Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Επισκευές και μία έκθεση

'Ενα σκαμνάκι της κόρης μου, είχε μείνει πολύ καιρό στην βεράντα της, έχοντας πάνω του μία γλάστρα με ένα φυτό. Η υγρασία  από τα ποτίσματα, φούσκωσε το ξύλο και τα παιδιά ήταν έτοιμα να το πετάξουν. 

Η Αθηνούλα ήταν εκείνη που ρώτησε αν θα μπορούσε η γιαγιά να το φτιάξει!  
Και πώς ήταν δυνατόν να της χαλάσω το χατήρι; 
Το πήρα λοιπόν στο σπίτι...αλλά πέρασαν μήνες πριν καταφέρω να το πιάσω στα χέρια μου και η κατάστασή του είχε χειροτερέψει!  
Χρειάστηκε να αφαιρέσω εντελώς τον καπλαμά και να το τρίψω πολύ καλά, με το τριβείο και με το χέρι, ακόμα και να στοκάρω κάποια βαθουλώματα που είχε. 
Αφού το έβαψα δύο χέρια μπογιά, του έκανα ένα κρακελέ και στην συνέχεια ντεκουπάζ με μία ολόκληρη χαρτοπετσέτα κάνοντας συγχρόνως επέκταση των μοτίβων γύρω-γύρω για να καλυφθούν τα κενά του κύκλου. 
Τέλος, έβαψα μόνο το κάτω μέρος στα ποδαράκια και αφού το πέρασα κάποια χέρια βερνίκι, του πρόσθεσα και 'παπουτσάκια' για να μην γδέρνεται το δάπεδο. Τώρα πιά, η Αθηνούλα θα μπορεί, εάν θέλει, να το βάλει ακόμα και στο δωμάτιό της.    

Το δεύτερο που έφτιαξα, μετά από πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, αφού ήταν σε οικτρή κατάσταση, είναι ένα πολύ παλαιό τραπεζάκι φορμάϊκας, πάνω στο οποίο ο γυιός μου έβαφε με σπρέϋ τις  μινιατούρες του, εδώ και πολλά χρόνια στο μπαλκόνι.  Επειδή όμως το τραπεζάκι του θύμιζε τον παππού του, δεν ήθελε με τίποτα να το αποχωριστεί και μου ζήτησε εάν μπορούσα να το 'συνεφέρω'!
Πρώτα-πρώτα, αφαίρεσα το καπάκι και μέχρι να αγοράσω ένα καινούργιο, κάρφωσα, κόλλησα και προσπάθησα να συνεφέρω το τραπεζάκι το οποίο είχε σκεβρώσει εντελώς.  
Ακόμα και η γάτα η Μπέττυ, απορούσε πως δεν το πετούσα αντί να προσπαθώ να το φτιάξω!!!
Στην συνέχεια, προσάρμοσα το νέο καπάκι, αφού στρογγύλεψα μόνη μου τις γωνίες του με γυαλόχαρτο (αφού στο κατάστημα δεν δέχθηκαν να το κόψουν στρογγυλεμένο). Κι επειδή εξακολουθούσε να έχει κενά, του κόλλησα μιά ξυλόγλυπτη τρέσα γύρω-γύρω και έτσι κατάφερα και το έφερα στα ίσια του.
Στην συνέχεια, ήταν πιά εύκολο να του κάνω ένα κρακελέ στην επιφάνεια και ντεκουπάζ με λεπτά λουλουδάκια,  στο δε ραφάκι του, έκανα ένα ρομαντικό στένσιλ που νομίζω πως ταίριαξε πολύ!
 Στις τέσσερις πλευρές του ραφιού, κόλλησα και από ένα μικρό κομμάτι της τρέσας που είχε περισσέψει. 

 Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν αντίκρυσα την έκφραση του γυιού μου και της συντρόφου του, την στιγμή που τους παρέδωσα το τραπεζάκι, 
κι ακόμα μεγαλύτερη, όταν το είδα σε φωτογραφία τοποθετημένο στο υπνοδωμάτιο σαν κομοδινάκι.
Μπορεί να αργώ να κάνω αναρτήσεις, αλλά δεν σταματώ να καταπιάνομαι με διάφορες δημιουργίες, συντηρήσεις, και πολλά άλλα, τα οποία αναγκαστικά σας παρουσιάζω συγκεντρωτικά.

Και σαν μετάβαση στις προ-Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες, να σας δείξω και δύο μικρά cache-pots που τελείωσα χθές. Τα είχα πάρα πολλά χρόνια, και με την υγρασία είχαν ξεκολλήσει και ανοίξει τα ξύλα τους (λογικό, αφού ήταν ξεχασμένα σε μιά γωνιά του κήπου!).
Τα κόλλησα, τα πέρασα με μείγμα κόλλας, μπογιάς και άμμου, σε εφέ πέτρας, τα έβαψα και τους κόλλησα και τα υπόλοιπα κομματάκια που είχαν μείνει από την ανάγλυφη τρέσα.
Κι έτσι, δύο κακτάκια της συλλογής μου φιλοξενούνται ήδη από σήμερα στα νέα τους cache-pots.

Δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτή την ανάρτηση χωρίς να σας παραθέσω μερικές φωτογραφίες  κάποιων  μόνο από πολλά ωραιότατα κεντήματα, τα οποία είχα την χαρά να θαυμάσω από κοντά σήμερα το απόγευμα, στα εγκαίνια της έκθεσης των Δειγματολογίων, από πολλές γνωστές και άγνωστες φίλες κεντήστρες, που έγιναν στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ηλιούπολης.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα σχόλιά σας!













12 σχόλια:

  1. Πω πω δεν παίζεσαι !!!!!!!! Τί πολυτεχνίτης είσαι !!!!!!!!!!!
    Χάρη της εγγόνας και του γιού σώθηκαν και χάριν των χρυσών χεριών σου μεταμορφώθηκαν και έγιναν και πολύ πιο όμορφα από πριν .....τι να πω είσαι αξιοθαύμαστη !!!!!! Και τα κασπώ (ελληνιστί χαχα ) απίθανα !!!!!!
    Α.... και χάρηκα που η έκθεση ήταν αφορμή να ξαναβρεθούμε.....σε φιλώ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dearest Marie Anne,
    You created some lovely family heirlooms—kudos to you!
    Everything you lay your hands on with your creative mind, turns into charming pieces.
    What a lovely embroidery shown in the pictures.
    There are a lot of crafty women with golden hands.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tu as encore fait fort chère Marie-Anne! Tu nous montres à chaque fois comment on peut transformer un objet que l'on croit trop vieux en un joli objet ou un joli meuble. La petite Athéna suit tes traces . C'est trop mignon qu'elle t'ait demandé de transformer sa petite table.
    La visite de l'expo t'a donné envie de broder?
    Encore bravo à tes mains d'or.
    Belle journée et grosses bises.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ τι ομορφιές είναι αυτές! Λάτρεψα το σκαμνάκι και τα κασπώ, αλλά το τραπεζάκι πραγματικά με ξεπερνάει. Τι να πω? Ένα τεράστιο μπράβο, Μαριάννα μου. Είσαι εκπληκτική. Και χρυσοχέρα. Πολλά πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Quelles rénovations !!! Absolument magnifique !!!
    Bises et bonne fin de journée !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαριάννα μου, πέραν όλων των άλλων, ξέρεις τι μού έκανε εντύπωση; Η κατασκευή-ανακαίνιση στο δεύτερο σκαμνάκι βλέπω ήθελε βαριές εργασίες! Και βλέπω δεν έχεις το παραμικρό πρόβλημα να τις βγάλεις σε πέρας με μοναδική επιτυχία, καλή μου φίλη. Ειλικρινά τα συγχαρητήριά μου, για τα όμορφα πράγματα, που μάς χάρισες και πάλι.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι να πω πουλάκι μου; Και ξυλουργός μαζί με τα άλλα. Θαυμάσια έγιναν. Απίστευτα πώς άλλαξαν. όψη. Και χαίρομαι γιατί άρεσαν. Όλα υπέροχα. Και τα κεντήματα της έκθεσης σίγουρα άξιζαν τον κόπο .
    Να σαι καλά
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στις ανακαινίσεις είσαι άφταστη Μαρία Άννα μου!
    Πολύ δουλειά και μεγάλη φαντασία γιαυτό το αποτέλεσμα.
    Δικαιώθηκες όμως πανηγυρικά.
    Η Αθηνούλα έμαθε πια κι έχει εμπιστοσύνη στη μάστορα γιαγιά της.
    Πόσο χαιρόμαστε όταν μας παραδέχονται και τα παιδιά μας!
    Γειά στα χέρια σου.
    Ευχαριστούμε και για τις φωτογραφίες από την έκθεση.
    Πολύ θα ήθελα να έρθω αλλά δεν γινόταν.
    Του χρόνου πρώτα ο Θεός.
    Να είστε καλά.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είσαι απίστευτα δημιουργική και αποτελεσματική !!! Ολα αυτά που εγω θα θεωρούσα χαμένη υπόθεση , εσύ αναλαμβάνεις και τα αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο....με σκληρή δουλειά βεβαίως, αλλά δεν σε πτοεί ούτε η κακή τους κατάσταση, ούτε οι απαιτητικές εργασίες αποκατάστασης ! Σε θαυμάζω απεριόριστα !!! Είσαι μοναδική !!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι μαστοράντζα είσαι εσύ Μαριάννα μου; Τυχερούλια και τα κασπό και πιο τυχερό το τραπεζάκι του παππού.
      Πολύ καλά έκανε το παιδί σου που δεν ήθελε να το πετάξει...είδες τη χαρά τους που το είδαν ανανεωμένο και
      πανέμορφο; Γειά στα χέρια σου φιλενάδα.
      Και στην η έκθεση τι ωραία κεντήματα!! μακάρι να μπορούσα να ήμουν εκεί, πολύ σημαντική δουλειά μπράβο σε όλες
      Να είσαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα με αυτά που κάνεις φιλιααα!!

      Διαγραφή
  10. Tienes unas manos maravillosas, la silla ahora es una preciosidad y la mesita ha quedado divina.
    Has recuperado los maceteros y éso está muy bien, a mí también me gusta restaurar las cosas viejas. BESICOS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...