Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

'Ενας δίσκος από τα παλιά!

Ξέρω, ξέρω...μόλις αναφέρω την αποθήκη της μαμάς μου, στην οποία έβρισκα ένα σωρό παλιά αντικείμενα, θα μου πείτε..."μα ήταν ανεξάντλητη αυτή η αποθήκη;"  

 'Ισως θυμάστε, πως σε μιά παλιά μου ανάρτηση, είχα αναφερθεί στο αντικείμενο που σας παρουσιάζω σήμερα.  Ναί, ναί... είχα βρεί πριν από χρόνια δύο παλιούς ξύλινους δίσκους σερβιρίσματος, που ανήκαν στην γιαγιά μου και είχαν φτιαχτεί από τον παππού μου τον Γαλαξειδιώτη, ο οποίος ήταν επιπλοποιός. Τώρα, όσον αφορά την παλαιότητά τους, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω επακριβώς, αλλά υπολογίζω πως η ηλικία τους ξεπερνάει τα 90 χρόνια, αφού ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν παντρευτεί το 1923, λίγο μετά την άφιξή τους από την Σμύρνη, η δε μαμά μου θυμόταν τους δίσκους να είναι σε χρήση από τότε που ήταν παιδί!

'Ηταν Απρίλιος του 2013 όταν σας παρουσίασα τον πρώτο, 

που τον είχα "φρεσκάρει" με ντεκουπάζ και κρακελέ. Μπορείτε να τον θυμηθείτε (ή να τον πρωτοδείτε, εσείς οι νεότεροι φίλοι μου) εδώ:
Σας είχα υποσχεθεί τότε πως σύντομα θα σας έδειχνα και τον δεύτερο.  
Αμ δέ! έμεινε ο καημένος στην δική μου αποθήκη, κρεμασμένος για χρόνια σ'ένα καρφί στον τοίχο, να περιμένει υπομονετικά να κάνει την επανεμφάνισή του.


Πολλές φορές σκέφτηκα να τον κατεβάσω και να τον περιποιηθώ, αλλά πάντα κόλλαγα στο εάν πρέπει να τον πειράξω, τί να του κολλήσω, τί στύλ να του δώσω, αν θα τον κρεμούσα σ'έναν τοίχο, κλπ.   Και να που φέτος ήρθε η ώρα του να φτιαχτεί κι αυτός. Βγάζοντας πάνω στον πάγκο μου το μεγάλο κουτί με τα διάφορα Χριστουγεννιάτικα ρυζόχαρτα, χαρτιά και χαρτοπετσέτες που έχω μαζέψει στο πέρασμα των χρόνων, βρήκα αυτό το ρυζόχαρτο που μου αρέσει πάρα πολύ!  

Το είχα χρησιμοποιήσει πρώτη φορά το 2016 για το Χριστουγεννιάτικο κουτί της κόρης μου 

και από τότε ήθελα να φτιάξω κάτι και για μένα, γι'αυτό και το είχα αγοράσει ξανά.  

Μέχρι που ξανάπεσε το  μάτι μου στον παλιό δίσκο της γιαγιάς και τον φαντάστηκα φτιαγμένο για τα Χριστούγεννα.  

Δες χρονιά που διάλεξα κι εγώ! φέτος που ακόμα δεν ξέρουμε κάν αν θα είμαστε μαζί με τα παιδιά μας και την εγγονούλα μας στις γιορτές! 

Από την στιγμή που το σκέφτηκα, ανυπομονούσα να τον κατεβάσω από το καρφί του και να τον φτιάξω. Είχα όμως ξεκινήσει κάποια άλλα, τα οποία θα σας παρουσιάσω σε άλλη ανάρτηση.

 Όπως και τον πρώτο δίσκο, έτσι κι αυτόν δεν είχα σκοπό να τον βάψω και να καλύψω το παλιό του λούστρο για να τον "εκσυγχρονίσω"!  Αντίθετα, ήθελα να φαίνεται πως είναι παλιός. 

'Ετσι, καλύπτοντας με χαρτοταινία το γύρω-γύρω,  έβαψα την επιφάνειά του με χρώμα κιμωλίας και αφού στέγνωσε, κόλλησα απλά το αγαπημένο μου ρυζόχαρτο, πέρασα σκούρα καφέ πατίνα στις ενώσεις και τέλος πέρασα μερικά χέρια σατινέ βερνίκι νερού.

  Ο 'νέος' Χριστουγεννιάτικος δίσκος μου είναι έτοιμος να σερβίρει το ζεστό τσαγάκι και την αχνιστή σοκολάτα και να στολίσει το τραπεζάκι του σαλονιού σ'όλη την διάρκεια των εορτών. 

 Υγεία να έχουμε, να την 'βγάλουμε καθαρή', που λένε, από την πανδημία, και κάθε χρόνο τον Δεκέμβρη να ξαναβγάζουμε από το ντουλάπι τον παλιό δίσκο της γιαγιάς.

Αργότερα, ελπίζω και εύχομαι να κρατηθεί από την κόρη μου, ίσως και να περάσει μετά από χρόνια στην Αθηνούλα μας, μαζί με το Χριστουγεννιάτικο κουτί της Κατερίνας, και τότε θα είναι πλέον ένα οικογενειακό κειμήλιο στα χέρια της 5ης γενεάς!!!  

'Ενας πολύ απλός και ταπεινός ξύλινος δίσκος,  που άντεξε έναν σχεδόν αιώνα, πριν 'πειραχτεί' λιγάκι για να ξαναπιάσει υπηρεσία έστω και εποχικά, τον ωραιότερο μήνα του κάθε χρόνου!

Γιά την Αθηνούλα, η οποία κάποια μέρα ζήτησε η ίδια από την μαμά της να της φορέσει μάσκα (!) έραψα δύο μασκούλες, βάσει του πατρόν που μου έδωσε η Ρένα μας (ευχαριστώ φίλη μου!)

όπως και έναν χριστουγεννιάτικο σκούφο (από το μανίκι ενός πουλόβερ!) 

τον οποίο δεν έβγαλε από το κεφάλι της όση ώρα έμειναν στον σπίτι, όταν πέρασαν να μας δούν πριν δύο εβδομάδες! 

Πόσο ανυπομονούμε να την ξαναδούμε στις γιορτές!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη μας Μία, την CraftArtista για το δωράκι που είχε την καλοσύνη να μου στείλει με την ευκαιρία των γενεθλίων της.  Είναι αυτό το χαριτωμένο πλεκτό πουλάκι μαζί με την όμορφη χειροποίητη κάρτα της. Χρόνια σου πολλά, και πάλι, Μία μου!


Καλό Σαββατοκύριακο και σύντομα πάλι εδώ με νέες Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!





32 σχόλια:

  1. O δίσκος είναι πραγματικό κειμήλιο και στα χέρια σου, Μαριάννα μου, πήρε άλλη αξία. Πανέμορφη η σκηνή με την οποία διάλεξες να τον διακοσμήσεις. Έγινε ξανά υπέροχος. Να τον χαρείς, φίλη μου.
    Ο σκούφος από το μανίκι του πουλόβερ με ξετρελαίνει! Έξυπνη ιδέα.
    Χαίρομαι που έλαβες και το μικρό μου δωράκι (πλεκτό πουλάκι) και που σου αρέσει. Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα τον χαρώ, Μία μου, ήδη στολίζει το σαλόνι μου και ανυπομονώ να τον δούν και τα παιδιά από κοντά!
      Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Αχ αυτές οι αποθήκες τί θησαυρούς κρύβουν!
    Ο δίσκος έγινε φανταστικός και σίγουρα θα τον κρατήσουν μαμά και κόρη.
    Πώς μεγάλωσε η Αθηνούλα σας! Και με το σκούφο της γιαγιάς, ίδιος βοηθός του Αη Βασίλη.
    Σε λίγο θα μπει κι αυτή στην αποθήκη και ποιος σας πιάνει!
    Ξέρω από τις δικές μας που τρελαίνονται με όλα όσα ανακαλύπτουν.
    Να είμαστε γεροί να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη και να ζήσουμε πάλι όπως πριν. Καλές γιορτές με υγεία, φίλοι μου.
    Και του χρόνου καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, Ρένα μου! έτσι θέλω να πιστεύω κι εγώ, πως θα ζεί και θα βασιλεύει ο δίσκος...χα χα χα!
      Να είμαι γερή να προλάβω να μάθω κι εγώ την Αθηνούλα χειροτεχνίες και ανακύκλωση!
      Μακάρι να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοιό όσο γίνεται πιό γρήγορα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχος έγινε ο δίσκος. Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το λίγο Μαριάννα μου που κλείνει μέσα του μια ζωή, το ξεχασμένο σε μια γωνιά, όχι όμως και στη μνήμη μας, που ξαναφέρνει στην καρδιά έναν λαμπερό ήλιο που σε ζεσταίνει, σε γεμίζει αισθήματα, σε κάνει να νιώθεις το βλέμμα τους από κει ψηλά και ξέρεις πως σου χαμογελάνε με αγάπη.
    Αυτά τα πολύτιμα που καταφέρνουν να τρέφουν τόσες θύμησες που θαρρείς πως δεν έφυγαν ποτέ. Και πόσο όμορφο να νιώθεις πως θα περάσει στα χέρια της μικρής Αθηνούλας δημιουργώντας τις δικές της αναμνήσεις. Η χαρά της ζωής Μαριάννα μου, στα μικρά πολύτιμα πράγματα που κλείνουν μέσα τους τόση συγκίνηση.
    Υπέροχος έγινε ο δίσκος χωρίς να αδικώ και τις άλλες δημιουργίες σου.
    Εύχομαι απ’ την καρδιά μου, παρά τις όποιες δυσκολίες να καθίσετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την εγγονούλα σου, χτίζοντας (έστω κι έτσι) τις δικές της αναμνήσεις.
    Καλοδεχούμενες οι ευχές, πάντα θα υπάρχει μια αιτία κι αφορμή και ποτέ δεν είναι αργά. Πολύ σ’ ευχαριστώ!
    Με την αγάπη μου και οι δικές μου ευχές για όμορφες γιορτινές μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ετσι είναι Αννίκα μου, όπως τα λές! Προσωπικά, λατρεύω όλα αυτά τα παλιά αντικείμενα που είναι γεμάτα ιστορίες και αναμνήσεις από τους παππούδες και τους γονείς μου, και πιό πολύ ακόμα όσα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια τους.
      Δεν θεωρώ πως δημιούργησα πάνω σ'αυτόν τον δίσκο, αλλά έστω και αυτό το ρυζόχαρτο που του κόλλησα του έδωσε μιά πιό ευχάριστη όψη ώστε να γίνει πιό αποδεκτός από τους νεότερους και να θελήσουν να τον κρατήσουν.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  5. Ένα παλιό αντικείμενο συνήθως κουβαλά τόσες αναμνήσεις και γι αυτό είναι πολύτιμο περισσότερο και από την αξία του σαν υλικό. Τον έφτιαξες πανέμορφα. Και κρίμα που θα φυλάγεται και θα βγαίνει για λίγο. Είναι πολύ ωραίος.
    Όπως και το σκουφί και μικρή σου πριγκίπισσα μεγάλωσε και να ναι καλά να τον χαρεί το σκούφο της και όσα υπέροχα της φτιάχνει η γιαγιά της. Να έχεις πίστη θα περάσουμε Χριστούγεννα με τα παιδιά μας, δεν μπορεί .
    Να χαρείς και το δώρο της Μίας μας.
    Να είσαι καλά και να δημιουργείς. Με το καλό να φύγει αυτή η χρονιά και να μην ξανάρθει
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, Αννούλα μου, το υλικό του δεν έχει καμμία αξία, ούτε σκαλίσματα, ούτε τίποτα. Και μόνο που πέρασε από τόσα χέρια, του παππού, της γιαγιάς, της μαμάς...αρκεί για να είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο γεμάτο αναμνήσεις.
      Πιστεύω πως ναί, θα κάνουμε μαζί Χριστούγεννα, τουλάχιστον το ελπίζω ακόμα!
      Φιλάκια πολλά>!

      Διαγραφή
  6. Δε θα σχολιάσω πια την αποθήκη της μαμάς,εξαντλήθηκα! Θα πω ομως τουτο:παρότι αν τον ανέβαζες στο φβ και έγραφες το παρελθόν του θα στην έπεφταν πολλές "μουσειολόγοι" οτι κακώς παρενέβεις, εγω θα σου φιλούσα τα χέρια!Πιστεύω οτι έτσι τιμούμε και τους ανθρώπους που αγαπήσαμε και έφυγαν και τα πράγματα που μας άφησαν παρακαταθήκη.Ειναι προτιμότερο ν αλλάξει κάτι και να χρησιμοποιείται παρά να μουχλιάζει σε ανήλιαγες αποθήκες.Οπότε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,τον αξιοποίησες και αθ συμμετέχει στις γιορτινές σας μέρες θυμίζοντας ο,τι και όσους δε θέλετε να ξεχνάτε.Και θα σου συνιστούσα να μην τον χρησιμοποιείς μόνο Χριστουγεννα ,αν όχι ολο το χ΄ρονο,όλο το Χειμώνα.Ειναι ενα τοπίο που θα σου δινει μια ταξιδιάρα αίσθηση και μια χαλαρότητα που στις μέρες μας όλοι έχουμε ανάγκη,όπως επίσης και τη ζεστασιά των αναμνήσεων. Να τον χαρείς λοιπόν και να τον "φοράς" οπως η μικρή το σκούφο της(πανέξυπνη ιδέα!) ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΚΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρούλα μου, δεν ξέρεις πόσο γελάω αλλά και εκνευρίζομαι μαζί, όταν διαβάζω τέτοια σχόλια από κάποιες που αναφέρονται σε 'αντίκες', λες και έχουν κάποια ανεκτίμητη αξία. Από την στιγμή που κρατάς, αγαπάς και χρησιμοποιείς ένα αντικείμενο που σου θυμίζει γονείς και παππούδες, είτε το κρατήσεις όπως είναι, είτε το βάψεις, είναι το ίδιο. Θα θυμάσαι πόσα ξύλινα κουτάκια, σκαμνάκια, κι ένα σωρό άλλα του μπαμπά μου έχω ντεκουπάρει και τα έχω όλα στολισμένα στο σπίτι. 'Εχεις δίκαιο για τον δίσκο...όλο τον χειμώνα θα το χρησιμοποιώ, και από την 'Ανοιξη και μετά, τον πρώτο δίσκο, εκείνον με τα λουλούδια! Θα τα ξαναπούμε ελπίζω πριν τις γιορτές! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχος Μαριάννα μου δίσκος, όπως και όλα τα άλλα. Είμαι σίγουρη πως και η πέμπτη γενιά θα τον βάλει σε περίοπτη θέση.
    Σου εύχομαι να περάσεις τις γιορτές χαρούμενα μαζί με τα παιδιά σου και την Αθηνούλα σου.
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νά'σαι καλά, Ελένη μου! Το ίδιο εύχομαι και σε σένα! Σήμερα σε σκεφτόμουν, που έβαλα στο σαλόνι και τα δικά σου στολίδια, από τότε που ήσουν ο μυστικός μου Αϊ Βασίλης! Η δε πεταλούδα σου/μαγνητάκι είναι τόσα χρόνια κολλημένη στο μεταλλικό λαμπατέρ που έχω στην γωνιά του τζακιού!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  8. Encore de belles créations !!!! Le plateau est magnifique !!!! Parfait pour servir, avec amour, les douceurs de Noël :)
    Bises et bon week-end !!!!
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Merci, Anna! Il a de la chance ce plateau de reprendre service avec son nouvel habit!
      Je suis bien contente de lui avoir donnée une nouvelle vie!
      Bises et bon Dimanche!

      Διαγραφή
  9. Μαριάννα μου...οτι πιανουν τα χερια σου, μεταμορφωνεται σε αριστουργημα!μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι εραστής των παλιών αντικειμένων. Τα λατρεύω. Τώρα στα δικά σου ευλογημένα και καλλιτεχνικά χέρια Μαριάννα μου αποκτούν ζωή, ξαναγεννιούνται, περνούν μια δεύτερη ζωή. Μου αρέσουν οι δίσκοι. Ξύλινοι, παλιοί, ατμοσφαιρικοί.
    Να τους χαίρεσαι σε όμορφες στιγμές Μαριάννα μου.
    Καλές γιορτές καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, Γιάννη μου! Τόσα χρόνια ήταν ξεχασμένοι στην αποθήκη, κάποιος άλλος μπορεί και να τους πετούσε, αλλά να που δεν χρειάζεται και πολύ δουλειά για να τους ξαναφέρεις στο προσκήνιο και να τους δώσεις μιά παράταση ζωής με μιά πιό ευχάριστη εμφάνιση και συνάμα να σου θυμίζουν και αυτούς που έχουν φύγει.
      Καλές γιορτές, άν και σίγουρα θα τα ξαναπούμε!

      Διαγραφή
  11. J'imagine les objets attendant dans ta réserve d'être choisis pour une nouvelle vie.
    Et cette année est venu le temps de cet ancien plateau!
    Quand est-ce que tu pourras m'y poser un chocolat chaud?? Le plus vite possible j'espère.
    Trop mignonne votre Αθηνούλα avec son petit bonnet!!
    Les fêtes ne sont plus très éloignées et vous allez pouvoir profiter un peu d'elle.
    Bonne soirée et grosses bises

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ah, ma chère Marie-Paule, j'espère bien que nous aurons bientôt l'occasion de nous retrouver! Déjà aujourd'hui, je buvais mon café dans la si belle coupe de Noël que tu m'avais apportée de Toulouse l'année dernière, en pensant à toi et Achilleas. Puis, j'ai vu tes gâteaux... et j'ai imaginé que nous étions en votre compagnie...! Enfin, espérons que la situation va changer avec le nouvel an!
      Bisous et bon Dimanche!

      Διαγραφή
  12. Γεια σου Μαριάννα!!! Τί όμορφη κειμήλιο που μας παρουσιάζεις σήμερα! Υπεροχο το φρεσκάρισμα που του έκανες του δίσκου και το χριστουγεννιάτικο θέμα του πάει τόσο πολύ!! Μπράβο και για τις μάσκες και του σκουφάκι που ετοιμασες για την εγγονούλα καθώς και για το δωράκι που έλαβες! Φιλάκια πολλά και καλές δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου! Χαίρομαι που σου άρεσε ο δίσκος έτσι όπως τον φρεσκάρισα, όπως λές! Ακριβώς αυτό έκανα...του έδωσα μιά παράταση ζωής με μιά πιό ευχάριστη όψη, που να αρέσει και στους νεότερους της οικογένειας.
      Φιλάκια και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  13. Dearest Marie-Anne,
    What a precious story, originating from the Greek city of Smyrna all the way into the present time.
    Making history in the year 2020 and no doubt becoming a cherished family heirloom.
    It must be some genetic gift that got passed on. Back then they could not search for rice paper, probably never had seen anything like it... So many simple tools they had to make do with as there was no choice. We're all so spoiled in many ways.
    Hugs and continue to enjoy your family and hoping they can be near you soon.
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dearest Mariette,
      Thank you so much for your kind words!I am indeed blessed with lots of heirloom pieces from both my father's and my mother's families although they have not any value other than fond memories and sentiments.
      I hope my children will also keep them for yet another generation!
      Many hugs!

      Διαγραφή
  14. Δεν έχω λόγια να εκφραστώ για τον υπέροχο δίσκο σου, τον ερωτεύτηκα πραγματικά.Εγώ πάντως απλά θα τον στόλιζα κάπου, δεν θα τολμούσα να βάλω φλιτζανάκι επάνω. Τυχερή η εγγονούλα με τέτοια γιαγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε τόσο ο δίσκος μου! Και φλυτζανάκια να βάλω, δεν πρόκειται να πάθει κάτι μετά από τόσα χέρια βερνίκι που του πέρασα!!!χα χα χα!!!>

      Διαγραφή
  15. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!! Καλη εβδομάδα Τυχερούλα μας Ευχομαι πάντα να εχεις τύχη ακόμη και στα πιο απλά πράγματα...Η ανεξάντλητη περιβόητη αποθηκη έδρασε πάλι....Γιά μένα η δημιουργία σου έρχεται δεύτερη πρώτη θεωρω την αξιοποίηση που της έκανες εχοντας το συναίσθημα πάνω από όλα Με συγκίνησε ιδιαιτερα ο σεβασμός σου σε πράγματα που τα λατρεμενα σου πρόσωπα ακουμπούσαν και χρησιμοποιούσαν...με άγγιξε το "απαλό" ρετουσάρισμα διχως να εξαφανίσεις τις δαχτυλιές των προγόνων σου που αυτές θα μεταβιβασθούν στην αξιολάτρευτη Αθηνούλα σας Νασαι καλα για την φινετσάτη συναισθηματική αναρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου'Εφη, έχεις απόλυτο δίκαιο! 'Ετσι ακριβώς είναι! Δεν το θεωρώ καθόλου δική μου δημιουργία με το που του κόλλησα ένα ρυζόχαρτο...αντιθέτως χάρηκα πολύ που μπόρεσα να αξιοποιήσω τον δίσκο του παππού που πέρασε από τόσα χέρια πριν καταλήξει σ'εμένα. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμφωνείς μαζί μου και που σου άρεσε! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  16. καλα μιλαμε κομμενο κ ραμμενο για το δισκο σου
    τυχερηηηηηηηηηηηη τυχερος κ ο δισκος που κρατηθηκε
    εζησε κ τωρα θα αναδειχθει πρωταγωνιστης των γιορτων!!!
    αχ τι ομορφο ξωτικο η μικρη σας... φανταζομια ποσο βρισκει εκει στο σπιτι της γιαγιας να πειραξει
    κ να παιξει!!!!!! θα εχει ενα θησαυρο οταν μεγαλωσει ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ!!!!!!!ειθε να περασει κ στα δικα της εγγονια..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...