Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Τα κουρελάκια

Πάντα μου άρεσε το patchwork, νομίζω σας το έχω ξαναπεί, και πολλές φορές στο παρελθόν έφτιαξα διάφορα πράγματα χρησιμοποιώντας παλιά υφάσματα, ως επί το πλείστον μαξιλάρια και τσάντες.

Κάθε φορά, έκανα 'του κεφαλιού μου'. Έμπνευση της στιγμής, θα το έλεγα...αφού δεν είχα την υπομονή να κάτσω να μελετήσω εκ των προτέρων σχέδια και συνδυασμούς χρωμάτων και υφασμάτων. 

Θαύμαζα ανέκαθεν όσες γυναίκες είχαν το χάρισμα να δημιουργούν ωραιότατα έργα, χρησιμοποιώντας κομματάκια από διάφορα υφάσματα, είτε αυτά ήταν καινούργια ή από ανακύκλωση παλαιών ρούχων.  Και πάντα μάζευα ότι υφάσματα πίστευα πως θα μπορούσα κάποια μέρα να τα χρησιμοποιήσω!  Μέχρι που γέμισαν συρτάρια και ράφια και τσάντες και μπαουλάκια.  Εκτός από την ραπτομηχανή μου, κάποια ψαλίδια και αρκετά υλικά ραπτικής -αφού 'κληρονόμησα' της μαμάς μου και της πεθεράς μου, οι οποίες έραβαν τα πάντα, και τέλεια!-  είχα μόνο μιά μικρή επιφάνεια κοπής και έναν στρογγυλό κόφτη 'της πλάκας'. 'Ετσι αποφάσισα πρόσφατα να αγοράσω πιό κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσω να καταφέρω να ασχοληθώ με την 'δημιουργική ραπτική'!!!  Τα τακτοποίησα, 

έντυσα και δύο κουτιά από καφέ, για να βάζω τα ψαλίδια και άλλα 'σύνεργα', 

και ξεκίνησα προσπαθώντας να μάθω τα μυστικά του πάτσγουορκ, 


κόβοντας κομμάτια από διάφορα υφάσματα και κάνοντας δοκιμές  για να τα συνδυάσω μεταξύ τους.

 

Μιά μέρα βρήκα σ'ένα συρτάρι μία ξεχασμένη τσάντα γεμάτη ζωνάκια από παλιά καθημερινά φορεματάκια της μαμάς μου (απ'αυτά που φορούσε τα καλοκαίρια στις διακοπές ή στα λουτρά που πήγαινε). Και τα κόκκινα ήταν από δικά μου νεανικά φορεματάκια.

Τα είχα φυλάξει, μπας και τα χρησιμοποιούσα κάπου, κάποτε...  Και νά, που αδειάζοντάς τα πάνω στο τραπέζι, 

μου ήρθε η ιδέα να τα 'πλέξω' μεταξύ τους.   Ειλικρινά, ήταν δική μου ιδέα εκείνη την στιγμή, άσχετα αν εκ των υστέρων είδα πολλές τέτοιες δημιουργίες στο διαδίκτυο! 

Και έτσι έφτιαξα ένα τετράγωνο 'πλεκτό'

και στην συνέχεια μιά καρδιά από τρείς ζωνούλες πλεγμένες σε κοτσίδα.

Σκέφτηκα να έφτιαχνα και πάλι ένα διακοσμητικό μαξιλάρι ράβοντας αυτά τα 'μοτίβα' πάνω σε λεπτό  τζήν ύφασμα από ένα πουκάμισο που κρεμόταν ολοκαίνουργο, αλλά αφόρετο, στην ντουλάπα του Ν. 

Την επομένη ημέρα, έτυχε να σχιστεί η φόδρα μιάς πάνινης τσάντας την οποία χρησιμοποιούσα πολύ τον τελευταίο καιρό.

Ξήλωσα την φόδρα με σκοπό να την αντικαταστήσω και τότε μου ήρθε η ιδέα να 'ανανεώσω' εξ ολοκλήρου την τσάντα. Πώς το έκανα; Πέταξα την παλιά φόδρα,  έκοψα τις μανσέττες του τζήν πουκαμίσου μαζί με λίγο από το ύφασμα των μανικιών και τις γάζωσα στις δύο πλευρές της τσάντας, δημιουργώντας δύο μεγάλες τσέπες, καθώς και μία μικρότερη από το τσεπάκι του πουκαμίσου.  

'Οπως θα καταλάβατε, αποφάσισα να μετατρέψω την παλιά τσάντα σε φόδρα της καινούργιας, την οποία θα έραβα από το τζήν ύφασμα.  


Ετσι και έκανα!  Έραψα και ένα φιογκάκι στην καρδούλα, 


γάζωσα και ένα περίγραμμα στο πλεκτό μοτίφ, του οποίου το εξωτερικό γαζί το στόλισα με μιά βελονιά αλυσίδας και η νέα μου τσάντα ήταν έτοιμη για φωτογράφιση.   


Η αλήθεια είναι πως το τετράγωνο μοτίφ μου φαίνεται δυσανάλογα μεγάλο ως προς το μέγεθος της τσάντας, αλλά, όπως είπαμε...λίγο στα κουτουρού την έφτιαξα κι αυτήν! Αδιόρθωτη είμαι, αλλά...έτσι είμαι εγώ...χα χα χα!!!

Μιά χαρά είναι για τις καθημερινές μου μετακινήσεις, οι οποίες έχουν περιοριστεί σε λίγο περπάτημα, μία επίσκεψη στο σούπερ-μαρκετ και στην λαϊκή! Μου αρκεί, που χωράει πολλά πράγματα και την φωτογραφική μου μηχανή!

Και μιάς και επιτέλους απέκτησα καινούργιο κινητό τηλέφωνο, για το οποίο χρειάζομαι να αγοράσω μία καλή θήκη,  είπα να κρατήσω το παλιό σαν απλό τάμπλετ μέσα στο σπίτι, για να μην αδειάζει η μπαταρία του καινούργιου. Η παλιά θήκη είχε πραγματικά το κακό της το χάλι, και θα την πετούσα αν δεν ήταν βολικός και γερός ο μηχανισμός της που επιτρέπει στο τηλέφωνο να κινείται για να ελευθερώνεται η κάμερά του. 'Ετσι αποφάσισα να την ντύσω μ'ένα υφασματάκι το οποίο κόλλησα με κόλλα για υφάσματα,  και στερέωσα με λίγες βελονιές στο χέρι. Τώρα πλέον μπορώ να το χρησιμοποιώ χωρίς ντροπή.

Καλή δεν έγινε;



18 σχόλια:

  1. Ωωωωωω και haute couture βλέπω και οργάνωση κανονική για να συνεχιστούν οι δημιουργίες που προβλέπω θα είναι εξαιρετικές αφού οι πρώτες είναι τόσο επιτυχημένες !!!! Καλή συνέχεια λοιπόν ..... σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Haute couture? χα χα χα ...φιλενάδα, δεν πρόκειται να καβαλήσω κανένα καλάμι, τα λάθη μου είναι πολλά, αλλά δεν το βάζω κάτω, αφού με ευχαριστεί να ασχολούμαι με αυτά. Ελπίζω να τα καταφέρω να φτιάξω και κάτι πιό καλό!
      Φιλάκια πολλά!!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλά τι καλή μόνο; Υπέροχη και η θήκη και η τσάντα και τα μοτίφια και σας θαυμάζω όλες εσάς που ξέρετε και ράβετε και γαζώνετε. Να κάνεις και πάπλωμα για την Αθηνούλα σου.
    Θα τα καταφέρεις το έχεις το βλέπω.
    Μπράβο σου Μαριάννα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα κάτι θα φτιάξω για την Αθηνούλα, 'Αννα μου! Έχω ενθουσιαστεί και συνέχεια ράβω, εκτός από τα άλλα που κάνω με τον πηλό και ντεκουπάζ!!! Τώρα θα καταλαβαίνεις και γιατί έχω ψιλοχαθεί από τα μπλόγκς και δεν αφήνω σχόλια. Βλέπω πως συνεχίζεις τον Τρελοφάν σου και σου ζητώ συγγνώμη που δεν έχω διαβάσει όλες τις συνέχειες...θα το κάνω όμως μόλις ευκαιρίσω.
      Φιλάκια και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  3. Καλά, πού έκρυβες το ταλέντο της ραπτικής τόσο καιρό;
    Τα έκανες υπέροχα όλα.
    Το υφαντό με τα ζωάκια, πολύ καλό.
    Και στην τσάντα είναι μια χαρά.
    Βρήκες δουλειά για τα επόμενα 100 χρόνια.
    Παίρνω παράδειγμα από μένα, τόσα μου χρειάζονται.
    Πολύ χάρηκα με τις δημιουργίες σου.
    Τώρα που θα πάμε στο κάμπινγκ, στεναχωριεμαι πού θα αφήσω τα κουρελάκια μου, γιαυτό να ανεβάζεις εσύ να παρηγοριεμαι.
    Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Ρένα μου!!!!εγώ όλα στραβά τα βλέπω, αλλά όπως λές, συνεχίζω και το ευχαριστιέμαι. Έχω τόσα κουρελάκια που θέλω να ξεσκαρτάρω, που όλο και κάτι θα φτιάχνω. Απορώ που δεν έχεις πάρει και μιά μικρή ελαφριά μηχανή για το κάμπινγκ...χα χα χα!! σε είχα ικανή να συνεχίζεις κι εκεί το γάζωμα!!!!!!
      Φιλάκια πολλά και καλό καλοκαίρι!!!!

      Διαγραφή
    2. Είχα προσπαθήσει πριν χρόνια να ράψω στο κάμπινγκ και πήρα μαζί μου μηχανή.
      Ήθελε όμως τόσα πολλά άλλα μαζί που δεν γινόταν να τα έχω στο τροχόσπιτο. Μόλις τα άνοιξα κι έκανα κακό χαμό κι εκεί, τα μάζεψα και τα έστειλα πίσω.
      Τώρα με τα κορίτσια μας, θα ήταν όλεθρος.

      Διαγραφή
  4. Dearest Marie-Anne,
    Wow, you almost started an entire sewing atelier... so industrious!
    Love the items you created and as usual, your imagination always turns out great results.
    Big hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello Marie-Anne
    You are very talented. I just love the braided heart, it looks awesome on the bag. Very cute.
    Take care, have a happy weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ολα υπεροχα με ο,τι και να καταπιαστεις το καταφερνεις!!!!!!!
    αξιοζηλευτααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι μπορεί να κάνει κανείς τελικά με όλα αυτά τα "χαμένα" υλικά έτσι; Είναι εντυπωσιακό. Διάθεση να έχει, δημιουργικότητα, να ασχοληθεί και να δώσει τις ομορφιές που μας έδωσες και εσύ Μαριάννα μου. Μπράβο. Να είσαι καλά.
    Χάζεψα να τις βλέπω να τις απολαμβάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαριάννα μου τέλεια τα καταφέρνεις και στη ραπτική.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Belles créations ! Joli coeur !
    Bises et bon week-end !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλλάξαμε επάγγελμα φιλενάδα; καλέ τι ωραία που την έκανες την τσάντα; είναι πολύ χρήσιμο να ξέρει η γυναίκα να ράβει κανει ότι θέλει με μια ραπτομηχανή...τα κουρελάκια έκαναν το θαύμα τους..!! όπως και εσύ Μαριάννα μου!!
    Κοίτα να δεις σύμπτωση τώρα, πήρα και εγώ καινούργιο κινητό και παράγγειλα θήκη τυχαίο; δεν είχα δει την δική σου ομως!!
    Καλορίζικα και η τσαντα και το κινητό φιλενάδα ..καλο αισιόδοξο μήνα να έχετε!!! φιλιααα 🌞😎😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mais quel travail tu accomplis et avec ton imagination et avec tes mains! J'en reste bouche bée!
    Te voilà avec plein de nouveaux accessoires pour cet été. Et des modèles uniques.
    Le sac est une belle réussite, il va faire des ...jalouses ah, ah!
    Quand commences-tu à nous faire des tutos sur Youtube? Tu pourrais!!!
    Passez un bon week-end chers Marie-Anne et N.
    Grosses bises

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μα τι ομορφιές έφτιαξες πάλι???
    ειλικρινά ζηλευω αυτούς που ξέρουν να ράβουν(....κ αυτους που ξερουν να ζωγραφιζουν!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είσαι απίστευτη δεν φτάνει που μας τρελαίνεις με όλα αυτά που κάνεις μας τα δείχνεις και όλα μαζί!!!! Είναι όλα τέλεια Μαριάννα μου την καρδούλα την λάτρεψα τέλειος συνδυασμός χρωμάτων!!!!! Γεια στα χεράκια σου χρυσοχέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χα χα Μαριαννα μου, σε καταλαβαινω απολυτως οταν λες οτι κανεις ο,τι σου κατεβει στο μυαλο. Ποσες φορες εχω αρχισει κατι λαι τελικως το εχω ξηλώσει, εχω απογοητευτει κι εχω αρχισει απ'την αρχη!! Μπραβο για τα νεα εργαλεία σου. Ειμαι σιγουρη οτι θα σου φανουν πολυ χρήσιμα. Μπραβο και για ολες τις δημιουργίες σου. Εγιναν τελειες!!! Φιλακια πολλά και καλά ραψιματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...