμε (με το αυτοκίνητο...αφού το περπάτημα είναι ακόμα επώδυνο), δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ να σταματήσω για να μην τραβήξω αυτές τις λίγες φωτογραφίες (με το κινητό μου...μην νομίζετε ότι έχω καμμιά καλή μηχανή).
Η φύση πράσινο-κοκκίνισε ανάμεσα στα καμμένα του περασμένου καλοκαιριού
Η Παπαρούνα ονομάζεται  Μήκων η ροιάς (Papaver rhoeas), το μικρό και αγαπημένο λουλούδι με κόκκινα άνθη, μαύρα στη βάση τους, που ανθίζουν την άνοιξη, που δίνει, μαζί με τις μαργαρίτες ένα χαρακτηριστικό χρώμα στην Ελληνική ύπαιθρο.
Αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες φυτό η παπαρούνα ανήκει στην τάξη των Μηκωνωδών (Papaverales) και στην οικογένεια Μηκωνοειδών (Papaveraceae).
Οι παπαρούνες βρίσκονται στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της Γης. Χαρακτηριστικά τους είναι τα φύλλα τους, που είτε αναπτύσσονται μέσα σε λοβό είτε είναι κομμένα σε διάφορα μέρη διασκορπισμένα, η ύπαρξη ενός γαλακτώδους υγρού στο βλαστό, καθώς και τα μεγάλα τους άνθη που φύονται μεμονωμένα σε μίσχους άφυλλους ή σε φυλλώδεις βλαστούς.
Ο καρπός της παπαρούνας είναι πολύσπερμη κάψα.
Υπάρχουν πολλά είδη παπαρούνας (100 περίπου) που είτε είναι αυτοφυή λουλούδια των αγρών είτε καλλιεργούνται (Πηγή: Wikipedia).
 Υπάρχουν όμως και κίτρινες παπαρούνες 
Θυμάμαι ότι για πρώτη φορά τις είδα στην διαδρομή επιστρέφοντας από τον Βόλο. Στα πρανή του δρόμου κατηφορίζοντας προς την Αγχίαλο πολλές τέτοιες παπαρούνες ήταν ανθισμένες κάθε χρόνο τον Απρίλιο.  Μία μάλιστα φορά, σταματήσαμε το αυτοκίνητο και ξερίζωσα δύο μικρά φυτά τα οποία μεταφύτεψα στο οικόπεδο αλλά δεν έπιασαν και ξεράθηκαν. Την ξαναείδα αργότερα στην περιοχή του Λαυρίου.
Το Γλαύκο είναι θαμνώδες  φυτό με παχύσαρκα φύλλα και φύεται μόνο σε παραλιακές περιοχές. Ο δε καρπός του είναι μακρόστενος και φτάνει τα 20 έως και 30 εκατοστά μήκος με δεκάδες σπόρους.

Υπάρχουν παπαρούνες και σε άλλο χρώμα????
Και βέβαια δεν εννοώ τις καλλιεργημένες παπαρούνες που, φυσικά και υπάρχουν σε πανέμορφες αποχρώσεις του κόκκινου, φούξια, ροζ...
Το πιο σημαντικό είδος του γένους είναι η Μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum) γνωστή με τις ονομασίες παπαρούνα και αφιόνι.
 
Είναι ιθαγενές της Ελλάδας, ετήσιο φυτό που ανθίζει την άνοιξη. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά ασημοπράσινα και τα άνθη της είναι πλατιά κυανοπορφυρά. Το φυτό καλλιεργείται για τους καρπούς του που από το χυμό τους λαμβάνεται το όπιο και για τα σπόρια του, που δεν έχουν υπνωτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και ζωοτροφή. Αυτό το είδος παπαρούνας είναι γνωστό από την αρχαιότητα και τα σπόρια της τα χρησιμοποιούσαν ως μπαχαρικό από τα αρχαία χρόνια. Τέτοια σπόρια βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν σε παραλίμνιους οικισμούς στην Ελβετία.
Άλλες ποικιλίες καλλιεργούνται για τα πολύχρωμα άνθη τους και είναι καλλωπιστικά φυτά σε κήπους και πάρκα  (Πηγή: Wikipedia).

Εγώ όμως εννοούσα  τις πορτοκαλί παπαρούνες που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις της Καλιφόρνιας και της Αριζόνας
Eschscholzia της οικογενείας των Papaveraceae (poppy)
Το γένος αυτών των λουλουδιών πήρε την ονομασία του από τον Γερμανο-Βάλτο ιατρό και βοτανολόγο Johann Friedrich von Eschscholtz (1793-1831).
 
California Poppy (Eschscholzia californica) Wikipedia

'Ενα φακελλάκι σπόρους Eschscholzia είχα αγοράσει πριν από 20 χρόνια στην Αριζόνα. Τότε, παρ'όλο που είχα φυτά σε γλάστρες στα μπαλκόνια,  το φακελλάκι ξεχάστηκε σ'ένα ντοσσιέ με διάφορα σουβενίρ που είχα φέρει από το ταξίδι μου. Μετά από πολύ καιρό, και αφού η ημερομηνία λήξεως στο φακελλάκι έκλεινε τα πέμπτα της γενέθλια (!)  και αφού είχαμε αποκτήσει ένα οικόπεδο στην εξοχή, θυμήθηκα τους σπόρους και τους έριξα σε μια γωνιά χωρίς βέβαια ίχνος ελπίδας ότι θα φύτρωναν. Κι όμως!  Την επόμενη άνοιξη, τούφες-τούφες από πολύ ψιλοκομμένα φυλλαράκια άρχισαν να προβάλλουν, μετά ακολούθησαν τα κωνικά μπουμπούκια που άνοιξαν και φανέρωσαν τα κίτρινο-πορτοκαλί λουλουδάκια τους
 
Από τότε, κάθε χρόνο, λίγοι σπόροι καταφέρνουν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν ανάμεσα στα άλλα λουλούδια του κήπου....

 αλλά και μέσα στις πέτρες του κτιστού παρτεριού, αφού είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία (στην Αριζόνα το συνάντησα στην έρημο!).

Αφορμή γι αυτήν την ανάρτηση μου έδωσε η παρακάτω εικόνα της συνύπαρξης των δύο ειδών παπαρούνας μέσα στα όχι και τόσο περιποιημένα παρτέρια του κήπου μου.



Πώς όμως να σου κάνει καρδιά να ξεριζώσεις από ένα παρτέρι τις πανέμορφες παπαρούνες απλά και μόνο επειδή είναι 'αγριολούλουδα'?
Εγώ λοιπόν τις αφήνω σε όλον τον κήπο και τις χαίρομαι!!!!
Μέχρι και ανάμεσα στις τριανταφυλλιές θα βρείτε παπαρούνες.

  Η ίδια όμως φωτογραφία με ενέπνευσε για να κάνω και αυτήν την σύνθεση 
 με decoupage και μολύβια ακουαρέλας πάνω σ'ένα θαλασσοδαρμένο ξύλο που μάζεψα προ ημερών στην παραλία.

Και τώρα κάτι άλλο ( επειδή δεν μπορώ να κρατηθώ έως την επόμενη ανάρτηση...)!
Καμαρώστε και το δικό μου στεφανάκι το οποίο έφτιαξα χθές το απόγευμα μετά από μια έμπνευση πραγματικά 'της στιγμής'!!!
Φαντάζεστε από τι είναι φτιαγμένο το τυρκουάζ φιογκάκι ???????

 Είχα πλέξει μερικά στεφανάκια τον περασμένο μήνα όταν κλαδέψαμε την κληματαριά (κάθε χρόνο φτιάχνω τέτοια στεφανάκια), χρησιμοποίησα λίγο σπάγκο, λίγη θερμόκολλα, δύο κουκουναράκια, μερικές χανδρούλες/ανθάκια και το φιογκάκι από ...???
Το χαριτωμένο στεφανάκι μου ήταν έτοιμο μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.
Πώς σας φαίνεται ???  

Πριν κλείσω αυτήν την ανάρτηση, θέλω να ευχαριστήσω την φίλη μου Ιωάννα, Mani di Fata για τα πανέμορφα πασχαλινά αυγά που μου έστειλε. 
Δυστυχώς, τα τρία είχαν σπάσει κατά την μεταφορά τους από το ταχυδρομείο, αλλά τα  υπόλοιπα έξι έφτασαν μιά χαρά.  Φτιαγμένα με decoupage και με όμορφα κρεμασταράκια από χάνδρες, συνοδεύονταν από ένα υπέροχο θαλασσινό βραχιόλι με βαμμένα κοχυλάκια περασμένα με φύλλο χρυσού. 
Ακόμα και την τρύπια πεταλίδα, που εγώ δεν θα καταδεχόμουν να μαζέψω στην παραλία, η Ιωάννα την έφτιαξε ένα όμορφο στολίδι στο φακελλάκι που περιείχε το βραχιόλι . 
Ιωάννα μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το τόσο όμορφο δώρο σου!

Και τώρα, η αποκάλυψη...εάν αντέξατε και φτάσατε μέχρι εδώ... 
Χρειάστηκε να μικρύνω ένα ζευγάρι πάτους παπουτσιών κατά ένα μέγεθος, και αυτό που περίσσεψε με ενέπνευσε σαν υλικό και σαν χρώμα...!!!!!!
Μη μου πείτε ότι το μαντέψατε!!! Χα, χα, χα!!!

Θεέ μου, τί άλλο θα σκεφτούμε να ανακυκλώσουμε ???????!!!!!!! 







36 σχόλια:

  1. Πόσα λουλούδια Μαριάννα μου , παπαρούνες κατακόκκινες και το θλιβερό μαύρο.Είδες τελικά μια ανάρτηση μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και χαίρομαι που βάζεις και την επιστημονική τους ονομασία. Στην περιοχή σου υπάρχει μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων . Οσο για τα έργα σου μόνο τα θαυμάζω . Καλό ξημέρωμα Μαριάννα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφη ανάρτηση καλή μου !!!
    Την απόλαυσα πραγματικά...τι χρώματα, τι ομορφιά !!
    Να είσαι καλά κοριτσάκι μου, μου έφτιαξες τη μέρα
    Πολλά φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πίνοντας το πρωινό καφεδάκι μου σε μια υπέροχη ανατολή, η δική σου ανάρτηση συμπληρώνει όμορφα το ξεκίνημα της καινούριας μέρας!
    Για τα φιογκάκια υπέθεσα πως είναι από πηλό!!! Έμεινα με το στόμα ανοιχτό βλέποντας από τι είναι!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα και ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχερή που μπορείς κι απολαμβάνεις τέτοιες εικόνες!
    Εδώ δύσκολο να βρεις τέτοιες εκτάσεις γεμάτες με το κόκκινο της παπαρούνας. Εγω ξετρελλαινόμουν οταν ήμουν φοιτήτρια να ταξιδεύω ερχόμενη Ζάκυνθο γιατί στην Κόρινθο συναντούσαμε παντού παπαρούνες κι ένοιωθα οτι ΝΑΙ,πλησιάζουμε στο Πάσχα! Κι αναγάλλιαζα! Υπέροχες εικόνες!!!
    Αλλά και ο κήπος σου όσο και να τον δω,όποια εποχή με ενθουσιάζει και με κάνει να τον ζηλεύω.Αυτές τις πορτοκαλί,παρόλο που επανειλημμένα μου έδωσαν όχι μόνο σπόρους αλλά κι ολόκληρα φυτά,δεν κατάφερα να αποκτήσω και μ αρέσουν τόόόσο πολύ!
    Το θαλασσόξυλό σου πάλι πολύ όμορφο αντάξιο του περιβάλλοντα κήπου! Οσο για το στεφάνι,έχεις αποδείξει οτι είσαι εφευρετική. Και του χρόνου με υγεία!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλήμέρα.Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση..από την αρχή ως το τέλος..ευχαριστώ για τις πληροφορίες για την παπαρούνα..όμορφο λουλουδάκι..εγώ μόνο κόκκινη είδα στη ζωή μου και μόνο κόκκινη ήξερα ότι υπάρχει..τα άλλα χρώματα από εσάς τώρα τα ακούω..κίτρινη,λιλά...πώς και μου ξέφυγε το αγαπημένο μου λιλά; χαχα Μου άρεσαν οι δυο κατασκευες σας..η κορδελίτσα δε μπορώ να φανταστώ από τι είναι φτιαγμένη, θα περιμενω να μας πείτε..ΠΟλύ όμορφα ολα αυτά που σας έστειλε η mani di fata , να τα χαρείτε... Το τελευταίο δε πολυκατάλαβα τι ειναι. Δε φαινεται και πολύ καλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειες οι φωτογραφίες σου,γεμάτες χρώματα και οι δημιουργίες σου πολύ όμορφες. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα!
    Ήρθα και απόλαυσα άνοιξη στην πανέμορφη ανάρτηση σου, Μαριάν μου!!!!!
    Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν τόσα είδη...το ξύλο που έφτιαξες υπέροχο με τις παπαρούνες!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥ!!!!!
    ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!!!
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΙΑ;
    ΜΑ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ;
    ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΕΓΙΝΕ!!!!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΟ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΟΥ!!!!!
    ΟΛΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ, ΟΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙ!!!
    ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΑ !!!!
    ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφες οι παπαρούνες και κάθε χρώμα έχει τη χάρη του. Το ταλαιπωρημένο θαλασσόξυλο μεταμορφώθηκε πολύ όμορφα και ανοιξιατικα. Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμένα πάλι οι παπαρούνες μ'αρέσουν στην εξοχή, όχι στον κήπο μου. Τις κόβω και τις βάζω σε πίτες (τέτοια πεζή γυναίκα....). Γιατί όταν κάνω κηπουρική, το χώμα του κήπου το γλείφω στην κυριολεξία και αφήνω ό,τι έχω φυτέψει εγώ. Κάποτε είχα και εσχόλτζιες πολλές. Είναι όντως πανέμορφες. Λυπήθηκα πολύ για τα καμμένα....τί κρίμα. Μου άρεσε πολύ η ζωγραφιά σου στο ξύλο και το στεφανάκι. Ωραία ιδέα όταν κλαδεύουμε να ετοιμάζουμε μερικά και μετά να τα στολίζουμε (π.χ. έτοιμη βάση για το στεφάνι του Μάη). Τα αυγά της Ιωάννας εξαιρετικά, μπάνισα ένα με τριαντάφυλλα, πανέμορφο. Τί άλλο θα δούμε ακόμα .......Μπράβο για τις γνώσεις, τις φωτό και τα έργα σου Μαριαννάκι. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η παπαρούνα στα μέρη μας αργεί να ανθίσει, από εδώ και πέρα θα αρχίσουν να κοκκινίζουν
    τα λιβάδια και να μας προσφέρουν την άλικη ομορφιά τους!!!Υπέροχες είναι οι εικόνες σου και χρησιμότατες οι πληροφορίες σου στην άκρως φροντισμένη ανάρτησή σου!!!Αλλά η δουλειά σου στο θαλασσόξυλο, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!! χρώματα, μοτίβο, επεξεργασία αγκαλιασμένα μαζί, μας πρόσφεραν ενα υπέροχο θέαμα!!!το απόλαυσα στην κυριολεξία!!!!Φιλάκια Μαριάν και καλή σου μέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα, πίνω το καφεδάκι στο γραφείο και διάβασα την ανάρτηση σου γιατί οι παπαρούνες είναι από τα αγαπημένα μου αγριολούλουδα.Από μικρή μόλις έβρισκα παπαρούνες αμέσως έκανα ένα στεφανάκι, ξύπνησες ωραίες αναμνήσεις πρωί-πρωί.Σου δίνω συγχαρητήρια γιατί είσαι πολύ ευρηματική, φτιάχνεις κατασκευές με το οτιδήποτε πέσει στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λουλουδιασμένη ανάρτηση με όλα τα πανέμορφα χρώματα της ελληνικής εξοχής που αποτύπωσες τόσο όμορφα !!! Το θαλασσόξυλο ήρθε και συνάντησε τ΄αγριολούλουδα,και οι κληματόβεργες δεθήκανε σε υπέροχο στεφάνι !!! Ο φιόγκος άπαιχτος, καλά που μαρτύρησες το μυστικό του γιατί με καμία δύναμη δεν θα μπορούσε να το μαντέψει κανείς !!! Οι πληροφορίες σου για τις παπαρούνες εξαιρετικές όπως και οι φωτογραφίες σου, δεν ξέραμε ότι υπάρχουνε στην πατρίδα μας και σε άλλα χρώματα !!! Τα παρτέρια σου υπέροχα, το μεγαλείο της φύσης !!!Να τα απολαμβάνεις όλα και τα θαυμάσια δώρα σου βέβαια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όχι απλά σε ακολουθήσαμε μέχρι το τέλος, αλλά σε ευχαριστούμε κιόλας για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας κ' μας παρουσίασες σε αυτή την υπέροχη, λουλουδένια ανάρτηση!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!
    Φιλάκιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαριάννα μου, ωραία και εκπαιδευτική ανάρτηση. Μου άρεσαν τόσο πολύ οι φωτογραφίες σου. Αν λες τα παρτέρια σου απεριποίητα, εγώ τι πρέπει να λέω για τα δικά μου. Ασε το χόρτο μου έφτασε το γόνατο. Περιμένουμε κάποιον να βοηθήσει γιατι και μένα το πόδι δεν λέει να περάσει.
    φιλάκια πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kalimera, dear Marie-Anne! :) Your photos are wonderful, and your artwork is fantastic!!! There are lots of poppies in Rhodes too! And daisies too! They bloom in May where I live, so it's like having two springs!!! Lucky me! :D
    Polla filakia, fili mou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τί χορταστική ανάρτηση!!! Και επιμορφωτική!
    Οι φωτογραφίες σου από τη νέα ζωή που ξυπνά και χρωματίζει τα καμμένα είναι τόσο αισιόδοξη!!!
    Το στεφανάκι σου πανέμορφο και η ιδέα σου για το φιόγκο τί να πώ;;; Ούτε που θα το σκεφτόμουν αν δεν μας εκανες την αποκάλυψη!! :)
    Και το ντεκουπάζ σου στο θαλασσόξυλο πολύ ωραίο και μέσα στην εποχή! :)
    Πολλά φιλάκια Μαριάννα μου, να χαίρεσαι και τα δωράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. J'adore que tu nous emmènes de promenade remplie de fleurs! Oh les coquelicots! Quel grand amour! Merci beaucoup ma chère Marie Anne! Bises!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μαριάννα,χορταστική,πλούσια σε γνώση,χρώματα,τα αρώματα της άνοιξης μόνο δε φτάνουν μέχρι τα σπιτάκια μας-εδώ δουλεύει η φαντασία!

    Το ταπεινό ξύλο,πήρε καινούρια πνοή-υπέροχο!
    Το στεφανάκι τέλειο,η ανακύκλωση έδωσε υπέροχο αποτέλεσμα-καλά για το φιογκάκι τι να πω-πολυμήχανη!

    Με γεια τα δωράκια-αυγουλάκια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. It' s spring in your blog! The flowers, the colors, your marvellous decoupage...everything is a breath of spring.
    Kisses
    Alessandra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχη ανάρτηση γεμάτη χρώμα και άρωμα άνοιξης!!!!! Είσαι τυχερή που ζεις στην εξοχή και απολαμβάνεις την φύση!!!! Το θαλασσόξυλο έγινε τέλειο... μα και το στεφανάκι υπέροχο!!!! Τα αυγουλάκια θαύμα κρίμα που έσπασαν μερικά!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή μου Marie-Anne.. Μολίς διάβασα την ανάρτηση σου..
    Πω πω.. Ζήλεψα τις πορτοκαλί παπαρούνες σου.. είναι πανέμορφες..
    και δεν γνώριζα καν πως υπάρχουν παπαρούνες αλλού χρώματος εκτός από τις κόκκινες..
    Καλά για τη σύνθεση σου δεν το σηζητάω κάν, αυτή και αν είναι πανέμορφη.. σχέτο αριστούργημα.. Το ίδιο φυσικά ισχύει για το στεφανάκι σου, αλλά η μεγάλη μου απορία είναι το τι μπορέι να σκεφτηκές να φτιάξεις με τα περισσέματα από τους πάτους παπουτσιών.. χαχαχα.. Αυτό πραγματικά θέλω να το δω!!!!!..
    Φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γέμισαν τα μάτια μας πολύχρωμες ομορφιές λουλουδιών, με μια από τις πιο λουλουδιαστές αναρτήσεις !! Η εξοχή αυτήν την εποχή γιορτάζει και οι παπαρούνες έχουν την τιμητική τους !! Αλλά είδα τις πορτοκαλί και ροζ παπαρούνες που δεν τις ήξερα !! Το θαλασσόξυλο σου πολύ πολύ όμορφο , το στεφανάκι υπέροχο (φιόγκος με υλικό από πάτους χαχαχα) , το ίδιο πανέμορφα τα αυγουλάκια της καλής φίλης σου !! Σου στέλνω πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑΝΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΔΕΣΕΙ ΦΙΟΓΚΟ!!!ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ! ΚΑΛΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ...ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΟΘΟΝΗ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ,ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ;ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΠΟΥ ΛΕΣ,Σ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ,ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ.ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΕΓΑΛΕΣ.ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ,ΣΑΝ ΦΥΛΑΚΕΣ,ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.ΜΥΚΩΝ Η ΥΠΝΟΦΟΡΟΣ,ΒΑΣΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΥΠΝΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ,ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΙΝΗΣ,ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝ,ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΝΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.ΜΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΟΥ ΣΠΑΣΑΝΕ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ.ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ,ΙΩΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα, Μαριάννα μου! Φοβερά ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, δεν ήξερα ότι υπάρχουν και άλλα χρώματα στις παπαρούνες, ούτε είχα σκεφτεί ποτέ να ψάξω το όνομά της! Οι κίτρινες που έχεις στον κήπο σου είναι φανταστικές!

    Μου άρεσαν πολύ και οι δημιουργίες σου! Έχω την ίδια χαρτοπετσέτα με τις παπαρούνες, αλλά δεν έχω αξιωθεί να τη χρησιμοποιήσω ακόμη... μου άρεσε που την εφάρμοσες πάνω στο ξύλο, φαίνεται σούπερ! Τέλειο και το στεφανάκι (και όχι, δεν μάντεψα σωστά το υλικό του φιόγκου, πλαστικό μπουκάλι σκέφτηκα...)

    Να χαρείς και τα αυγουλάκια σου, κι αυτά είναι πολύ όμορφα! Φιλιά πολλά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μαριάννα μου, αυτή δεν είναι μια απλή γειτονιά, είναι μάζωξη για ανταλλαγή εγκυκλοπαιδικών γνώσεων.... για μόρφωση, για διαμόρφωση χαρακτήρων, κριτικής σκέψης, συγγραφής............ Χχχαααα χα.... Τέλεια γειτονιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Άκρως ενδιαφέρουσα και μορφωτική η σημερινή σου ανάρτηση..... έμαθα ένα σωρό πράγματα!
    Αλλά και θαύμασα έργα μοναδικά!!!! Εκείνο το θαλασσοδαρμένο ξύλο με τις παπαρούνες έγινε εξαιρετικό, μπράβο!!!! Και το στεφανάκι σου όμως δεν υστερεί σε τίποτα. Λιτό και πανέμορφο. Όσο για τους πάτους που έγιναν φιόγκοι, δεν έχω λόγια να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την ασύλληπτη φαντασία σου!!!!!!
    Σε φιλώ και σου εύχομαι ένα γελαστό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα Μαριάν μου!Πολύ χαίρομαι πού άνθισαν καί πρασήνισαν στά καμμένα!Πολύ όμορφη καί πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου!!Τόσα είδη παπαρούνες!!Λατρεύω τίς παπαρούνες!!Καί ευτυχώς στά μέρη μας έχουμε πάρα πολλές!!!Πανέμορφα τά δωράκια σου!!Πολύ ωραίες καί έξυπνα φτιαγμένες,όλες οι δημιουργίες σου!!Καλό Σαββατοκύριακο!!!Φιλάκια γειτονοπούλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υπεροχη αναρτηση Μαριαννα μου!!!!!!Οι δημιουργιες πανεμορφες !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα Μαριάννα μου! Πολύ όμορφη ανάρτηση! Οι φωτογραφίες - οι πληροφορίες - η αφήγηση και φυσικά οι δημιουργίες σου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καταπληκτικη και ακρως ενημερωτικη η αναρτηση σου! Λατρεψα τα λιβαδια και τον κηπο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλά περίμενες ότι θα μας κούραζε η ανάρτησή σου με τόσα χρώματα, τέτοιες φωτογραφίες
    και τόσες πληροφορίες? Οσο για το φιογκάκι στο στεφάνι, τι να πω αυτό κι αν είναι ιδέα για ανακύκλωση. Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καθόλου κουραστική ανάρτηση Μαριάννα μου.Οι φωτογραφίες σου πραγματικά υπέροχες,όσο για τις δημιουργίες σου είναι τέλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Fiquei feliz em conhecer o seu blog,achei lindo amo tulipas são minhas favoritas!!!Me visite:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
    Siga-me e pegue o meu selinho!!!

    Obrigada.

    Beijos Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Hello Marie Anne

    What gorgeous photographs depicting spring. I just love this time of the year. Pardon my ignorance but I have always thought poppies were only red. that just goes to show how much I know about wild flowers. All the same I love to see a meadow of poppies and daises which you can get inn abundance up on the mountain slopes here. Another I also agree with you I do not treat them as weeds as some people do. Something so beautiful just cannot be a weed!
    I am impressed with your decoupage poppies on wood piece. It is very artistic.

    keep well

    Amanda :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μαριάννα μου όλη σου η ανάρτηση είναι μια ομορφιά. Οι φωτογραφίες,η κατασκευή που εμπνεύστηκες από αυτές, τα δωράκια σου. Όλα είναι υπέροχα. Να έχεις μια καλή εβδομάδα. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολύ πολύ όμορφη η λουλουδιασμένη ανάρτησή σου, Marie Anne! Εξαιρετικές και οι παπαρουνο-πληροφορίες!
    Για το θαλασσόξυλο , δεν εχω λόγια!! Το στεφανάκι σου, σκέτη γλύκα! Οσο για την εφευρετικότητά σου, πλέον δεν με εκπλήσσει ! Περιμένω τα πάντα (και το εννοώ) από σένα!!
    Τα δωράκια σου πανέμορφα!
    Να'σαι πάντα καλά! Φιλάκια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...